Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kopriva u bašti
  • 03.05.2023. 07:30

Kopriva u bašti: Dobar komšija, prirodno đubrivo i efikasan insekticid

Poboljšava imunitet gajenih biljaka, štiti od puževa i krompirovih zlatica, koristi se kao đubrivo, insekticid. Na koje načine je primeniti?

Foto: R.Vojnović/Depositphoto/Waldenstroem
  • 7.075
  • 395
  • 0

Najbolji prijatelj kojeg možemo da imamo u bašti ili voćnjaku je kopriva. Ona poboljšava imunitet biljaka, od nje može da se priprema prirodno insekticidno sredstvo i đubrivo.

Dobar biljni komšija

U blizini biljaka koje uzgajamo deluje stimulativno i poboljšava njihov imunitet čineći ih otpornim na razne infekcije. Tako će paradajz biti otporniji na plamenjaču.

Deluje kao prepreka za štetne organizme. Puževi je izbegavaju, ali i brojne gusenice. Kada malčiramo usev krompira biće manje krompirove zlatice, jer ne podnosi žarne dlačice prilikom izlaska i vraćanja u zemlju.

Đubrivo bogato azotom

Fermentisanjem koprive dobija se prvoklasno đubrivo bogato azotom i drugim korisnim materijama. Praktično ovim đubrivom možemo da prihranjujemo sve biljne vrste, voće, povrće, lekovito, ukrasno i začinsko bilje. Od povrća na rastvor ovog đubriva najbolje reaguju paradajz i krastavac. Potrebno je jedna do dve šolje rastvora kako bi obezbedili dobar rast. Količina zavisi od razvojne faze biljke. Mlađim biljkama su potrebne manje količine. Ne treba preterivati, jer će u suprotnom doći do preteranog razvoja zelene mase. Preporučuje se zalivanje ponoviti jednom nedeljno. Razno ukrasno bilje odlično reaguje na primenu ovog đubriva.

Izbegavati primenu za mahunarke kao što su pasulj, grašak i bob. Ove vrste na korenu imaju kvržice u kojima se obavlja azotofiksacija. U njihovom slučaju primena koprive može da izazove preteranu reakciju, formiranja zelene mase i slabog roda. Ista reakcija može da se desi i kod primene na belom i crvenom luku.

Za pripremu rastvora u 10 litara vode potopite jedan kilogram sveže ubrane koprive i ostavite sledećih sedam do 15 dana. Fermentacija je završena kada sadržaj prestane da peni. Razredite rastvor s vodom u odnosu 1:10 kada zalivate zemljište oko biljaka. U slučaju da ćete ga koristiti kao folijarno đubrivo odnos rastvora i vode je veći, odnosno 1:50. Kada se kombinuje sa slezom i gavezom, potopi u vodu i fermentiše, dobija se odlično prirodno NPK đubrivo.

Koristan insekticid

Od koprive se priprema prirodan insekticid koji se koristi za suzbijanje brojnih štetočina. Odlično deluje na zelene lisne vaši, tripse, grinje i neke gusenice, ali i neke prouzrokovače truleži. Postoje razni načini njegove primene.

Najčešće se priprema kao i đubrivo, potapanjem sveže ili suve mase u vodu. Razlika je što insekticid stoji najviše do 24 h, jer posle tog vremena dolazi do razlaganja mravlje kiseline iz žarnih dlačica koja ima insekticidno delovanje. Kako bi se pojačalo dejstvo može da se meša s pelinom, preslicom ili drvenim pepelom.


Tagovi

Kopriva Prirodno đubrivo Prirodan insekticid Đubrivo od koprive Insekticid od koprive Protiv puževa Protiv zlatica Lisne vaši


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao