Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna đubriva
  • 09.08.2021. 16:00

Kalifornijske gliste daju kvalitetno organsko đubrivo - čime ih "hraniti"?

Kada koristimo stajsko đubrivo moramo biti oprezni jer su neka od različitih životinjskih vrsta, različito rastvorljiva što je značajan parametar pri ishrani glista.

Foto: Maja Celing Celić
  • 744
  • 128
  • 0

Danas se veoma ceni organska proizvodnja hrane, što podrazumeva i proizvodnju organskog đubriva. U svetu, ali i kod nas nije nikakva novost proizvodnja kvalitetnog i prirodnog, đubriva uz pomoć kalifornijskih glista. 

Najveći evropski proizvođači su Holandija, Španija i Italija. Zemlje koje se bave njihovim uzgojem ostvarile su odlične rezultate u svim granama poljoprivrede, ali i pozitivno dejstvo na životnu sredinu zato što iskoriste organski otpad koji gliste svojom preradom vraćaju u prirodu, bez štetnih posledica. 

Na šta obratiti pažnju?

Prema rečima Duške Radaković, iz PSSRS, ovom proizvodnjom se prerađuje otpad koji bi u svakom slučaju završio na parcelama. 

"Kao hrana za gliste može poslužiti razgrađena piljevina, pokošena trava, ali i papir. Takođe je i stajnjak izuzetno dobro hranivo za njih, tačnije, mikroorganizmi koji razgrađuju to đubrivo", savetuje Radaković. Podseća da primenom humusa od glista, u velikoj meri obogaćujemo zemljište, koje onda bolje zadržava vodu. Poboljšava se i aeracija, poroznost, tekstura, a smanjuje se erozija.

Ukoliko nameravamo da se bavimo uzgojem kalifornijskih glista, potrebno je voditi računa o: 

  • izboru mesta;
  • neophodnoj opremi;
  • gradivnom materijalu;
  • adekvatnoj pripremi podloge i 
  • izboru mesta.

Kako kaže ovaj stručnjak, teren gde se odvija proizvodnja mora biti zaštićen od vetra, da se u blizini ne odvija saobraćaj, kao i da ima mogućnost odvođenja kišnice bez obzira na njegov nagib. Preporuka je da se izbegava i blizina četinarskih, hrastovih i orahovih šuma. Obezbediti do 90 odsto relativne vlage vazduha i zaštitu od sunca. 

Održavati pH podloge od pet do devet

Kako bi se podloga odgovarajuće pripremila, trebalo bi je dva meseca unapred napraviti i unutra staviti materijal, odnosno, otpatke, stajnjak i drugi materijal, u cilju njenog što boljeg sazrevanja, ali i da bi gliste mogle odmah da je konzumiraju. 

"Hranu usitniti i svakih mesec dana prevrnuti, da bi vazduh podstakao razgradnju. Poljoprivrednici treba da vode računa koje stajsko đubrivo upotrebljavaju (goveđi, konjski i slično) jer neke vrste poput zečijeg stajnjaka mogu odmah da se koriste za ishranu glista zato što imaju manje amonijaka i soli", kaže Radaković.

Imajte na umu da su optimalni uslovi za uzgoj kalifornijskih glista, temperatura od 15 do 20°C, relativna vlažnost od 80 do 90 procenata i pH vrednost u intervalu pet do devet. Niže vrednosti pogodne su za razvoj gljivica koje su kvalitetne glistama, a one više odgovaraju razvoju bakterija. Održavanjem prosečne pH doprinosi se konzervaciji azota u podlozi i smanjuje se opasnost za gliste, od isparavanja amonijaka. Preporuka je da se doda kreč ako se utvrdi da je kiselost povećana i to rasipanjem 200 do 300 grama po leglu. 

Očistite jednostavno humus od glista

Kada koristimo stajsko đubrivo moramo biti oprezni jer su neka od različitih životinjskih vrsta, različito rastvorljiva što je značajan parametar pri ishrani glista. Najpogodniji je goveđi stajnjak jer je on najlakše probavljiv samo je potrebno da "odleži" dva do tri meseca.

Kada je reč o konjskom, on je dobar toplotni izolator jer sporo sazreva pa ga je iz tog razloga poželjno mešati sa ostalim sastojcima, usled niskog sadržaja proteina i minerala. Stajnjak od živine nije preporučljiv zbog dugog perioda sazrevanja te ga je potrebno mešati sa drugim materijalima u odnosu deset odsto stajnjaka sa 90 procenata organskih otpadaka.

Ostali materijali koji se koriste u ishrani su: papir, karton, opalo lišće, slama i drugi. Treba izbegavati treset od četinara, lišće oraha jer sadrži prirodni herbicid, kao i hrasta (sadrži tanin). Od papira izbegavati kolor promotivni papir. Mogu se upotrebiti još i drvena strugotina, piljevina, kora ali se moraju mešati sa organskim otpadom zbog sporog razlaganja odnosno mnogo vremena je potrebno da se dovedu u fazu raspadanja.

Kako uzgajati kalifornijske gliste u kućnim uslovima?

Kako smo ranije pisali, glistama je potrebno oko tri meseca da iskoristite sav papir i otpatke od hrane kako bi sve to pretvorile u kvalitetno đubrivo, odnosno humus. Da biste očistili humus od glista, pomerite ga na jednu polovinu posude, kako bi drugi dio bio slobodan. 

Na praznu polovinu na dno stavite novi red novinskog papira ili lišća, preko toga malo zemlje i otpatke hrane, a gliste će same preći sa iskorišćenog đubriva na novo. Ovo novodobijeno mešate sa zemljom u odnosu 1:4 ili jednostavno posipate po površini zemljišta ili u saksije.


Tagovi

Organsko đubrivo Kalifornijske gliste Duška Radaković Organski otpaci Priprema podloge Goveđi stajnjak Humus Optimalni uslovi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić