Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • EU organska proizvodnja
  • 07.05.2022. 10:00

Usvojen Akcijski plan EU-a za organsku poljoprivredu - plan podsticati proizvodnju

Ključni cilj ovog akcijskog plana, koji je usvojen sa 611 glasova, 14 protiv i pet suzdržanih, jeste obezbediti zdravu hranu koja je proizvedena na održiv način.

Foto: Depositphotos/HayDmitriy
  • 71
  • 15
  • 1

Zastupnici u Evropskom parlamentu usvojili su velikom većinom glasova Akcijski plan EU-a za organsku poljoprivredu, istaknuvši pritom da je podsticanje potražnje za organski proizvedenom hranom jedan od prioriteta.

Ključni cilj ovog akcijskog plana, koji je usvojen sa 611 glasova, 14 protiv i pet suzdržanih, jeste obezbediti zdravu hranu koja je proizvedena na održiv način i koja je građanima dostupna po pristupačnim cenama.

“Želimo da obezbedimo da svaka država članica može individualno da razvija svoj sektor organske poljoprivrede i da evropsku viziju pretoči u svoju nacionalnu odnosno regionalnu strategiju, jer naše regije imaju posve različite startne pozicije”, rekla je izvestilac za ovo pitanje Simon Šmitbauer ispred Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Ključan cilj smanjenje korišćenja pesticida 

U nekim zemljama članicama, istakla je, pod organskim zasadima više je od 25 odsto ukupne poljoprivredne površine, dok u nekim taj udeo iznosi tek 0,5 odsto.

“Insistiramo na većem uključivanju lokalnih i regionalnih tela jer njihovi predstavnici nabolje znaju kakvo je stanje na terenu i kako ciljano delovati za razvoj ove poljoprivrede”, poručila je izvestilac.

Jedan od prioriteta je i podsticanje potrošnje odnosno potražnje za organskim proizvodima, koji su još uvek uglavnom skuplji jer su veći troškovi proizvodnje.

“Potreban je rast i potražnje i ponude kako bi onda i cene funkcionisale”, istakla je Šmitbauer.

Svet se usmerava ka organskoj proizvodnji?

Podsetimo, ova proizvodnja u Srbiji dosegla je novi rekordni nivo u 2019. godini i postigla površinu od 72,3 miliona hektara, što je 1,6 odsto više u odnosu na godinu pre, stoji u izveštaju pod nazivom "Svet organske poljoprivrede - statistika i novi trendovi 2021.", objavljenog od strane Istraživačkog instituta za ekološku poljoprivredu (FiBL) i Evropskog udruženja za organsku proizvodnju (IFOAM).

Poverenik Evropske komisije Januš Vojčehovski još je jednom istakao važnost podsticanja organske poljoprivrede u postizanju smanjenja korišćenja pesticida za 50 odsto do 2030., što je jedan od ključnih ciljeva strategije Od njive do trpeze u okviru Zelenog plana.

Dakle, konvencionalna poljoprivreda je izuzetno štetna za životnu sredinu jer se uveliko oslanja na korišćenje hemijskih pesticida i na druge prakse devastacije životne sredine.

Za razliku od toga, organska poljoprivreda stvara mnogo manji pritisak na prirodu, smanjuje emisije štetnih gasova, ne ugrožava plodnost i kvalitet zemljišta. Poljoprivredna zemljišta pod organskim zasadima imaju 30 odsto veću bioraznovrsnost, navodi Evropski parlament u svom izveštaju.

Takođe se navodi kako se 2019. ukupna poljoprivredna površina EU-a namenjena ovom uzgoju povećala na 13,8 miliona hektara i ona trenutno čini 8,5 odsto ukupne korišćene poljoprivredne površine u EU-u.

U razdoblju od 2010. do 2019. vrednost tržišta ovih proizvoda u EU-u se više nego udvostručila, stoji u izveštaju, a od 2009. do 2019. maloprodaja organskih proizvoda povećala se sa 18 na 41 milijardu evra.

Manja učestalost raka kod ljudi koji jedu organsko

Treba posebno istaknuti, smatra, dobrobit organske proizvedene hrane za čovekovo zdravlje.

“Naučna studija sprovedena u Francuskoj na 70 hiljada ispitanika u razdoblju od pet godina pokazala je znatno manju učestalost raka kod ljudi koji jedu organsku hranu, u poređenju sa onima koji jedu hranu proizvedenu konvencionalnim načinima”, navodi europarlamentarka Biljana Borzan.

“U grupi ljudi koji češće jedu ekološko voće i povrće, meso ili sir učestalost pojave ne-Hodgkinova limfoma manja je za čak 86 posto!”, istakla je Borzan.


Tagovi

Akcijski plan Pesticidi Povećanje površina Biljana Borzan Organska proizvodnja Januš Vojčehovski


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!