Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekonomski troškovi
  • 29.06.2015. 08:20

Novi pogled na troškove poljoprivredne prakse

Studija životnog ciklusa useva prikazala je njihove dugoročne troškove. Istraživači su koristili analizu životnog ciklusa organski gajenog paradajza i krušaka, te intenzivno uzgojene pšenice, jabuka i salate da pokažu ukupni uticaj poljoprivrednih metoda na okolinu.

Foto: depositphotos.com,
  • 145
  • 8
  • 0

Gotovo 45% ukupno korišćenog zemljišta u Evropskoj uniji rezervisano je za poljoprivredu, kao i više od 30% ukupne vode koja se koristi. Korišćenje tako velikih površina znači da će svaka promena upravljanja značajno uticati na širu okolinu. Održivost u poljoprivredi glavni je predmet rasprave i u najnovijoj Reformi zajedničke poljoprivredne politike EU za period od 2014. do 2020. godine.

Ta studija, koju je delimično finansirao program INTERREG IVC, sprovedena je u regiji Emilija - Romanja u severoistočnoj Italiji. Koristeći podatke sa ukupno 40 farmi, istraživači su napravili analizu životnog ciklusa na 5 različitih useva - organski proizvedenih paradajza i kruške, te pšenice, jabuke i salate iz intenzivnog uzgoja.

Procena poljoprivredne održivosti na pet različitih useva

Životna sredina i ekonomski troškovi gajenja uobičajenih uzgojnih kultura opisani su u novoj studiji čiji je cilj poboljšanje procene poljoprivredne održivosti u Evropi.

Analiza životnog ciklusa ovakvog tipa pokušava da objasni sve uticaje proizvodnog ili distributivnog lanca pojedinog proizvoda na životnu sredinu, unutar granica bitnih za određenu analizu. U ovom slučaju, to uključuje stavke kao što su: upotreba dizela za oranje njiva, vode za navodnjavanje useva i benzin za prevoz dobijenih proizvoda.

Uticaji na životnu sredinu uključuju, između ostalog, toksičnost za ljude, eutrofikaciju, potrošnju vode i uticaj na globalno zagrevanje. Prilikom proračuna troškova životnog ciklusa akcenat je bio stavljen na potrebna ulazna sredstva i finalne učinke poljoprivredne proizvodnje, ali je usmeren isključivo na finansijske učinke. Prilikom izrade studije, istraživači su kombinovali oba pristupa, kvantifikovanje uticaja na okolinu i ekonomske troškove jednog kilograma sveže ubranih plodova svakog useva.

Organski uzgoj smanjuje ispuštanje stakleničkih gasova

Rezultati su pokazali da tehnike organskog uzgoja smanjuju ispuštanje CO2 i rizike toksičnih zagađenja za okolinu i zdravlje ljudi u odnosu na standardnu praksu intenzivne poljoprivredne proizvodnje. Nadalje, kada su rezultati organski gajenog paradajza upoređeni s rezultatima iz južne Italije gde je paradajz proizveden u intenzivnom uzgoju, razlika je bila ogromna. Zasnovano na merenjima emisije stakleničkih gasova, takav paradajz uzrokovao je 12 puta veću mogućnost za globalno zagrevanje!

Konvencionalno gajena pšenica ima visok spoljašnji trošak

Istraživači su sastavili skup spoljašnjih troškova svakog useva. To je bio pokušaj da se u obzir uzmu dugoročna oštećenja stanja životne sredine (on obuhvata aspekte kao što su bioraznovrsnost i plodnost zemljišta), troškovi koje zapravo ne plaća ni proizvođač, niti potrošač (ali koji mogu da imaju uticaj na plodnost tla, a time i prihode u budućnosti). Kao rezultat korišćenja visokog nivoa pesticida i đubriva, procenjeno je da intenzivno gajena pšenica ima visok spoljašnji trošak od 1,37 €/kg, dok su ulazna sredstva za uzgoj organskog paradajza rezultirala troškovima od 0,03 €. Kada se ti troškovi uporede s tržišnim cenama samih proizvoda, oni donose novu perspektivu na dostupnost i održivost različitih poljoprivrednih tehnika.

Novi pogled na intenzivnu proizvodnju

Proračun tih troškova je težak i diskutabilan zadatak, ali bi kao rezultat širokog spektra uključenih varijabli mogao da pomogne u poboljšanju poljoprivredne održivosti, napominju istraživači. Rezultati naglašavaju područja u kojima korišćenje resursa može da bude poboljšano na lokalnom nivou, ali nas, takođe, dovode do važnijeg pitanja - kako uopšte troškovi, koji se ne nalaze u trenutnim tržišnim sistemima, mogu da budu deo proizvodnje?

Foto: depositphotos.com, @gburshtein


Tagovi

Poljoprivreda Organska proizvodnja Voće Žitarice Povrće


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.