Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spasimo pčele
  • 13.10.2022. 07:30

Potpuna zabrana sintetičkih pesticida dolazi na dnevni red u EU?

Inicijativa "Spasimo pčele i poljoprivrednike" poziva na postepeno ukidanje pesticida, oko 80 odsto, do 2030. i potpunu zabranu do 2035. godine.

Foto: Depositphotos/hraska
  • 128
  • 6
  • 0

Evropska građanska inicijativa, koja poziva na potpuno ukidanje sintetičkih pesticida do 2035. godine, uspela je da sakupi milion potpisa potrebnih da bi se ovo pitanje stavilo na dnevni red Evropske komisije i Parlamenta, izveštava Euractiv.

Inicijativa pod nazivom "Spasimo pčele i poljoprivrednike" poziva na postepeno ukidanje pesticida, oko 80 odsto, do 2030. i potpunu zabranu do 2035. godine. Osim toga, apeluje na obnovu biodiverziteta na poljoprivrednom zemljištu i davanje finansijske podrške poljoprivrednicima u prelasku na agroekološke prakse.

Želja građana

Inicijativu podržava 200 organizacija, a s podrškom od preko milion potpisa ispunila je uslov da pokrene promene u zakonodavstvu Evropske unije. Dolazi u trenutku kada EU priprema novu obavezujuću regulativu za smanjenje korišćenja hemijskih sredstava u zaštiti bilja.

"Ovaj uspeh označava vrlo jasnu i snažnu želju građana EU da smanje upotrebu pesticida", navodi se u saopštenju "Générations Futures".

Glavni predstavnik ove inicijative i izvršni direktor PAN Europe Martin Dermin, ovaj uspeh naziva demokratskim signalom za donosioce odluka u EU i nacionalne institucije, da slušaju građane i odmaknu se od toksičnih hemijskih sredstava.

Izvršna vlast EU je u strategiji Od polja do stola, u poglavlju o hrani, najavila cilj smanjenja i reviziju okvira proizvoda ove vrste. Postavljena je ambicija da se do 2030. prepolovi njihova upotreba i rizik kojeg predstavljaju.

Sastanak s EK

Poslanik Zelenih EU Benot Bitau je na svom tviter nalogu napisao da će uskoro početi razgovori o smanjenju pesticida i da mu je drago što se evropski građani uključuju u akciju.

Nisu svi zadovoljni ovim predlogom, a kao razlog navode strahove zbog bezbednosti hrane pogoršane ratom Rusije i Ukrajine.

U proteklih 10 godina ovo je sedma inicijativa koja je prešla granicu od milion potpisa i druga posebno za pesticide. Nisu sve bile uspešne. U 2017. godini "Stop Glyphosate", koji je pozvao na zabranu široko korišćenog herbicida glifosata, uspešno je prikupio 1,07 miliona važećih potpisa. Komisija je tada odlučila produžiti odobrenje za to sredstvo za još pet godina.

Organizatori "Spasimo pčele i poljoprivrednike" će se sastati s Komisijom i imaju pravo na saslušanje pred Evropskim parlamentom. Komisija ima rok do 7. aprila 2023. da podnese službeni odgovor i predloži zakone, kao i druge mere u okviru svog polja delovanja ili čak da ne deluje.


Tagovi

Evropska komisija Inicijativa Spasimo pčele i poljoprivrednike Sintetički pesticidi Zabrana pesticida Martin Dermine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Životinje
Maca hvata vrapca.