Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medijski arhiv
  • 31.05.2020. 17:00

Malina: Šta se promenilo za 12 godina?

Suvišno je reći, da su se površine pod malinom od 2008. godinedo danas povećale, cene inputa su više, a radne snage manje. Problema sa izvozom je bilo raznih i više puta, a ovogodišnja berba tek sledi.

Foto: Sanja Dovečer
  • 1.776
  • 170
  • 0

'U ariljskom i užičkom kraju, gde je ubrano više od trećine ovogodišnjeg roda maline, otkupljivači nude 160 dinara po kilogramu, a proizvođači se nadaju da bi otkupna cena mogla da dostigne i 200 dinara. Iz Udruženja vlasnika hladnjača, međutim, poručuju da je to veoma visoka cena i da zbog toga neki inostrani otkupljivači napuštaju Srbiju i sele se u Poljsku. U tom Udruženju procenjuju da je realna otkupna cena maline oko 130 dinara', ovako je glasio početak vesti dnevnog lista Danas objavljene u junu 2008. godine, pre nego što je godinu dana kasnije usledila 'velika pobuna malinara'.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo prve procene cena proizvoda u 2020. godini

Problem cene i uređenosti tržišta maline, predstavlja problem i danas u 2020. godini.

Interesantno je samo istaći da je početkom marta Ministarstvo poljoprivrede objavilo prve procene cena 10 'najvažnijih' poljoprivrednih proizvoda za ovu godinu; analize pokazuju da prosečna otkupna cena maline je 50 - 70 odsto prosečne izvozne cene što bi u trenutnim vrednostima izvozne cene činilo 0.8 do jedan evro. U januaru 2020. određene kompanije koje imaju delimično ugovorenu i proizvodnju i prodaju zaključilvale su ugovore na avanse od 1.22 evra/kg.

Šta je drugačije?

Suvišno je reći, da su se površine pod malinom za proteklih 12 godina povećale, cene inputa su više, a radne snage manje. Problema sa izvozom je bilo raznih i više puta, a ovogodišnja berba tek sledi.

Malina stiže - čeka se otkupna cena, a berača nema?

 "Tržište maline je potpuno neuređeno, iako godinama tražimo od ministarstava finansija i poljoprivrede da uredi tu oblast", istakao je tada, 2008. godine za Danas Rade Ljubojević, predsednik Upravnog odbora Udruženja hladnjača Srbije.

Kako smo već pisali, formirana je Radna grupa za unapređenje proizvodnje i tržišta maline u Srbiji. Međutim, kako se na osnovu odgovora naših sagovornika, ni prethodne radne grupe nisu ranije pokazale  - ni od ovde se ne očekuje mnogo.

Stručnjaci ništa ne očekuju od Radne grupe za malinu, a proizvođači sistemsko rešenje?

Podsetimo samo, o potencijalu srpske maline govori i činjenica da je u martu mesecu ove godine, smrznuta malina bila prva na listi izvezenih prehrambenih proizvoda iz Srbije.

Da li će srpski malinari i naše crveno zlato nastaviti da odolevaju gradu, mrazu, hladnjačarima, ministrima, izvoznicima, možda ćemo se i narednih 12 godina pitati.


Tagovi

Uzgoj maline Cena maline Problem malina Radna grupa Hladnjačari Malinari Protesti Medijski arhiv


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta