Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organsko bilje
  • 17.09.2020. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Tripkova

Organska proizvodnja: Kako se pravi kompost i zašto nije dobro duboko oranje?

Povrće je prvo lek, pa hrana, dubokim oranjem se uništavaju mikroorganizmi, a kompostom oplemenjuje zemlja...na ovo i mnogo više ukazala nam je Gospa Tomić sa Zlatibora koja se već više decenija bavi organskom proizvodnjom, a napisala je i dve knjige o tome.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 1.126
  • 171
  • 0

Još pre 40 godina Gospa Tomić iz zlatiborskog sela Tripkova počela je da gaji lekovito bilje, a malo kasnije i povrće i to samo organskog tipa. Kasnije joj se pridružio i suprug Milan, sada inženjer u penziji, te su nekoliko godina posle osnovali gazdinstvo Tomić. Ovo gazdinstvo je registrovano na 3,5 ha i nalazi se na 15 km od Užica i osam kilometara od Zlatibora.

Centar za organsku proizvodnju za Zlatiborski okrug, koji prati oko 30 domaćinstava organske proizvodnje, stavio je ove domaćine na prvo mesto.

"Suština organske poljoprivrede je u tome da se ne koriste veštačka đubriva i nikakvi hemijski preparati za zaštitu bilja. Hranu za biljke prave mikroorganizmi i gliste koji žive u prvih 20 cm zemljišta. Oni su 'kuvari' hrane za naše bilje", kaže Tomićeva.

Koriste nauku i tradiciju

Kompost, koji same proizvedu, stave na zemlju, a zatim mikroorganizmi ga "skuvaju" i naprave potrebnu hranu.

"To je prirodni i zdrav način. Da bi imali "kuvare" za naše biljke, treba da čuvamo tih 20 cm zemlje. Ako se doda veštačko đubrivo i hemijskim sredstvima poprskaju biljke, uništava se taj sloj od 20 cm, pa biljke postanu bolesne. Pored toga, što taj živi svet u zemlji hrani biljke, on ih i čuva i štiti. U konvencionalnoj proizvodnji u Srbiji, prema zvaničnim podacima proizvede se 99 odsto prskanog bilja, a oko jedan odsto je organski, mada je možda taj procenat organske proizvodnje malo viši, jer se nisu svi proizvođači sertifikiovani", kaže naša sagovornica i dodaje da je veoma važno oranje.

Uzgoj lavande na organski način - lako i ekonomično

"Mi koristimo tradiciju i nauku. Jedan deo zemlje ne oremo, a ono što oremo je na tradicionalni način, odnosno oranje konjem u jesen na dubini 15 do 20 cm. Tako se ne ošteti živi svet. Na kanadskom Poljoprivrednom fakultetu stoji jedan plakat na kome piše da je jedan nemački naučnik Saks izmislio plug za oranje i tako neneo više štete svetu, nego svi Nemci u Drugom svetskom ratu. Amerika je čak 1950. godine dekretom zabranila upotrebu dubokog oranja. Zašto? Pa, zato što svi ti mikroorganizmi gurnuti dublje u zemlju umiru", objašnjava i dodaje da pored oranja sa konjem i plugom, u jednom od vrtova, površine pet ari, koristi specijalnu rusku alatku za površinsku obradu zemlje, sličnu motici.  

Malo zelenog, malo suvog dela, malo stajnjaka

Tomići na svom imanju proizvode kompostnu gomilu koja je "kraljica" organskog vrta. Bez toga nema organske proizvodnje, a naši sagovornici kažu da se jako lako pravi.

Za kompost potrebna je prava smeša

"Sva trava od kosidbe se složi na kompostnu gomilu, kao i svi delovi suvih biljaka koji se samelju i sav organski materijal koji se izbaci iz domaćinstva, a može i karton. Evropsko pravilo za kompostnu gomilu je 45 odsto zelenog dela, 45 odsto suvog dela i 10 izgorelog stajnaka."

"Svemoćno lekovito bilje"

O pravljenju komposta, "kuvarima i oranju", kao i o veštačkom đubrivu i proizvodnji organskog lekovitog bilja i organskog povrća Tomićeva je napisala u svojoj drugoj knjizi Organski put do zdravlja.

Druženje sa lekovitim biljem je počelo još od detinjstva, jer ga je njena majka gajila i koja je, inače, živela 100 godina. Kao gimnazijalka htela je da postane doktor, ali život ju je odveo na drugu stranu, te je umesto medicine završila metalurgiju.

Gospa Tomić gaji 16 vrsta lekovitog bilja, ali i tu je i samonikla kopriva

"Početkom devedesetih godina prošlog veka nabavila sam semenje od "Josifa Pančića" i od tada aktivno gajim organsko lekovito bilje. Sada imam 16 vrsta; žalfiju, matičnjak, neven, gavez, oman, nanu, bosilje, randofilje i druge, a tu je i ono samoniklo poput koprive. U proleće se ručno oplevi, svake druge godine nahranim ga kompostom, zalivam ga izvorskom vodom, tako da je sto posto organsko. Lekovito bilje je svemoćno", rekla je Gospa i dodaje da se žalfija, na primer, žanje četiri puta godišnje i to pre cvetanja, da se od nevena, radofilije, ruža skuplja cvet i slično.  

Kopriva, neven i sporiš za imunitet

Za žalfiju kaže - kome ispred kuće raste žalfija, taj će zdrav dočekati stotu. Za matičnjak kaže da je to biljka vedrine - turobne misli pretvara u lepe, dok gavez leči artritis, a za koprivu da postoje dokumenta koja pokazuju da leči metastaziran rak.

Naša sagovornica govori i o lekovitom svojstvu sporiša kao leka protiv sterilnosti kod žena, dok za tri pomešane biljke kopriva, neven i sporiš, kaže da jačaju imunitet te ga preporučuje i za borbu protiv korone.   

Povrće - lek, pa hrana

Uporedo sa lekovitim biljem Tomići u organskim vrtovima gaje 20 vrsta povrtarskog bilja i žitarice - kukuruz osmak, soju, pasulj, grašak, boraniju, dinju, lubenicu i drugo, a tu je i oko 100 stabala voćki raznih vrsta.

Osim lekovitog bilja, uzgajaju i povrće i ratarske kulture

"Svaka vrsta povrća je prvo lek pa hrana. Ko koristi boraniju i sever neće dobiti šećer, kupus može da izleči čir i gastirtis, peršun ubija viruse i bakterije, beli luk leči sve kuge i viruse, a kraljica među njima je cvekla. Kada ljudske ćelije 'polude', kada ne slušaju, kada se dogode greške, cvekla tim ćelijama 'vrati pamet'. Priroda nam je dala lekove svuda oko nas", kaže sagovornica.

Sušenje na promaji

Od lekovitog billa prave čajeve, kapi i eliksire. Ubrano bilje suše u dve stare kućice, koje obavezno imaju dvoja vrata zbog promaje.

Ubrano bilje se suši u dve stare kućice

Ove godine su zadovoljni sa rodom svojih biljaka, pa ima i viška krompira, kupusa, crnog luka, belog luka, boranije, soje, jabuka i proje od kukuruza osmaka mlevenog na vodenici potočari, ali u ograničenoj količini.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj organskog bilja Gospa Tomić Organska proizvodnja Kompost Oranje Organski put do zdravlja Sušenje bilja


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P