Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komarci
  • 08.06.2017. 18:00

Prirodni načini zaštite od komaraca

Na našim poljima i livadama postoje biljke koje svojim mirisom mogu da smanje prisustvo komaraca, jer su oni osetljivi na te mirise.

Foto: FootoshopTofs / Pixabay
  • 3.806
  • 213
  • 0

Promenljivo prolećno vreme sa padavinama stvara idealne uslove za razvoj komaraca i njihovo preveliko razmnožavanje. Ti mali insekti pripadaju porodici Cuicidae, redu Diptera.

Ženke komarca polažu jaja u vodi, najčešće u nekoj stajaćoj. Za polaganje jaja može da im posluži bilo kakva vodena barica - ona u saksijama, zaostala kišnica i slično. U zavisnosti od vrste komarca i vremenskih uslova, ženka može da izleže i do 400 jaja.

Mužjaci se hrane nektarom, ženke sisaju krv

Mužjaci se hrane nektarom biljaka, dok su ženke odgovorne za sisanje krvi. Krv im je potrebna za razvoj jaja. Da bismo se odbranili od tih malih napasti, potrebno je da promenimo svoje navike, da sadimo biljke koje su prirodni repelenti, pravimo zamke za komarce, koristimo preparate za zaštitu i sredstva koja će smanjiti posledice uboda.

Promena navika

Širenju komaraca i njihovom prevelikom razmnožavanju doprinosimo i sami svojim životnim navikama. Da bismo se prilagodili pojavi komaraca, potrebno je da:

  1. obratimo pažnju na mesta gde se može zadržavati voda. Prekrijte sve posude sa vodom. Ispraznite sve posude u kojima se voda može zadržavati, čak i posudice ispod saksija;
  2. ne oblačimo odeću tamnih boja. Tamna boja, naročito plava, privlači komarce. Za izlaske odaberite odeću svetlih boja;
  3. ne koristimo ili smanjimo upotrebu parfema i dezodoransa, krema, preparata za sunčanje. Neki mirisi, voćni i cvetni, privlače komarce;
  4. smanjimo unos šećera, slane hrane, odnosno hrane koja dovodi do stvaranja mlečne kiseline. Naše telo oslobađa tu kiselinu, koja je magnet za komarce, nakon konzumiranja određenih namirnica i fizičke aktivnosti;
  5. ne budemo blizu drveća ili grmlja koje komarci koriste za sklonište tokom dana;
  6. smanjimo emisiju ugljen-dioksida i znojenje, jer komarce privlače znoj i CO2 koji izdišemo;
  7. za šetnje biramo večeri sa povetarcem, jer vetar smanjuje brojnost komaraca.

Biljke repelenti

Na našim poljima i livadama postoje biljke koje svojim mirisom mogu da smanje prisustvo komaraca, jer su oni osetljivi na te mirise. U ovu grupu spadaju: sremza (ptičija višnja), ruzmarin, kamilica, pelin, lavanda, beli kokotac, lanilist, buvač, matičnjak.

Ukoliko se natrljate listovima kadifice, komarci će vas zaobilaziti. Postupak treba ponavljati. Komarci ne podnose ni miris valerijane, duvana, bosiljka. Paradajz je još jedna biljka čiji miris odbija komarce. Dobro ga je posaditi oko kuće ili u saksijama koje držimo na terasama.

Prirodni preparati

Kao repelent mogu da se koriste eterična ulja: lavande, anisa, eukaliptusa, čajevca, cimeta, ruzmarina, nane, limunove trave, kao i ricinusovo ulje.

Odabrano ulje treba pomešati sa maslinovim uljem i naneti na kožu. Pre toga treba da proverimo da li smo alergični na neku od navedenih biljaka. U tako pripremljen repelent možete dodati ulje bora, verbene, belog luka i bosiljka. Možete nakapati ulje na tufer i postaviti ga blizu kreveta, da vas štiti od komaraca tokom noći.

Repelent od ulja

50 ml biljnog ulja, 30 kapi ulja čajevca i pet kapi ulja karanfilića treba sipati u tamnu staklenu posudu i dobro protresti. Tako pripremljeno ulje može se primeniti i na osetljivoj koži. Ipak, proverite kako vaša koža reaguje na ova eterična ulja.

Ukoliko u svakodnevnoj ishrani koristite dve kašike jabukovog sirća, komarci će vas zaobilaziti. Metoda je testirana u američkoj vojsci. Konzumiranje jabukovog sirća treba početi najmanje tri dana pre odlaska u prirodu i nastaviti tokom boravka u njoj.

Komarci ne vole ni miris vanile. Vanilu ili vanilin šećer možemo da pomešamo s običnom kremom i nanesemo na kožu. Komarci ne vole ni miris narandže i limuna.

Miris krastavca je još jedan miris koji odbija komarce. Krastavac treba oguliti, usitniti i samleti u blenderu. Iz tako dobijene mase treba iscediti sok i zalediti ga u posudicama za led. Zaleđenim kockicama soka od krastavca možemo premazati kožu.

Zamka za komarce

Od kvasca i šećera možemo da napravimo zamku za komarce. Tu zamku možemo da postavimo u prostoriju u kojoj boravimo ili da zamke rasporedimo po dvorištu. Za izradu zamke potrebni su vam:

  • jedna plastična flaša od 1,5 l do 2 l
  • 1 g svežeg kvasca
  • 50 g šećera
  • 20 dl tople vode

U toploj vodi prvo rastopimo šećer i kvasac. Flašu pripremimo tako što joj se odseče gornja trećina. Njen donji deo obložimo papirom i sipamo rastopljen kvasac. Odsečeni vrh okrenemo i stavimo u donji deo boce. Između grlića i sadržaja flaše treba da ostavimo prazan prostor da bi komarci mogli da uđu u klopku. Miris kvasca će privući komarce, a oni neće moći da izađu iz zamke.

Sredstva za ublažavanje ujeda

Soda bikarbona je odlično sredstvo koje ublažava posledica ujeda komaraca. Sodu bikarbonu i vodu treba pomešti tako da se napravi masa koja se može namazati na mesto uboda. Nevenova mast, aloa vera, mleko od maslačka i sok od čuvarkuće su takođe efikasni u tome.

Foto: FootoshopTofs / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D