Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kišnica
  • 28.02.2017. 16:15

Kišnica - održivo zalivanje biljaka

Kišnica pogoduje biljnom svetu, a njeno korišćenje ima finansijske i ekološke prednosti.

Foto: Pavlina Jane, Taran Rampersad, Dave Fischer / Flickr
  • 5.703
  • 588
  • 0

Industrijski napredak, urbanizacija, sve veći broj stanovnika na Zemlji, samo su neki od faktora zbog kojih potrebe za vodom postaju izraženije. Posmatrano iz ugla poljoprivrede, da bi se proizvele dovoljne količine hrane za rastuću ljudsku populaciju, intenzivira se njena proizvodnja, što dovodi i do veće potrošnje vode. Sa druge strane, širom sveta razvija se svest o značaju pitke vode i njenoj štednji, a sakupljanje atmosferskih padavina, pre svega kišnice, postalo je koncept odgovornog ponašanja prema prirodnim resursima i životnoj sredini.

Korišćenje kišnice za svrhe u kojima je to moguće, a posebno za podmirivanje potreba biljaka za vodom, ima svoj ekološki, ekonomski i društveni značaj.

Biljke vole kišnicu

Ako bi umesto čoveka biljke mogle da biraju vodu kojom će se zalivati, izabrale bi kišnicu - meku vodu, bez hlora, blage kiselosti i odgovarajuće temperature. Korišćenjem kišnice, umesto vode iz gradskog vodovoda, izbegava se štetno dejstvo hlora, koji na biljke može da deluje fitotoksično, a vremenom dovodi i do degradacije tla.

Trvrdoća vode zavisi od kombinacije supstanci baziranih na kalcijumu i magnezijumu, od kojih su glavne karbonati, bikarbonati i sulfati, poznate i kao soli. Visok sadržaj kalcijuma i magnezijuma dovodi do stvaranja kamenca. Kamenac se u obliku grudvica formira pri vrhu korena, blokira njegovu funkciju i time ugrožava život biljke.

Većini biljnih kultura pogoduje blago kisela sredina. Ukoliko je pH vrednost manja od 7, vodeni rastvor je kiseo, a ukoliko je viša, on je bazan. Prečišćena voda u redovnim prilikma ima pH 6,8 do 8,5, dok se kod kiše ta vrednost kreće od 5,5 do malo ispod 6.

Pri navodnjavanju je posebno važna i temperatura vode, koja mora da bude prilagođena temperaturi tla i biljaka, kako ne bi došlo do temperaturnog šoka, koji usporava rast i razvoj, što je još jedna od prednosti odstajale kišnice.

Nejjednostavniji način sakupljanja kišnice

Ušteda pitke vode i novca

Besplatna kišnica, donosi uštedu čiste, pitke, vode i novca i smanjuje zavisnost od vodovodne mreže. Iako se voda smatra obnovljivim resursom, njene zalihe su ograničene, a iskorišćavamo je brže nego što se može obnoviti. Od ukupne količine vode na planeti, samo oko 2,5% je upotrebljivo za zadovoljenje većine ljudskih potreba, ali je tek jedan procenat raspoloživ za direktnu upotrebu.

Kako bi se racionalizovala potrošnja, neke države su zakonom zabranile zalivanje zelenih površina pitkom vodom, a podstiče se razvijanje sistema za sakupljanje kišnice, uz podizanje ekološke svesti.

Maj i jun najkišniji

Iako su padavine neujednačene i relativno nepredvidljive u vremenu i prostoru, na osnovu praćenja i merenja određuju se prosečne vrednosti. Na osnovu podataka Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prosečna suma padavina u Srbiji godišnje iznosi 896 mm.

Kontinentalna klima većem delu zemlje donosi obilnije padavine u toplijem delu godine. Najkišniji meseci su u maj i jun, dok je najmanje padavina tokom februara i oktobra. Sa porastom nadmorske visine povećavaju se i sume padavina, pa u nižim predelima one iznose od 540 do 820 mm, dok područja iznad 1000 m nadmorske visine prosečno imaju 700 do 1000 mm padavina godišnje.

Načini sakupljanja

Najjednostavnija i najstarija metoda sakupljanja kišnice je postavljanje posuda, kao što su kofe, burad i slično po dvorištu, koje se za vreme kišnog perioda pune vodom. Nadzemni rezervoari direktno povezani sa olucima su najrasprostranjeniji način akumuliranja padavina. U njima se kišnica, ukoliko su sa poklopcem zaštićeni od sunčevih zraka, može čuvati i do mesec dana. Mogu biti sa dodatkom filtera za odstranjivanje nečistoća, kao što su lišće, grančice, prašina.

Rezervoari direktno povezani sa olucima

Za prikupljanje atmosferskih voda sve češće su u upotrebi podzemni rezervoari, koji zahtevaju veće investicije, ali zauzimaju manje prostora. Oni omogućavaju skladištenje velikih količina padavina na duži period. Kako sistemi za prikupljanje i čuvanje kišnice postaju sve napredniji, tako su i mogućnosti korišćenja ove vrste vode znatno proširene, a poseban značaj dobija u funkcionisanju samoodrživih domaćinstava.

Foto: Pavlina Jane, Taran Rampersad, Dave Fischer / Flickr


Tagovi

Kiša Kišnica Zalivanje biljaka Voda Padavine Sistemi za sakupljanje kišnice


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.