"Da bi se dobio kvalitetan proizvod, najbitnije je imati dobru sirovinu, odnosno kravlje ili kozje mleko dobrog kvaliteta i od proverenih proizvođača", kaže savetodavac u PSS Srbije, Biljana Blagojević
Surutka je tečnost koja nastaje kao nusprodukt pri postupku proizvodnje sira ili kazeina. Kako ističe savetodavac u PSS Srbije, Biljana Blagojević, nepravedno se naziva "otpadnim produktom", jer po svojim nutritivnim svojstvima spada u najlekovitije prirodne proizvode. Vekovima se koristila za jačanje organizma, kao i za lečenje raznih bolesti.
"Kod proizvodnje sira ili kazeina samo 10 do 20 odsto mleka se iskoristi za dobijanje proizvoda, dok 80 do 90 odsto odlazi u sporedni proizvod - surutku. Da bi se dobio kvalitetan proizvod, najbitnije je imati dobru sirovinu, odnosno kravlje ili kozje mleko dobrog kvaliteta i od proverenih proizvođača", napominje Blagojevićeva na početku.
Kravlja surutka je prijatnijeg ukusa i mirisa, ali istraživanja su pokazala da je kozja bogatija oligoelementima i lipidima koji se direktno metabolišu. Kozja sadrži i do 10 odsto manje laktoze, pa mogu da je konzumiraju i osobe koje imaju alergije, uključujući i decu. Lako je svarljiva, jer prirodni probiotici u surutki stimulišu rast korisnih bakterija i smanjuju rizik od digestivnih problema.
Može se proizvoditi i u kućnim uslovima, a postupak je veoma jednostavan.
"Mleko se najpre procedi, zagreva do ključanja, a onda se siri sa jogurtom ili kiselim mlekom. Takođe, može se koristiti sirće ili limun. Kada se odvojio sir, šerpa se stavlja na hladno mesto i tek nakon najmanje 12 sati procedi sir koristeći gazu", pojašnjava ona.
Kako dodaje, sir se može praviti i ako mleko ne provri, već se u zagrejano mleko na 37-38 oC dodaje tečno sirilo i ostavi mleko da odstoji oko dva sata, što je dovoljno da se sir odvoji od surutke.
"Ceđenje treba obavljati u hladnijoj prostoriji, na temperaturama oko 15 oC, da ne bi došlo da razvoja bakterija i da ne bi postala kisela već pri samom ceđenju. U frižideru, u staklenim flašama, može stajati nekoliko dana."
Blagodeti redovnog korišćenja surutke su brojni.
"Protein kozje surutke posebno je koristan za poboljšanje imunog i digestivnog sistema jer pojačava proizvodnju leukocita i antitela koja su korisna za imunitet. Takođe, podstiče izbacivanje toksina iz organizma, zahvaljujući viskom sadržaju glutationa, prirodnog antioksidansa", pojašnjava.
I jedna i druga surutka, kaže, sadrži lako svarljive proteine bogate esencijalnim aminokiselinama koji podstiču rast i regeneraciju tkiva, kao i poboljšanje regeneracije mišića. Proteini iz surutke smanjuju apetit i ubrzavaju metabolizam, dok niska kalorijska vrednost potpomaže gubitku kilograma.
"Kalcijum iz surutke doprinosi jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. Konzumiranje podržava funkciju jetre i pomaže njen oporavak kod osoba sa hepatitisom ili masnom jetrom. Redovnim korišćenjem se doprinosi održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi."
Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina i minerala, podstiče hidrataciju i elastičnost kože, čineći je zdravijim i sjajnijom.
"Kada se počinje sa korišćenjem surutke, preporučuje se pola čaše tri puta dnevno. Kasnije se može piti i do 1 litar dnevno, u zavisnosti da je potrebno za lečenje ili za održavanje opšteg zdravlja", zaključuje na kraju.
Izvori
Tagovi
Autorka