AgroKlub.rs

\

Eko proizvodnja

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Eko proizvodnja » Sve više proizvođača organske hrane

Sve više proizvođača organske hrane

Biljna proizvodnja

Sve više proizvođača organske hrane

Datum: 12.05.2017. 16:00

Kategorija:

Eko proizvodnja

Proizvodnja prema organskim principima sve je privlačnija domaćim poljoprivrednicima. Interesovanje raste prvenstveno među ratarima i voćarima. Podaci iz 2015. godine pokazuju da su površine pod organskim zasadima povećane za 62 odsto.

Proizvodnja prema organskim principima sve je privlačnija domaćim poljoprivrednicima. Interesovanje raste prvenstveno među ratarima i voćarima. Stočarska proizvodnja ostala je na prošlogodišnjem nivou.

Prilika za izvoz

Podaci iz 2015. godine pokazuju da su površine pod organskim zasadima povećane za 62%, prenosi Dnevnik. Izvoz je izmeren sa 20 miliona dinara. Najviše smo izvezli u Nemačku, Austriju, SAD, Japan.

Pomoć države

Država je ovo prepoznala, pa je opredeljeno 90 miliona dinara za organsku proizvodnju. Ministarstvo poljoprivrede takođe refundira troškove kontrole i sertifikacije.

Ove godine šest kontrolnih organizacija je ovlašćeno da zaključuje ugovore sa proizvođačima koji žele da sa konvcionalne proizvodnje pređu na organsku, pri čemu moraju da prođu kroz period konverzije.

Spisak organizacija možete pronaći ispod teksta.

Foto: artisano / Pixabay

Broj pregleda članka: 1466; Uspešnost članka: 297.3

Izvor: Dnevnik.rs

Tagovi: Izvoz, Organska proizvodnja, Kontrolne organizacije

Ključne reči članka: sve, vise, proizvodjaca, organske, hrane,


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.