Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva u trake
  • 24.01.2022. 15:00

Uzgajanje u trakama čuva plodnost zemljišta, biodiverzitet i povećava prinos

Prilikom obrade parcela se deli na uske, dugačke trake na kojima se vrši rotacija useva u sistemu plodoreda. Ova vrsta setve ima brojne prednosti.

Foto: YouTube/screenshot
  • 182
  • 24
  • 0

Pred poljoprivredom su mnogi izazovi na koje treba adekvatno odgovoriti. Sve se više govori o konceptu održive poljoprivrede koja predstavlja širok pojam uzgajanja hrane pomoću metoda koja neće narušiti životnu sredinu, zdravlje, ekonomiju.

Današnja poljoprivreda ima karakter industrijske, a metode dobijanja hrane vode poreklo iz Zelene revolucije iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Međutim, ovakav pristup iscrpljuje prirodne resurse kroz monokulture i prekomernu upotrebu pesticida i mineralnih đubriva ostavljajući ljudima nejednak pristup hrani širom sveta. To je donelo mnogobrojne probleme od degradacije zemljišta do mnoštva drugih negativnih pojava koje se rešavaju upravo kroz koncept održivosti.

Setva u trake

Poljoprivrednici se, svesni ovoga, prilagođavaju. Primer tome je holandska kompanija BI-JOVIRA u kojoj su se odlučili za potpuno drugačiji pristup u svom poslovanju. Prešli su na organsku poljoprivredu i primenjuju setvu u trake.

Usevi su u nekoliko redova sa širokim međurednim prostorom 

Radi se o načinu uzgajanja biljnih kultura u kome se one smenjuju u trakama od nekoliko redova sa širokim međurednim prostorima, a reč je o najjeftinijem načinu konzervacije zemljišta. U traci može postojati različit broj redova. Njihov broj i međusobni razmak su prilagođeni vrsti koju uzgajamo, primenjenoj agrotehnici i mehanizaciji kojom raspolažemo.

Mnogobrojne prednosti 

Prilikom obrade parcela se deli na uske, dugačke trake na kojima se vrši rotacija useva u sistemu plodoreda. Ova vrsta setve ima brojne prednosti.

One su posebno pogodne za terene sa nagibom, jer zaustavljaju eroziju i sprečavaju ispiranje zemljišta. Smanjuje se sedimentacija, a olakšana je i upotreba mehanizacije. Sprečava se erozija zemljišta vetrom i biljke dobijaju više svetlosti. Pravilno odabrane vrste koje uzgajamo u susednim trakama pozitivno deluju jedne na druge. Takođe, lakše je sprovoditi zaštitu i prihranu, a treba naglasiti i da su prinosi veći.

Poboljšano je zadržavanje vlage u zemljištu, infiltracija i kvalitet vode. Na ovaj način se privlače oprašivači. Jedna od prednosti je i mogućnost setve pokrovnih useva, odnosno useva za zelenišno đubrivo. Time se smanjuje potreba za đubrivima i povećava sadržaj organske materije u zemljištu i na kraju, poboljšava se biodiverzitet.

Formiranje traka

Kod formiranja setvenih traka treba razlikovati dve forme u zavisnosti od terena. One na ravnim terenima ili blagim padinama mogu biti paralelne. Ovakvo zemljište nije sklono eroziji.

Formiranje zavisi od terena

Na padinama s većim nagibom formiraju se konturne setvene trake. One prate konture terena i olakšavaju rad mehanizacije na padinama, sprečavaju eroziju i brzo spiranje vode.

Višestruka namena

Prvenstvena im je namena uzgajanje povrća, voća, začinskog i lekovitog bilja, pokrovnih useva i cveća, a našle su svoju primenu i kod formiranja fizičke zaštite. Naime, vetrozaštitni pojasevi su namenski zasađena stabla i grmlje u trake koje su vertikalne na pravac vetra. Glavna uloga im je da uspore ili spreče udare vetra od koga štite useve. 

Tampon trake su česte na strmim padinama i formiraju se između konturnih. One štite zemljište i biljne useve od vetra, spiranja vode, odnosno erozije. Možemo reći da ih kod nas predstavljaju žive ograde, jer njihova uloga nije samo da podele parcele već da ih prvenstveno zaštite od negativnih uticaja.

Na trake i međuprostor između njih, gde prolaze točkovi mehanizacije, možemo da posejemo azotofiksirajuće biljke (deteline). To će dodatno da pozitivno deluje na zemljište. Osim toga, ove zatravnjene površine sprečiće proklizavanje mehanizacije i formiranje bara.

Zatravnjene površine sprečavaju proklizavanje

Alternativno mogu da se koriste biljne vrste koje privlače oprašivače. Njihovim izborom možemo preventivno da zaštitimo uzgajane na trakama. One svojim mirisom mogu da teraju štetočine ili da ih privlače. Možemo delovati na imunitet biljaka i njihovu otpornost na bolesti. Kada su u pitanju štetočine i bolesti, možemo delovati tako što ćemo rotirati vrste koje uzgajamo na ovaj način. U ovom slučaju vrste koje nisu domaćini će delovati kao prirodna barijera na njihovo širenje. 

Kako to rade u holandskoj kompaniji, pogledajte u videu: 


Foto prilog


Tagovi

Setva Setva u trake Održiva poljoprivreda Plodored Održivost


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]