Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krizna rezerva
  • 08.06.2023. 15:00

Izdvojiće 250 miliona evra za zemlje koje je pogodila suša i poplava?

U Portugalu, Španiji, Francuskoj i Italiji su pozvali da se aktivira krizna rezerva iz Zajedničke poljoprivredne politke, za podršku poljoprivrednicima koji su izgubili svoje useve zbog suše ili poplava.

Foto: Depositphotos/KVM50
  • 119
  • 38
  • 0

Evropska komisija planira da izdvoji 250 miliona evra za zemlje pogođene ekstremnim vremenskim prilikama, o čemu se raspravljalo na poslednjem Veću EU za poljoprivredu i ribarstvo (Agrifish) piše EfeAgro.

U Portugalu, Španiji, Francuskoj i Italiji su pozvali da se aktivira krizna rezerva iz Zajedničke poljoprivredne politke, za podršku poljoprivrednicima koji su izgubili svoje useve zbog suše ili poplava, a gde je ugrožena i stočarska proizvodnja.

Ovaj su predlog podržale Nemačka, Bugarska, Litvanija, Mađarska, Rumunija, Poljska, Kipar, Irska, Grčka i Malta.

Sredstava ima

Komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski, rekao je tokom sastanka da je čuo zahteve četiri zemlje koje su najviše pogođene.

"U poljoprivrednim rezervama je još uvek na raspolaganju 250 miliona evra nakon dva paketa pomoći od kojega je onaj od 100 miliona evra odobren. Ponavljam da su ova sredstva raspoloživa ako okolnosti to opravdavaju”, napisao je tada na svom Tviter profilu.

Na konferenciji za novinare posle sastanka, Vojčehovski je precizirao da njegove službe još proučavaju kako da ta sredstva iz krizne rezerve rasporede među sve zemlje koje su pretrpele ekstremne vremenske prilike i da metodologija još nije dogovorena. Naveo je da se priprema predlog, na osnovu osnovnog kriterijuma - raspodele direktnih plaćanja, ali uz određene izmene uzimajući u obzir da su neke zemlje u većoj krizi od drugih. 

Ukazao je na različitosti u državama članicama gde je Portugal i Španiju pogodila suša, Italiju poplava, ali i na probleme u sektoru mleka i mlečnih proizvoda u Letoniji i Litvaniji ili belgijsku krizu u proizvodnji jabuka.

Odstupanje od nacionalnih planova? 

Španski ministar poljoprivrede Luis Planas, je izjavio da se poljoprivrednici i stočari podrže u ovoj krizi koja je klimatska i koja ima direktan uticaj na poljoprivredna tržišta. Pozvao je na aktiviranje kriznih rezervi što pre.

Četiri zemlje traže fleksibilnost i odstupanje od implementacije nacionalnih ZPP planova u direktnim plaćanjima, u operativnim programima organizacija proizvođača, u programu vina i u šemi zasada vinograda. Pozvali su na povećanje stope avansa na najmanje 70 odsto u slučaju direktnih plaćanja i na najmanje 85 odsto u okviru programa ruralnog razvoja.


Tagovi

Evropska komisija ZPP Suša Direktna plaćanja Pomoć poljoprivrednicima Krizna rezerva Poplava Januš Vojčehovski


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.