Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbana poljoprivreda
  • 01.05.2023. 13:30

Počeo projekat razvoja urbane poljoprivrede u četiri zemlje regiona

Urbana poljoprivreda podrazumeva da se slobodno zemljište od nekoliko kvadratnih metara do nekoliko hektara daje u zakup pojedinicima, civilnim zajednicama za bavljenje poljoprivredom

Foto: Depositphoto/urban_light
  • 151
  • 37
  • 0

Urbana poljoprivreda ili urbano baštovanstvo je rastući globalni fenomen. Pelcer svetskog trenda sve više se "prima" u zemljama regiona. U četiri zemlje regiona: Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji sprovodi se projekat posvećen pomenutoj poljoprivredi "Urban Farming Education for Sustainable Future" koji finansira Evropska komisija u okviru progama Erasmus plus, prenosi Serbia Organica.

Urbana poljoprivreda otvara novi pristup u rešenjima koja su adekvatni odgovori na aktuelne društvene i ekološke izazove ne samo gradova. Male, ozelenjene parcele za uzgajanje pojoprivrednih kultura u velikim gradovima mogu doprineti ublažavanju loših efekata ekonomske i prehrambene krize. Stanovnici gradova višestruko imaju benefit od rada u baštama ušuškanim između kvartova i na obodima gradova. Iz pasivne uloge isključivo kupca-konzumenta, stanovnici gradova postaju aktivni mikro proizvođači. Proizvedeno voće, povrće, začinsko bilje... koriste za sopstvenu ishranu.

U planu organizovane edukativne aktivnosti

Ovaj koncept podrazumeva da se slobodno zemljište od nekoliko kvadratnih metara do nekoliko hektara daje u zakup pojedinicima, civilnim zajednicama za bavljenje poljoprivredom: povrtarstvom, hotrikulturom, voćarstvom, kompostiranjem, za postavljanje košnica, organsku poljoprivrednu proizvodnju.

Projektom u četiri zemlje SEE predviđeno je širenje znanja i unapređenje veština odraslih u gradovima, njihovo podsticanje da se zainteresuju za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, da jačanjem principa urbane poljoprivrede doprinose borbi protiv klimatskih promena. U sve četiri zemlje regiona biće organizovane edukativne aktivnosti odnosno kursevi i obuke, a biće izrađena i studija projekta koja će dati presek stanja za mogućnosti razvoja urbanih bašti u svakoj od ovih zemalja, kao i svojevrsni edukativni paket - od video i infografike, vodiča za početnike, izrade nastavnog plana i programa. 

Organizacije partneri na projektu su Forum za strategijska istraživanja i dokumentacije iz Skoplja kao liderska organizacija, Eko Udruga iz Zadra, Asocijacija za politike iz Sofije i Serbia Organika iz Srbije. Projekat će trajati do kraja 2024. godine.


Izvori

Serbia Organica


Tagovi

Urbana poljoprivreda Erasmus Urban Farming Education for Sustainable Future Serbia organica Slobodno zemljište Urbani vrtovi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)