Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljna proizvodnja
  • 12.05.2017. 16:00

Sve više proizvođača organske hrane

Proizvodnja prema organskim principima sve je privlačnija domaćim poljoprivrednicima. Interesovanje raste prvenstveno među ratarima i voćarima. Podaci iz 2015. godine pokazuju da su površine pod organskim zasadima povećane za 62 odsto.

Foto: artisano / Pixabay
  • 1.504
  • 73
  • 0

Proizvodnja prema organskim principima sve je privlačnija domaćim poljoprivrednicima. Interesovanje raste prvenstveno među ratarima i voćarima. Stočarska proizvodnja ostala je na prošlogodišnjem nivou.

Prilika za izvoz

Podaci iz 2015. godine pokazuju da su površine pod organskim zasadima povećane za 62%, prenosi Dnevnik. Izvoz je izmeren sa 20 miliona dinara. Najviše smo izvezli u Nemačku, Austriju, SAD, Japan.

Pomoć države

Država je ovo prepoznala, pa je opredeljeno 90 miliona dinara za organsku proizvodnju. Ministarstvo poljoprivrede takođe refundira troškove kontrole i sertifikacije.

Ove godine šest kontrolnih organizacija je ovlašćeno da zaključuje ugovore sa proizvođačima koji žele da sa konvcionalne proizvodnje pređu na organsku, pri čemu moraju da prođu kroz period konverzije.

Spisak organizacija možete pronaći ispod teksta.

Foto: artisano / Pixabay


Dokumenti


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Organska proizvodnja Izvoz Kontrolne organizacije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.