Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preparati budućnosti
  • 29.06.2017. 16:15

RNK pesticidi stižu za nekoliko decenija?

Istraživači u svetu uveliko rade na stvaranju novih preparata za zaštitu bilja od bolesti i štetočina koji neće štetiti ljudima, okolini i korisnim organizmima. U pitanju je tehnologija na bazi ribonukelinske kiseline.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.422
  • 137
  • 0

Kako će izgledati pesticidi budućnosti? Upućeni kažu da će štititi biljke od štetočina i bolesti, a biće bezopasni za ljude i korisne organizme.

Diplomirani inženjer agronomije i stručnjak za zaštitu bilja, Goran Varjačić iz Poljoprivredne stručne službe u Kragujevcu kaže da se u svetu sprovode brojna istraživanja u kojima se koriste RNK uzročnika bolesti i štetočina.

Šta je RNK i kako može da pomogne poljoprivredi?

RNK skraćenica za ribonukleinsku kiselinu, koja je nosilac genetske informacije kod nekih virusa. Kod složenijih organizama prenosi informacije između DNK, odnosno makromolekula, gde je kompletan genetski zapis jedinke sadržan u svakoj ćeliji organizma i karakterističan za svaku vrstu ponaosob.

Goran Varjačić

"Тa genetska informacija ogleda se u procesu nastanka proteina. A znamo da su proteini glavne gradivne jedinice svih živih bića. Imaju i regulatornu ulogu kao enzimi, što znači da iniciraju i delimično upravljaju metabolitičkim procesima. Dakle, cilj je stvoriti nove pesticide, koji će biti efikasni u zaštiti, a bezopasni za krajnje konzumente. Pri tom da ne škode ni korisnim organizmima", kaže Goran Varjačić.

Tretiranjem useva sa RNK preparatima podstiče se odgovor biljaka domaćina. Ako su napadnute štetnim agensom, čijim parcijalnim RNK su tretirani, prepoznaju određenu sekvencu genetskog materijala patogena ili štetočine, razaraju je i tako onemogućavaju njegovu reprodukciju i štetno delovanje.

"Ovo je naročito važno, jer se na ovaj način uspešno može obaviti i zaštita od virusnih oboljenja biljaka, protiv kojih do sada nije bilo efikasnih metoda borbe", dodaje Varjačić.

Kakvu ulogu ima glina?

Preparati na bazi RNK su eksperimentalno isprobani, navodi Varjačić. Obavljeno je tretiranje pojedinih useva ovim preparatima, ali se sama RNK vrlo brzo razlagala.

"Zato je bilo neophodno ponavljati tretmane više puta, a to poskupljuje zaštitu. Ne treba govoriti da je sam proces dobijanja RNK prilično skup. Novina u istraživanjima se sastoji u kombinovanju ove tehnologije sa pozitivno naelektrisanim nano-česticama minerala gline. Tako se dobija preparat koji postepeno otpušta RNK, dinamikom raspada gline. Time se dobija i produženo dejstvo aktivne materije, odnosno RNK, na 20 do 30 dana. Tako se cena ovih tretmana smanjuje. Smanjena je učestalost tretiranja. I ne treba preći preko podatka da je dobijanje sitnih čestica gline manje-više jeftino. U međuvremenu je opala i cena proizvodnje RNK. Zbog svega toga u budućnosti se može očekivati da će zaštita bilja na bazi RNK dobiti svoje mesto kao alternativa organo-sintetičkim preparatima", objašnjava Varjačić.

RNK - budućnost zaštite voća

Prednost ovakvih pesticida svakako bi bila konkurentnost kada je u pitanju cena u odnosu na druge alternativne tehnologije, ali još važnije očuvanje životne sredine i zdravlja ljude.

"Prednost je i nepostojanje uticaja na genotip same biljke što u vreme burnih protesta protiv GMO tehnologija nije beznačajna stavka", kaže Vajračić.

Koncept nije bez nedostataka

Procenjuje se da se za nekoliko decenija može očekivati da će tretmani RNK preparatima postati svakodnevica u poljoprivrednoj praksi širom sveta.

"U slučaju učestalog korišćenja RNK preparata postoji opasnost da biljke razviju prirodnu otpornost na njih. Postoji mogućnost da slučajno tretirane biljke takođe promene svoj odgovor na tretmane u smeru koji je teško predvideti. Istraživanja poput ovih će se svakako nastaviti. To garantuje zainteresovanost velikih proizvođača pesticida za RNK tehnologiju u zaštiti bilja", kaže Varjačić.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

RNK preparati Pesticidi Goran Varjačić Proteini GMO Zaštita bilja Minerali gline Tretiranje Štetočine


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer