Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grnčarija i poljoprivrednici
  • 25.05.2025. 14:00

Najukusnija tradicionalna hrana? Zna se, spremljena je u zemljanom posuđu

Grnčarija iz Zlakuse kod Užica dospela je na listu svetske baštine organizacije UNESCO.

Najukusnija tradicionalna hrana? Zna se, spremljena je u zemljanom posuđu
Foto: Shutterstock/Wolf Vuk
119
27
0

Kada se raspravlja koji je zanat najstariji u ljudskom rodu, nema nikakve sumnje da je grnčarija među prva tri moguća odgovora. Starija je od pojave novca, prvih država i većine poznatih religija i tehnologija. Pojavila se u samom početku ljudske kulture kao izrada posuđa i drugih predmeta za svakodnevnu upotrebu od gline.

U početku civilizacije nisu postojale grnčarske radionice: svaka ljudska jedinka koja je pronašla glinu pokušavala je, a često i uspevala, da od tog neobičnog materijala oblikuje ponešto. Prvi idoli ljudskih plemena bili su od gline. Prva šolja, čaša i tanjir u istoriji napravljeni su od gline. Prvi ćupovi koje su poljoprivrednici koristili da bi uskladištili žito i druge namirnice izrađeni su rukama, a posle i na prvobitnom grnčarskom kolu.

Trag pšeničnog zrna

Prvo se oblikuje dno suda, zatim se nastavljaju stranice, a dok je glina još vlažna, u površinu novog ćupa ili zdele urežu se oštrim predmetom ukrasi, ravne ili krivudave linije, spirale, već kako je ondašnjem umetniku bilo po volji, ili možda u skladu sa njegovim verovanjima. Glineno posuđe se suši, ponekad i oboji, naročito crvenom i crnom bojom, zatim peče, najpre na otvorenoj vatri, kasnije u naročitim pećima.

Jedan od prvih ukrasa na najstarijim loncima i ćupovima bio je – trag pšeničnog zrna, utisnutog u glatku površinu sa spoljne strane. Tako su se u pradavna vremena susreli grnčarstvo i poljoprivreda. Očigledno je da je seljaštvo od pamtiveka poznavalo i cenilo grnčariju, da se bavilo njome i da je gledalo da je ukrasi znakom namirnice koju su smatrali pravim darom bogova.

Grnčarija
Ljudi su od pamtiveka poznavali i cenili grnčariju (foto: Zvezdana Gligorijević)

Upravo to pšenično zrno svedoči o najstarijim civilizacijama ikada, a kroz istoriju ukrasi su postajali sve bogatiji i zanimljiviji. Arheolozi su pronalazili primerke funkcionalnog i lepo oblikovanog posuđa izrađenog pre 13.000 godina u današnjoj Kini, a na svakom nalazištu po svetu obavezno se pojavljuju primerci grnčarije stare vekovima ili hiljadama godina. Obično polomljene, ali, ponekad i potpuno čitave, koja svedoči o navikama i osećanju za lepotu i simetriju koja prati ljudski rod. Procenjuje se da je istorija ovog zanata duga 30.000 godina a proizvodi nikada nisu "izašli iz mode".

U međuvremenu, prošla je kroz mnoge promene, tehnika izrade i ukrašavanja predmeta se usavršavala, a menjale su se i hemikalije koje su se koristile za bojenje.

Grnčarija iz Srbije na listi UNESCO-a

U Srbiji, grnčarija iz Zlakuse kod Užica dospela je na listu svetske baštine organizacije UNESCO.

Smatra se, kao i u drugim državama, da je najbolja i najzdravija hrana – ona koja je pripremljena i poslužena u zemljanom posuđu, dakle, u proizvodima grnčarskog zanata. Mnoge poljoprivredne porodice čuvaju kao dragocenost zemljano posuđe, sač, tepsiju ili tanjir preostale od dalekih predaka.

Zanat star pola milenijuma daje hrani poseban ukus - zlakusko lončarstvo

Na smotrama narodnog stvaralaštva grnčarija je obavezna i po pravilu veoma atraktivna za posetioce. Grnčarija je pratila ljude kroz ceo život, pa i posle smrti. Iako se do danas pogled na ovaj posao izmenio, opstala su prezimena Grnčarević, Loncović, Lončar, Lončarević, Lončarić, Lončarski i druga, a isto je i u većini evropskih jezika.


Tagovi

Grnčarija Sač Zemljano posuđe Zlakusa UNESCO Trag pšeničnog zrna


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fotografiju koju Vam šaljem je nastala na jezeru Palić jednog divnog majskog jutra! #RuralFoto#priroda