Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 09.02.2018. 12:15

Biznis plan je obavezan za IPARD

Svrha izrade biznis plana je utvrđivanje ekonomske održivosti samog projekta, koji je predmet zahteva za dodelu sredstava iz IPARD programa, ali i podnosioca zahteva. Poljoprivredni proizvođač može samostalno da sastavi biznis plan ili da angažuje neku od konsultantskih agencija.

  • 1.601
  • 54
  • 1

Krajem prošle godine krenuli su prvi pozivi za dugo očekivani IPARD. Koliko god da su poljoprivrednici strpljivo čekali na evropski novac i imali vremena da se pripreme i informišu, ostao je veliki broj nedoumica. Jedna od njih je u vezi sa izradom biznis plana.

Biznis plan je sastavni deo dokumentacije kojom potencijalni korisnici (individualni poljoprivredni proizvođači, preduzetnici, zadruge, privredna društva) konkurišu za IPARD sredstva. Dakle, ovo je obavezan dokument, nezavisno od oblika organizacije, obima proizvodnje ili vrednosti investicije.

Jednostavan i složeni biznis plan

Razlikuju se jednostavan i složeni biznis plan u zavisnosti od vrednosti investicije. Ukoliko je vrednost investicije do 50.000 evra, sastavlja se jednostavan poslovni tj. biznis plan, a za investicije veće vrednosti od navedenog iznosa potrebno je sastaviti složen. Izradu biznis plana, poljoprivredni proizvođači mogu da sastave samostalno ili da angažuju neku od konsultantskih agencija. Važno je napomenuti, da su troškovi izrade biznis plana, pripreme dokumentacije, kao i konsultacija obuhvaćeni opštim troškovima, koji su prihvatljivi i zajedno sa vrednošću investicije u određenom procentu se nadoknađuju, ukoliko se proizvođači odluče da angažuju konsultanta.

Troškovi izrade biznis plana

Vrednost prihvatljivih opštih troškova,  kako smo pomenuli, čine i troškovi izrade biznis plana - ne može biti veći od 12% od vrednosti prihvatljivih troškova predmetne investicije. Trošak izrade biznis plana prihvatljiv je u zavisnosti od vrednosti investicije:

Ako je iznos prihvatljivih troškova predmetne investicije veći od tri miliona evra, opšti troškovi za izradu poslovnog plana prihvatljivi su do 3% tog iznosa.

Ako je iznos prihvatljivih troškova predmetne investicije veći od jednog, a manji od tri miliona evra, opšti troškovi za izradu poslovnog plana prihvatljivi su do 4% tog iznosa.

U slučaju kada je vrednost prihvatljivih troškova predmetne investicije manji od milion evra, opšti troškovi prihvatljivi su do 5% tog iznosa.

Poslovni ili biznis plan zajedno sa ostalom dokumentacijom je potrebno predati u jednom originalom primerku u štampanoj formi, dok je tabele potrebno priložiti i u elektronskoj formi (Excel format) na CD-u. Ukoliko prilikom konkurisanja ovaj dokument nije priložen, zahtev za sufinansiranje investicije iz IPARD-a automatski će biti odbačen.

Elementi biznis plana

Informacije o podnosiocu zahteva i samom projektu

U ovom delu poslovnog plana potrebno je navesti vrstu odabrane investicije i opisati proizvode i usluge ili uslugu koje podnosilac zahteva planira da proizvede ili pruži nakon realizacije investicije. Potrebno je napomenuti da li se radi o proširenju postojećih kapaciteta proizvodnje ili pokretanju nove proizvodnje, kao i da li je projekat samostalan od postojećih poslovnih aktivnosti.

Procena tražnje

Važan element biznis plana je i procena tražnje. Potrebno je objasniti na osnovu čega se očekuje potražnja za određenim proizvodom, kao i način na koji je procenjena potražnja. Ukoliko je reč o postojećoj proizvodnji, potrebno je navesti postojeće kupce, a ukoliko je reč o novom poslovanju, potrebno je navesti planirane kupce. Takođe, potrebno je opisati projekat.

Sledeći deo biznis plana podrazumeva navođenje glavnih aktivnosti i planiranog vremenskog rasporeda za realizaciju investicije, kao i planirani datum početka i završetka investicije.

Zatim, potrebno je opisati proizvodne kapacitete i tehnologiju proizvodnje. Ovaj deo rada podrazumeva kratak opis proizvodnje koja je zastupljena na gazdinstvu. Treba prikazati strukturu i postojeći obim proizvodnje, kao i planirani obim proizvodnje za svaki proizvod, iskazan u jednicama mere i to za svaku godinu trajanja projekta. Zatim je potrebno iskazati troškove materijalnih inputa (u jedinici mere) u prethodnoj godini, kao i u planiranim godinama.

Struktura zaposlenih

Ukoliko je planirano zapošljavanje novih radnika, plan zapošljavanja je takođe potrebno predstaviti u biznis planu. Osim toga, potrebno je navesti ko upravlja svakodnevnim poslom i u slučaju više od deset stalno zaposlenih, prikazati i organizacionu šemu.

Poznato je da je odnos prema zaštiti životne sredine i dobrobiti životinja važan faktor za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji. Tako da je važno da projekat ispunjava EU standarde, kao da gazdinstvo ispunjava minimum nacionalnih standarda iz svih oblasti.

Ekonomsko finansijska analiza

Ekonomsko finansijska analiza je deo biznis plana u kojoj je potrebno utvrditi razliku između ukupnih prihoda i rashoda. Ovaj deo takođe treba da obuhvati i obračun amortizacije i izvore finansiranja i obračun kreditnih obaveza, ukoliko postoje. Nakon sprovedene finansijske analize, na osnovu projektovanog bilansa uspeha, izračunavaju se statički pokazatelji efikasnosti.

Foto: Chris Cummings / Freeimages


Tagovi

IPARD Biznis plan Uprava za agrarna plaćanja EU fondovi poljoprivreda Konsultanti


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D