Prvi magistar organske poljoprivrede u Evropi ističe da će u budućnosti, što se tiče organske proizvodnje, naglasak biti na regionalnim inicijativama.
U budućnosti će organska poljoprivreda, prema mišljenju stručnjaka, biti sve dominantnija proizvodnja za šta se pojedine evropske zemlje uveliko pripremaju. U tom smeru ide i Srbija koja je lani izvezla organskih proizvoda u vrednosti od 70 miliona evra, skoro duplo više nego 2020. kada je izvoz iznosio 37 miliona evra.
"Podsticaj po hektaru organske proizvodnje iznosi 63.000 dinara i trenutno imamo oko 25.000 hektara zemljišta. Od toga, malo je pašnjaka i livada, ostalo je obradivo zemljište. Interesantno je da je povećan broj grla u organskoj proizvodnji, a smanjen u konvencionalnoj", kaže pokrajinski sekretar za poljoprivredu u Subotici Branislav Raketić.
Ekspert za organsku poljoprivredu i direktor firme "Biotechnicon", Ana Marušić-Lisac, smatra da je poslednjih godina uvedeno mnogo administrativnih mera u organskoj poljoprivredi. Evropska unija želi da nisko karbonska ekonomija bude još više razvijena kroz zeleni paket mera zbog čega se uvodi i više digitalizacije u sve oblasti poljoprivrede.
"Imamo rast površina pod organskom proizvodnjom, ali ne i rast proizvodnje. Farmerima je teško da ispunjavaju sve više i sve strožije administrativne mere, a moraju da imaju i mnogo digitalnih znanja", kaže Marušić-Lisac, dok direktor "Organic control sistema" iz Subotice Nenad Novaković, jedne od najjačih sertifikacionih kuća u Srbiji, navodi da za organsku poljoprivredu mogu doći teža vremena zbog sve više ulazaka velikih proizvođača u organsku poljoprivredu.
Načelnik odeljenja za organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske Dragana Zec, istakla je kako je u RS, za sada, najviše malih proizvođača.
"Imamo rast proizvodnje i proizvođača pa smo u 2019. godini imali 20-ak, a danas oko 100 proizvođača", naglasila je Zec.
Na panel diskusiji govorio je i prvi magistar organske poljoprivrede u Evropi Darko Znaor. Ovaj stručnjak za ekološku i održivu poljoprivredu istakao je da će u budućnosti, što se tiče organske proizvodnje, naglasak biti na regionalnim inicijativama kao što je slučaj u npr. austrijskoj regiji Burgenland gde je više od 50 odsto proizvodnje, u organskoj proizvodnji i to proizvodnji vina.
U Friziji, u Holandiji, poznatoj po frizijskom govedu, radi se na tome da ova regija bude bio regija što dovoljno govori o tome da organska poljoprivreda ima perspektivu.
Tagovi
Autor