Koncetrovani rastvor se razblažuje vodom u različitim odnosima u zavisnosti od biljne vrste.
Od svežeg kravljeg stajnjaka možemo postupkom fermentacije da dobijemo izuzetno kvalitetno đubrivo koje sadrži brojne minerale i druge korisne materije. Koristi se u periodu kada biljke aktivno rastu, jer pospešuje njihov rast, povećava produktivnost, jača im imunitet, deluje preventivno na pojavu oboljenja. Osim toga, poboljšava plodnost zemljišta i prevodi hraniva u oblike koji su pristupačni biljkama.
Na primenu ovog đubriva najbolje reaguju paradajz, paprika, kupus, krastavci, bundeve, tikvice, jagode, razno cveće i voćne kulture.
Za pripremu će vam biti potrebni sveži stajnjak, voda i posuda sa poklopcem.
U posudu dodajte stajnjak i vodu u odnosu 1:5, dobro promešajte i poklopite. Svakodnevno je potrebno smesu promešati. Fermentacija traje između pet i deset dana u zavisnosti od temperaturnih uslova. Rastvor je spreman kada se na površini pojave mehurići.
Ovim postupkom nastaje koncentrovani rastvor koji je pre upotrebe potrebno razrediti vodom u različitom odnosu prilagođeno biljnoj vrsti. Napomena! Pre primene obavezno zalijte usev kako bi sprečili oštećenje korena.
Za primenu u paradajzu potrebno je 0,5 litara rastvora razrediti sa 10 litara vode. Prihranjujemo tri puta u toku vegetacije. Prvi put deset dana posle sadnje, drugi put kada paradajz počne da cveta i treći kada se počinju formirati plodovi. Usev prvo zalijte vodom, zatim na svaku biljku dodajte jednu litru rastvora i ponovo zalijte vodom.
Paprika se zaliva istim rastvorom, ali se količina po biljci smanjuje na 0,5 litara. Kako bi poboljšali dejstvo u 10 litara tečnosti možemo da dodamo drvenog pepela u količini do 0,5 kilograma. Sve dobro promešajte i ostavite oko jedan sat da se tečnost ujednači.
Za zalivanje kupusa koncetrovani rastvor se razblažuje vodom u odnosu 1:10, a za svaku biljku dovoljno je 0,5 litara razblaženog đubriva.
Količina se za bundeve i tikvice može povećati po žbunu i do jedne litre. U slučaju da prihranjujete krastavce koncetrovani rastvor je potrebno više razblažiti.
Ispoljavanje efekta zavisi od primenjene količine đubriva. Tokom pripreme potrebno je dobro zatvoriti posudu, jer mogu da se razviju štetni mikroorganizmi i larve štetočina. U procesu fermentacije se formira metan koji će da ih uništi.
Pre i posle primene u usevu potrebno je uraditi zalivanje kako bi sačuvali korenje biljaka i sprečili razvoj nepoželjnih mikroorganizama.
Tagovi
Autorka