Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 22.10.2023. 16:30

U budućnosti će organska poljoprivreda da bude sve dominantnija

Prvi magistar organske poljoprivrede u Evropi ističe da će u budućnosti, što se tiče organske proizvodnje, naglasak biti na regionalnim inicijativama.

Foto: Bojan Kecman
  • 203
  • 63
  • 0

U budućnosti će organska poljoprivreda, prema mišljenju stručnjaka, biti sve dominantnija proizvodnja za šta se pojedine evropske zemlje uveliko pripremaju. U tom smeru ide i Srbija koja je lani izvezla organskih proizvoda u vrednosti od 70 miliona evra, skoro duplo više nego 2020. kada je izvoz iznosio 37 miliona evra. 

"Podsticaj po hektaru organske proizvodnje iznosi 63.000 dinara i trenutno imamo oko 25.000 hektara zemljišta. Od toga, malo je pašnjaka i livada, ostalo je obradivo zemljište. Interesantno je da je povećan broj grla u organskoj proizvodnji, a smanjen u konvencionalnoj", kaže pokrajinski sekretar za poljoprivredu u Subotici Branislav Raketić

Sve više administrativnih mera

Ekspert za organsku poljoprivredu i direktor firme "Biotechnicon", Ana Marušić-Lisac, smatra da je poslednjih godina uvedeno mnogo administrativnih mera u organskoj poljoprivredi. Evropska unija želi da nisko karbonska ekonomija bude još više razvijena kroz zeleni paket mera zbog čega se uvodi i više digitalizacije u sve oblasti poljoprivrede.

"Imamo rast površina pod organskom proizvodnjom, ali ne i rast proizvodnje. Farmerima je teško da ispunjavaju sve više i sve strožije administrativne mere, a moraju da imaju i mnogo digitalnih znanja", kaže Marušić-Lisac, dok direktor "Organic control sistema" iz Subotice Nenad Novaković, jedne od najjačih sertifikacionih kuća u Srbiji, navodi da za organsku poljoprivredu mogu doći teža vremena zbog sve više ulazaka velikih proizvođača u organsku poljoprivredu.

Naglasak na regionalnim inicijativama

Načelnik odeljenja za organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske Dragana Zec, istakla je kako je u RS, za sada, najviše malih proizvođača.

"Imamo rast proizvodnje i proizvođača pa smo u 2019. godini imali 20-ak, a danas oko 100 proizvođača", naglasila je Zec.

Na panel diskusiji govorio je i prvi magistar organske poljoprivrede u Evropi Darko Znaor. Ovaj stručnjak za ekološku i održivu poljoprivredu istakao je da će u budućnosti, što se tiče organske proizvodnje, naglasak biti na regionalnim inicijativama kao što je slučaj u npr. austrijskoj regiji Burgenland gde je više od 50 odsto proizvodnje, u organskoj proizvodnji i to proizvodnji vina.

U Friziji, u Holandiji, poznatoj po frizijskom govedu, radi se na tome da ova regija bude bio regija što dovoljno govori o tome da organska poljoprivreda ima perspektivu.


Tagovi

Biofest Organska poljoprivreda Dragana Zec Ana Marušić-Lisac Darko Znaor Branislav Raketić Nenad Novaković


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?