Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni preparati
  • 12.06.2017. 16:00

Surutka za zaštitu i ishranu biljaka

Surutka se koristi za prihranu biljaka i kao fungicid i insekticid. Potreban je oprez, jer zbog svoje kisele reakcije može da izazove ožegotine.

Foto: elena.hramowa / Bigstock
  • 8.861
  • 297
  • 0

Surutka je poznata kao nusproizvod u proizvodnji sira. Nakon mlečno-kiselinske fermentacije odvaja se sir i ostaje tečnost - surutka. Odlikuje se bogatim sadržajem minerala, mikroelemenata, proteina, vitamina, aminokiselina.

Zbog svojih lekovitih karakteristika od davnina se koristi u ishrani ljudi, u narodnoj medicini, za ishranu životinja, ali se može primenjivati u poljoprivrednoj proizvodnji - kao đubrivo i sredstvo za zaštitu bilja.

Surutka za zaštitu bilja

Surutka je odlično sredstvo za zaštitu biljaka, može da se koristi kao fungicid i insekticid.

U zaštiti biljaka od bolesti posebno se korisnom pokazala kao preventivno sredstvo u borbi protiv plamenjače. Na površini biljke se formira film koji štiti biljke od delovanja patogena.

Veoma korisnom se pokazala u zaštiti paradajza od plamenjače, ali i patlidžana, paprike, krastavaca, tikvica, vinove loze i nekih voćnih kultura. Efikasna je u borbi protiv drugih oboljenja: plesni, pegavosti. Za ovu namenu surutka treba da ima temperaturu od 20°C do 25°C. Dovoljno je da se litra do dve litre surutke razblaži sa 10l vode i dobro promeša. Kako bi se poboljšala efikasnost preparata, možemo dodati i 10 kapi joda.

Za krastavce i vinovu lozu se može primenjivati i nerazblažena surutka, ali se tada broj tretiranja u kojima se koristi surutka smanjuje.

Klopke sa surutkom

Surutka privlači mnoge gusenice i moljce. Dovoljno je da se prepolovi plastična boca, da se uspe surutku i da se boca priveže za stablo u voćnjaku. Ujutro se pokupi sadržaj sa insektima koji su upali u surutku.

Umesto surutke možemo da se koristi obično mleko ili kefir (jogurt) sa manjim procentom masti.

Surutka kao đubrivo

Zbog svog sastava, surutka je odlično đubrivo, koje može da se primenjuje zalivanjem ili folijarno. Kod upotrebe surutke ne treba preterivati, jer je kisele reakcije i može da dovede do promene ph reakcije zemljišta.

Veoma dobro se pokazala kao đubrivo za krastavce, vinovu lozu, tikvice i paradajz. Najbolji rezultati se postižu kada se smenjuje zalivanje i folijarna ishrana surutkom. Kod mladih biljaka bolje je tretman započeti folijarnom primenom, dok kod starijih biljaka možemo preći na zalivanje surutkom.

Prvo zalivanje treba uraditi sedam do 10 dana nakon sadnje, nakon dve sedmice drugo zalivanje. Treće zalivanje uraditi početkom faze cvetanja.

Oprez zbog kisele reakcije

Surutka se koristi i kao folijarno đubrivo, ali treba biti oprezan. Zbog svoje kisele reakcije surutka može da izazove ožegotine, posebno ako se koristi tokom vrelog sunčanog dana. Folijarna ishrana započinje kada se biljka primila, oko sedam dana posle sadnje, i nastavlja u intervalima od jedan put u toku dve sedmice.

Za paprike i patlidžan smanjiti broj folijarnih tretmana, jer su osetljivi na kiselost koju surutka stvara i lako može doći do ožegotina na lišću.

Ovakva primena surutke treba da osigura formiranje jake i zdrave biljke sa nekoliko listova. Kada se biljke razviju, surutka se koristi samo kao sredstvo zaštite, naročito kao preventiva od pojave raznih oboljenja.

Da bi se surutka koristila folijarno, potrebno je da se razblaži. Litra surutke se razblažuje sa 10l vode, dobro promeša i primenjuje prskalicama.

Foto: elena.hramowa / Bigstock


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D