Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 20.06.2022. 07:30

Kako osušiti mirođiju i od nje napraviti sirće?

Ukusna začinska biljka koja daje aromu mnogim jelima može se zamrzavati ili sušiti. Za slate se priprema sirće.

Foto: Depositphotos/alicjane
  • 343
  • 18
  • 0

Kopar ili mirođija pripada grupi omiljenih biljnih začina. Veoma se lako uzgaja, a sami ga možemo osušiti ili zamrznuti za vlastitu upotrebu. Berba listova mirođije obavlja se na dva načina. Na velikim površinama se on kosi, dok kod malih količina listove možemo brati pojedinačno i time produžiti vreme berbe.

Zamrzavanje je najlakši način konzervacije, ali sušenjem ćemo sačuvati više vitamina i korisnih materija.

Sušenje mirođije

Biljni materijal se bere ujutro posle dizanja rose. Prvo ga je potrebno oprati u mlakoj vodi, a zatim se potapa na pet do 10 minuta kako bi se izbacile štetne materije.

Nakon toga se cedi u cedilu i prostre po stolu u tankom sloju po čistom stolnjaku ili platnu.

Možemo ga sušiti u celim listovima ili naseckanim. Od toga će zavisiti i način čuvanja. Najčešće odvojimo listove od grana i stabljike, jer se one sporije suše. Sam proces zavisi od temperature. I pored toga što su listovi kopra igličasti, potrebno je biti obazriv jer sporo gube vodu.

Nakon što se osuši, pazite na njegovo osipanje (Foto: Depositphotos/merc67)

U mnogim domaćinstvima suše malu količinu kopra. Sveže se nekoliko grančica i obesi naopako na promajano mesto. To je najlakši način.

Kada izaberemo sušenje u rerni prvo treba da je zagrejemo na 40ºC. Svež biljni materijal rasporedimo u tankom sloju i ostavimo u rerni na 20 do 25 minuta. Proverimo osušenost. Ako je potrebno, vratimo u pećnicu na kratko vreme.

Najpouzdanija metoda za kućnu varijantu je dehidrator. 

Tokom procesa veoma često se dešava da listovi postaju žuti, gube svoju karakterističnu boju, zbog delovanja visokih temperatura. Kako bi to sprečili, obavljajte ga na nižim temperaturama ili se tokom sušenja kopar prekrije krpom.

Sirće sa mirođijom

Potrebno je 0,7 l belog vinskog sirćeta, jedna kašika zrna gorušice, jedna kašika grubo samlevenog belog bibera, jedna kašika šećera i dve do tri struka mirođije.

U sirće staviti gorušicu, biber i šećer te zakuvati. Isključite šporet. Poklopi se i ostavi do sledećeg dana kada se procedi. U boce stavimo prosušeni kopar i zalijemo prokuvanim sirćetom. Boce dobro zatvorimo i čuvamo na prohladnom mestu.

Spremno za upotrebu posle tri nedelje. Koristi se prvenstveno za salate, a najbolje je za onu od krastavca.


Tagovi

Sušenje kopra Kopar začin Kako Sirće od kopra Čuvanje kopra


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u