Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuske od jaja
  • 13.08.2016. 09:00

Ljuske od jaja - dodatan izvor kalcijuma za biljke

Ljuske od jaja mogu da posluže kao dobra prva pomoć kada biljkama nedostaje kalcijum. Prednost je pri tome višestruka!

Foto: zlikovec/Bigstockphoto
  • 8.699
  • 323
  • 0

Svakodnevno bacamo kao otpad nešto što može biti izuzetno dragoceno i hraniti naše biljke, a tako je i sa ljuskama od jaja koje mogu da pomognu kao izvrstan izvor kalcijuma za naše povrtarske kulture. Nedostatak kalcijuma se može najlakše uočiti na plodu paprike i paradajza, a javlja se i na patlidžanu.

Fiziološka promena zbog nedostatka kalcijuma kod paradajza ili paprike se zove vršna trulež ploda, a primećuje se isprva kao tamna fleka na dnu ploda, a kasnije kao tamni koncentrični prstenovi. O tome koje se najčešće promene javljaju na paradajzu sam već pisala u tekstu Nije sve bolest, nekad paradajzu samo nedostaje voda

Vršna trulež, dakle, nije nikakva bolest, vaše biljke nije napao nikakav parazit, pa bar tu možete da odahnete, ali taj problem treba rešavati ukoliko želite da vam svi plodovi ne propadnu. Ova promena nastala kao nedovoljna količina kalcijuma u biljci ne znači da tog minerala nema dovoljno u zemljištu. Obično je uzrok ovog problema nemogućnost biljke da apsorbuje kalcijum iz zemljišta zbog neodgovarajućeg režima navodnjavanja, što se najčešće događa u periodima suše ili velike količine padavina.

Prirodan način ishrane biljaka

Ljuske od jaja mogu da posluže kao dobra prva pomoć kada biljkama nedostaje kalcijum, prednost je pri tome višestruka! Jaja koristimo u ishrani, pa su ostaci, odnosno ljuske, uvek dostupne. One su organskog porekla, tako da ih možete koristiti ukoliko želite da vaše biljke imaju što prirodniji način ishrane. Ništa vas ne košta jer ste ih svakako nameravali baciti sa ostalim otpadom, što znači da nema potrebe za kupovinom posebnih preparata.

Ljuskama od jaja treba malo više vremena za razgradnju da bi korenov sistem biljke uopšte mogao apsorbovati kalcijum na ovaj način. Zbog toga ih je, za ovu upotrebu, odnosno kad uočite promenu, potrebno smrviti/samleti u prah i dodati biljkama. Ono što ja radim, je da ih skupljam tokom čitave godine, sušim, meljem u prah i prilikom sadnje paradajza i paprika dodajem na mesto u koje stavljam sadnicu, količine manje šake, zajedno s kompostom. Kasnije, po potrebi, ukoliko uočim da se javlja vršna trulež, dodajem prah pogođenoj biljci i zalijem.

Ono što treba da znate je da se plodovi koje je pogodila vršna trulež ne mogu oporaviti tako da njih treba da poberete čim primetite promenu i slobodno konzumirate ukoliko su zreli, a oštećen deo ploda obavezno odstranite.

Ukoliko želite da ljuske od jaja skupljate tokom čitave cele, daću vam nekoliko saveta. Cilj je da se ljuske što pre osuše kako biste ih mogli dalje skladištiti. S obzirom na to da ja sav organski otpad iz kuhinje odvajam u posebnu posudu, ljuske od jaja izdvajam na tacnu i sušim na balkonu. Za vreme leta, ljuske se mnogo brže suše, dovoljan je i jedan dan, dok to zimi traje malo duže, ukoliko ih sušite napolju.

Prahom od ljusaka posipajte zemlju

Sasušene ljuske smrvim rukama i stavim u kesu ili teglu i punim. Kada se prikupi određena količina sasušenih ljuski, sameljem ih dok se ne pretvore u prah. Za ovo možete da iskoristite bilo kakvu spravu koja vam omogućava da ljuske brže pretvorite u prah. Ja koristim električni mlin za kafu. Samlevene ljuske, odnosno prah stavljam u teglu i koristim kad je potrebno. Vi možete da primenite neke druge načine sušenja, skladištenja i mlevenja, one koji Vama više odgovaraju i kako smatrate da je lakše.

Ono što možete uraditi za sezonu koja dolazi, je da u jesen, na mesto na kojem ste odlučili da posadite paradajz, sipate prah pripremljen od ljusaka od jaja. Neko stavlja i čitave ljuske ili samo grubo izmrvljene rukom, ali koliko sam mogla da primetim, ljuskama od jaja treba mnogo više za razgradnju, pa nisam sigurna da li će se uspeti u zemlji razgraditi do naredne sezone. Zato je opcija s prahom sigurnija.

Takođe, možete probati i da biljke zalivate vodom u kojoj su nekoliko dana odstojale ljuske od jaja. Tu metodu nisam primenjivala, ali možete da probate različite metode na više biljaka i sami zaključite koja se Vama pokazala kao bolja.

Foto: zlikovec/Bigstockphoto


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Patlidžan

Patlidžan

Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan se gaji na površinama manjim od onih za paradajz i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu ceni se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je bogato... Više [+]

Tagovi

Povrtarstvo Paradajz Paprika Patlidžan Eko proizvodnja Povrće


Autorka

Tatjana Suhajček

Više [+]

Tatjana je po zanimanju biolog. Eksperimentiše u poljoprivredi i svoja iskustva želi da prenese svim zainteresovanim za alternativnije pristupe u povrtarskoj proizvodnji.