Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 23.09.2023. 10:30

Cikorija više poznata kao korov, a znate li koliko je lekovita?

Njen koren je bogat inulinom, posebno u jesen. Može se koristiti i kao zamena za kafu. Evo kod kojih tegoba pomaže.

Foto: Depositphotos/LifeCollectionPhotography
  • 18.794
  • 1.037
  • 1

Vodopija, cikorija ili konjogriz kod nas se tretira kao korov, a malo ko poznaje njena lekovita svojstva. To je vrlo česta biljka našeg podneblja. Postoje tri vrste, a kod nas je prisutna lekovita ili običnaCichorium intybus. Rasprostranjena je i raste na različitim površinama u polju, uz puteve, na zapuštenim mestima i zemljištima pa čak i u pukotinama betona i asfalta.

Cveta od jula do septembra, a koren se vadi u jesen, a list i cvet leti. Koren vodopije sadrži od 20 do 40 odsto inulina. Sastav inulina u korenu ove lekovite biljke zavisi od godišnjeg doba, zatim koliko je bilo sunčanih i kišnih dana, kakve su temperature, kakav je sastav zemljišta i drugih faktora.

Suši se u rerni

Inulin je posebno interesantan jer deluje na sniženje šećera u krvi zbog čega se ova biljka najviše i koristi. Koren vodopije najviše inulina sadrži u jesen pa se tad vadi iz zemlje kad gornji deo biljke polako vene. Koren se očisti i iseče na komade i suši u rerni na 30 do 40 stepeni uz poluotvorena vrata.

Takođe, vodopiju možemo brati u punom cvetu, njen nadzemni deo, koji se suši i pravi kao svaki čaj. Upotreba čaja na ovaj način može pomoći regulisanju probave, čišćenju jetre, čišćenju žuči, jača imunitet i deluje opuštajuće. Zbog gorkih materija koje sadrži snažno drenira jetru pa se može koristiti kao sastav drugim detoksima. Čaj se može praviti i od samih cvetova ove biljke koji je odličan napitak kod dečije ostipacije sa blagom temperaturom. Mladi listovi obiluju gvožđem i vitaminom C i pripremaju se kao sveža salata ili spanać.

Danas se najviše koristi za snižavanje šećera u krvi, ali ne zaostaje i njegova ranija upotreba za izbacivanje vode iz tela kod upalnih stanja bešike i mokraćnih kanala. Naučna istraživanju su dokazala da vodopija osim što deluje na izbacivanje tečnosti izuzetno deluje antibakterijski. Snažno podiže imunitet i daje energiju, poboljšava apetit.

Zamena za kafu

Koren ove biljke može se upotrebiti kao zamena za kafu na taj način što se prethodno iseckan i osušen koren dodatno proprži u rerni dok malo ne potamni, nakon hlađenja melje se mlinom i koristi umesto kafe. Ovaj način pripreme se koristio tokom rata ko je poznavao ovu osobinu cikorije.

Cikorija - lagana za uzgoj, a primenljiva od kozmetike do ishrane stoke

Ova naširoko rasprostranjena biljka na našem području je veoma zapostavljena u upotrebi iz razloga nepoznavanja njenih lekovitih osobina. Ubrzo nam dolazi jesen kad je pravo vreme za kopanje korena vodopije koji u tom periodu ima najviše inulina.


Povezana biljna vrsta

Cikorija

Cikorija

Engleski naziv: Industrial chicory | Latinski naziv: Cichorium intybus L. (Partim)

Cikoriju su uzgajali stari Grci, Rimljani i Egipćani i koristili njeno lišće za salatu i kao lekovitu biljku. Dvogodišnja je biljka koja u prvoj godini oblikuje zadebljali koren s... Više [+]

Tagovi

Vodopija Cikorija Konjogriz Cichorium intybus Inulin Koren cikorije Zamena za kafu Lekovito bilje


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u