Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticajna sredstva
  • 26.12.2017. 10:15

Jesmo li spremni za IPARD?

Prvi poziv za sredstva iz predpristupnih fondova EU za ruralni razvoj u Srbiji je raspisan. Poljoprivrednici iz srednjeg Banata zainteresovani su za korišćenje ovih sredstava, prevashodno za nabavku nove pogonske i priključne mehanizacije. Savetodavci PSS Zrenjanin prošli su obuku koja se odnosi na primenu IPARD –a i na raspolaganju su zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima. Konsultanske kuće se povezuju sa svojim kolegama iz zemalja u okruženju kako bi prevazišli sve nedoumice.

Foto: Images Money / Flickr, Jasna Bajšanski
  • 486
  • 20
  • 0

Prvi krug IPARD-a poljoprivrednicima na raspolaganje stavlja 8,3 miliona evra za kupovinu pogonske i priključne mehanizacije. Interesovanje poljoprivrednika za ova sredstva u Srednjobanatskom upravnom okrugu je veliko.

Za Borilslava Čizmaša iz Botoša reč je mogućnosti da se poljoprivrednicima dopuni budžet kojeg u resornom ministarstvu nema:

"Prema našim saznanjima, dokumentacija koja je potrebna za konkurse IPARD-a prilično je složena. Na predstavljanju ovog programa podrške održanom u Zrenjaninu, ubeđivali su nas da će sve biti pristupačno prosečnom poljoprivrednom gazdinstvu. Dosta vremena nam treba da prikupimo potrebnu dokumentaciju. To nam otežava konkurisanje. Moje kolege i ja najveći problem imamo sa traktorima, te ćemo konkurisati za pogonsku mehanizaciju. Ali, ova proizvodna godina je bila jako loša, te će nam to stvarati veliki problem. Drugi kamen spoticanja je taj što IPARD predviđa da se prvo nabavi mehanizacija, pa se onda aplicira za povraćaj sredstava".

Kome su sada dostupna sredstva IPARD-a?

Za korišćenje sredstava iz IPARD fonda mogu da se prijave vlasnici porodičnih gazdinstava, zadruge, preduzetnici i mala i srednja poljoprivredna preduzeća. Međutim, to ne važi za velike poljoprivredne proizvođače i one koji imaju manje od dva hektara zemlje ili nedovoljan broj grla stoke. Na novac iz ovog fonda ne mogu da računaju oni koji nisu prijavljeni u APR-u, kao ni oni koji su u stečaju, likvidaciji ili im je račun u blokadi duže od trideset dana.

Čizmaš: Mnogo vremena za dokumentaciju

"Mislim da je novac iz IPARD-a namenjen proizvođačima koji su već stvorili neki kapital i da on nije namenjen za mala gazdinstva. Za nas su republički i pokrajinski fondovi. Jako mi je žao što je to tako. Smatram da bi sredstva iz IPARD-a trebalo da budu opredeljena baš za mala i srednja gazdinstva, kako bi se ona razvijala do neke mere i spremno ušla u EU. Prema podacima kojima do sada raspolažemo, mi 'mali' verovatno nećemo moći da apliciramo za ta sredstva. Prvi razlog je što bismo prvo trebali da investiramo, pa da čekamo povraćaj sredstava. Drugo, za nas je to jako komplikovano. Postoje biznis planovi za čiju izradu moramo da angažujemo neku agenciju koja će to da nam sve odraditi. To je ono što je loše i teže", obašnjava Čizmaš.

Novac iz IPARD fondova neće moći da se koristi za plaćanje poreza, kupovinu, zakup ili lizing zemljišta i postojećih objekata, plaćanje caraine, kao ni za plaćanje kazni i sudskih troškova, polovne mehanizacije, bankarskih i putnih troškova, doprinosa u naturi. Iz IPARD-a su izuzeti i troškovi održavanja, prevoza i montaže, špedicije i amortizacije i zakupa. Minimalna vrednost povraćaja novca iznosi 5.000 evra, a maksimalan iznos za pojedine investicije i do milion evra. Pojedinac može da ostvari maksimalan povraćaj od 1,5 miliona evra u vreme trajanja programa.

Podnosilac zahteva mora da ima godišnji promet manji od 50 miliona evra i manje od 250 zaposlenih.

U poljoprivrednim stručnim službama, kao i na predavnjima koja će biti organizovana, proizvođači će moći da dobiju odgovore na sva pitanja koja imaju vezana za IPARD program. Obaveza stručne službe je da u narednom periodu izvrši promociju IPARD programa na svom terenu.

