Podvrsta koja se najčešće koristi u agronomskoj proizvodnji je klinoplilolit, šta više, najviše upotrebljivan zeolit je upravo onaj koji u sebi ima 83 odsto ovog minerala.
O upotrebi zeolita u poljoprivrednoj proizvodnji sada se već dosta toga zna. Mineral po svom sastavu, vulkanskog porekla, u početku se koristio za suzbijanje aflatoksina i tu se pokazao kao vrlo uspešan. Nakon toga, počeo je da se primenjuje i za popravljanje strukture zemljišta, zahvaljujući svom svojstvu poroznosti, a takođe ima sposobnost da upija i otpušta vlagu.
Podvrsta koja se najčešće koristi u agronomskoj proizvodnji je klinoplilolit, šta više, najviše upotrebljivan zeolit je upravo onaj koji u sebi ima 83 odsto ovog minerala.
Osim toga što popravlja osobine zemljišta, utiče i na smanjenje njegove kiselosti, tako što reguliše pH vrednost. Takođe je dobar i u borbi protiv suše zato što ima sposobnost da vezuje vlagu za svoje molekule. Podstiče rast biljaka, a kako može i dobro da vezuje hraniva iz đubriva i zatim ih postepeno oslobađa u vegetacijskom periodu, na taj način utiče i na maksimalnu iskorištenost organskih i mineralnih hraniva, navode u u PSSRS.
Doprinosi optimalnom stanju zemlje tako što podstiče stvaranje korisnih mikroorganizama u njoj i održava nivo azota. Gajeni usevi kojima se dodaje zeolit, poseduju bolje razvijen korenov sistem, bujniji - pa samim tim bolje usvajaju korisne materije i vodu iz zemljišta. Istovremeno, ovaj mineral čisti zemlju od ostataka pesticida ili metala.
Svoje benefite donosi i plasteničkoj proizvodnji krastavca salatara. Nakon što se uradi agrohemijska analiza zemljišta, u plastenik je poželjno uneti količinu ovog minerala od 1.600 kg/ha. Zatim se obavi i osnovno đubrenje u skladu sa dobijenim rezultatima hemijske analize i planiranim prinosom povrća.
Obave se i sve predviđene agrotehničke mere, poput osnovnog đubrenja, osnovne i dopunske obrade, postavljanje sistema za navodnjavanje i malč folije, kao i presađivanje biljaka krastavca na otvoreno polje. Prilikom dopunske obrade, u zemlju treba uneti zeolit.
Do kraja vegetacijskog ciklusa trebalo bi primenjivati sve neophodne operacije na povrću, a nakon završetka vegetacije, ocenjivaće se dinamika rasta, ravoja, merenje ubranih plodova, kao i ostvareni prinosi tako da će se po završetku proizvodne godine znati tačno na koji način i u kojoj meri zeolit utiče na proizvodnju krastavca salatara u zaštićenom prostoru.
Tagovi
Autor