• Pogled u prošlost
  • 28.11.2021. 14:00

Crni i beli luk - narodni lek i "zaštitnik" od zlih sila

Medicinski su potvrđena sva lekovita svojstva koja je narod pripisivao ovim dvema biljkama, a zbog značaja u ishrani, naročito siromašnijih, ušle su i u bajke i predanja o vilinskim bićima.

Foto: Depositphotoss/vkarafill
  • 125
  • 70
  • 0

Crni luk je najčešće korišćeno povrće u svetu: ima ga na svim kontinentima i u raznim varijetetima. Sadrži malo soli, mnogo antioksidansa i značajne količine B i C vitamina. Koristile su ga, kao hranu i lek, civilizacije stare po 7.000 godina, pominju ga pisci antičkog Rima i Grčke, ističući kako je sirotinja, koja jede crni luk, mnogo zdravija od razmaženih robovlasnika koji se hrane prekomorskim začinima.

Najvažnije je da bude na trpezi svakodnevno

Kod Srba čini osnovu većine kuvanih jela, a jede se i svež u salatama. U stara vremena, sirotinja, nadničari i "sitni" seljaci bukvalno su živeli od "'leba i luka". Za kuću koja preko cele zime nema dovoljno luka govorilo se da "nije domaćinska".

"Sva njihova ishrana temelji se na velikim količinama crnog luka uprženog na mnogo masnoće. Samo želudac od detinjstva naviknut na ovakvu hranu uspeva da je svari", pišu lekari, Nemci i Francuzi, koji su proučavali život Srba seljaka, pa i ishranu. Osim jasne prehrambene i začinske vrednosti, ovom povrću su pripisivana, s razlogom, mnoga lekovita svojstva. Smatra se da leči groznicu, astmu, sve bolesti krvotoka, kožne bolesti i infekcije, sve vrste kašlja i bolesti bubrega i bešike.

Branislav Nušić, Borisav Stanković i drugi pisci ostavili su opise žena koje privezuju na čelo dva velika koluta, posuta kafom, protiv glavobolje. Zbog svojstva da "greje" organizam narod je verovao, izgleda, da crni luk ima i izvesna afrodizijska dejstva, naročito uz roštilj i dosta alkohola. Najbolje je da se koristi sirov, a može i pečen u rerni (u ljusci) ili skuvan u supi (takođe sa ljuskom, samo presečen pa propržen na ringli).

Kapi, čajevi i obloge od ovog povrća poznati su od prvih tragova narodne medicine. Najvažnije je da bude na trpezi svakodnevno, onda je, po uvreženom verovanju, najefikasniji. Takođe je služio u zaštitne svrhe, na primer, dok bi žena rađala, komšinice i starije rođake bacale su malo soli i crnog luka u vatru, govoreći "so ti u zle oči, luk ti u zle oči", kako razne "nečiste sile" ne bi mogle da naude porodilji i novorođenčetu. U vremenima zaraza, ljudi su se mazali crnim lukom ispod pazuha, jer, onda, po verovanju, nevidljiva zla bića ne bi mogla da im naškode. 

Beli luk - kralj začina

Beli luk je u još većoj "pažnji i časti", kako su pisali nekadašnji etnolozi. Kod Egipćana, radnici koji su gradili piramide dobijali su uz svaki obrok po čen, jer se još onda znalo da ova biljka ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično i antiseptičko dejstvo. Francuzi ga zovu "kralj začina", iz davnina su poznate tinkture i lekovite kapi na bazi belog luka, a slovenski narodi smatrali su ga maltene lekom protiv smrti.

Kod Srba, vile, mitska ženska bića, jedu seme od "saransaka", belog luka, i tako ostaju večito žive i zdrave, mlade i lepe. Ljudi, prema istom verovanju, ovo seme ne mogu da vide i zato ne mogu da postanu besmrtni, ali, jedući plod mogu znatno da poboljšaju zdravlje i produže život. Ovo povrće, poznato takođe u celom svetu, sadrži preko 400 aktivnihsastojaka, vitamine A, B 12 i C, jod, sumpor, selen, kalcijum, fosfor i sumpor, a naročito enzim alicin, sa dokazanim lekovitim svojstvima.

Beli luk - potencijalni lek u borbi sa virusom COVID-19

Zato je razumljivo da je smatran izuzetno moćnim zaštitnim sredstvom: bilo je dovoljno da čovek drevnih vremena ima uz sebe (u pojasu, džepu ili torbi) samo jedan čen, pa da smatra kako je zaštićen od vampira, vukodlaka, svih mogućih zlih duhova i urokljivih očiju. Zato su ljudi gajili, jeli i uvek u kući imali ovu biljku. Venac belog luka - štitio je kuću i sve u njoj; čen ostavljan je u blizini kolevke u kojoj leži novorođenče, ili zakopavan ispod ulaza u štalu i obor, kako bi zaštitio stoku.

Stari Srbi seljaci verovali su da je upravo ovo povrće - pouzdano sredstvo protiv kuge, pošasti koja je Srbijom harala sve do prve polovine XIX veka (jer, kad ubija vampire, kako ne bi ubio i bacil koji izaziva kugu). U slučajevima zaraznih bolesti, beli luk je neprocenjiv, jer zbog karakterističnog mirisa obezbeđuje neophodnu - distancu.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Beli luk Crni luk Zaštita Narodna medicina Narodni lek Venac Seme belog luka


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".