Martinov: Održaćemo niz predavanja

"U narednom periodu održaćemo niz predavanja i potrudićemo se da dođemo do svakog zainteresovanog korisnika. Cilj celog projekta je unapređenje investicija u ruralni razvoj Srbije i povećanje konkurentnosti našeg poljoprivrednog proizvođača na evropskom tržištu. Uz niz nacionalnih podsticaja koji već postoje, IPARD program iz EU će mnogo pomoći proizvođačima. Najvažnije je da poljoprivrednici dobro shvate sve uslove koji su propisani, kao i ono što se od njih očekuje, posebno prilikom pripreme dokumentacije, jer je svaki korak zaista jako bitano ispoštovati. U oblasti voćarstva, na novac iz IPARD-a mogu da računaju registrovani proizvođači koji imaju od dva do pet hektara jagodičastog voća ili od pet do 100 hektara nekog drugog voća. Biće finansirane sve linije po meri 1. Reč je o finansiranju fizičkih lica. Kasnije će doći imera 3, koja je usmerena na prerađivačke kapacitete", kaže Maja Martinov iz Poljoprivredne stručna službe Zrenjanin.

Bitan posao i za konsultanske kuće

I za konsultantske kuće u Srbiji IPARD je novina, te ulažu mnogo truda da budu pripremljene. Smatraju da je jako dobro to što je ove godine Uprava za agrarna plaćanja kroz projekte mini IPARD-a na neki način malo približila poljoprivrednicima način apliciranja za sredstva ovog fonda.

"U principu treba da se ispoštuje sve što konkurs zahteva. Mi za sada nemamo iskustva vezana za IPARD programom. Zbog toga sam sklopio dogovor sa jednom hrvatskom konsultatntskom kućom. Oni su sve to prošli i sa njima ću raditi za poljoprivrednike sa teritorije srednjeg Banata. Poljoprivrednici se uglavnom raspituju kako do novca namenjenog obnovi mehanizacije i priključnih mašina. Veliko je interesovanje i za stočarstvo i za prerađivačke kapacitete. Uglavnom je reč o objektima i neophodnoj opremi za preradu. Mislim da je za poljoprivrednike važno da apliciraju za sve programe koji postoje kako na nacionalnom nivou, tako i za IPARD. Iskustvo mojih poslovnih partnera iz Hrvatske pokazuje da je jako važno da postoji saradnja između poljoprivrednika, konsultantskih kuća i svih ostalih institucija, pre svega Uprave za agrarna plaćanja. Tako će sredstva koja su namenjena za podsticaje i razvoj rurualnih područja biti iskorišćena na najbolji način", kaže Igor Kuručev iz SN consulting-a.

Čekanje na povraćaj novca

Često pitanje poljoprivrednika je i koliko dugo moraju da čekaju na povraćaj uloženog novca.

Kuručev: Čeka se na povraćaj od 9 do 18 meseci

"Od vrste investicije zavisi i koliko će vremena biti potrebno da se dobije novac iz IPARD fonda. Ukoliko je u pitanju gradnja, proces prikupljanja dokumentacije do momenta završetka objekta i povrata novca traje prilično dugo. Kod nabavke opreme on je kraći, jer je realizacija brža i nije potrebna toliko obimna dokumentacija. Iskustva partnera iz Hrvatske pokazuju da je od momenta dobijanja rešenja o odobravanju sredstava, pa do podnošenja zahteva za isplatu potrebno između 9 i 18 meseci", napominje naš sagovornik.

Drugi konkurs u martu 2018.

Drugi konkurs očekuje se u martu naredne godine. Tada će i moći da se prijave poljoprivrednici kojima je novac potreban za kupovinu opreme za prerađivačke kapacitete, ali i za marketing. Za ovu svrhu namenjeno je 11,7 miliona evra. Svi detalji konkursa, kao što je lista prihvatljivih i neprihvatljivih troškova, moći će da se nađu na sajtu Ministarstva poljoprivrede. Uz to, biće štampan i detaljan vodič za buduće korisnike sredstava. Prema najavama iz resornog ministarstva, Srbija će do 2020. godine moći da iskoristi ukupno 175 miliona evra iz IPARD fondova.

Foto: Images Money / Flickr, Jasna Bajšanski


Tagovi

Igor Kuručev SN consulting Maja Martinov Borilslav Čizmaš Ipard Prvi poziv Konkurs Traktor Mehanizacija


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin