Pretraživanje tekstova
U septembru poljoprivrednici suše voće i šljive, nižu i suše listove duvana i grade trapove za zimsku ostavu. Ostavljaju voće i jaja za zimu i prave detaljan plan setve ozimih žita, obezbedivši potrebne količine sortnog semena.
"Narodni učitelj", poznata knjiga Vase Pelagića, veliku pažnju poklanja pravovremenom obavljanju svih radova u poljoprivrednom domaćinstvu. U septembru, poljoprivrednici i njihove porodice prevrću žito, uz istovremenu trijažu i selekciju materijala za seme. Prerađuju lan i konoplju, nekad izuzetno važne za izradu odeće, na trlici (starinskom alatu).
Suše voće i šljive, nižu i suše listove duvana i grade trapove za zimsku ostavu (u to doba, što znači u devetnaestom veku, nije bilo frižidera niti zamrzivača). Ostavljaju voće i jaja za zimu i prave detaljan plan setve ozimih žita, obezbedivši potrebne količine sortnog semena.
Odgajivači vina pregledaju, razmeštaju i po potrebi opravljaju sve sudove koji će im trebati u poslu. Svakodnevno paze na previranje kljuka. Paze takođe da bačve i burad, zbog nagomilavanja ugljene kiseline, ne popucaju. Pošto prođe prvo burno previranje, dopunjavaju burad. U vinogradu je vreme za četvrto kopanje, naročito ako je zemlja suviše spečena tokom leta. Krajem meseca počinje berba grožđa.
Na njivi seljake čeka berba kukuruza (težak posao, naročito u doba kad se obavljao bez mašina i kad su svi učesnici bivali u posekotinama od oštrog suvog lišća kukuruzne stabljike) i zaoravanje strnjike. U nekim krajevima već mogu da se seju ozimi usevi. Sledi poslednji otkos deteline, setva trava pri podizanju veštačkih livada i pašnjaka, obavezno uz đubrenje, a posle setve pokrivanje semena i valjanje. Na livadama se završava kosidba otave.
U septembru se obavlja i žetva suncokreta, ručno ili mašinama, a u Pelagićevo doba verovatno je češća bila ručna žetva, bilo odsecanjem stabla zajedno sa glavicom ili sečenjem samo glavica. Početkom meseca sejala se i ozima kupusna uljana repica, za seme ili za zelenu stočnu hranu. U ovom drugom slučaju, Pelagić preporučuje da se repica seje gusto, na rastojanju 12 - 15 centimetara između redova.
Po svom običaju, Pelagić savetuje da se stoka dobro hrani i zobi, da bi izdržala teške poslove. Takođe se pušta na livade da bi popasla pokošenu otavu. Stočarstvo na bačijama (katunima) bliži se kraju, a, prema običaju, domaćini u septembru odlučuju koju stoku će prodavati.
U gradini (bašti) dovršavaju se svi poslovi berbe i sabiranja semena. Sledi drugo sejanje peršuna, zimske salate i spanaća. Sadi se beli i crni luk. U septembru se podižu nove tople leje ili pregledaju i popravljaju stare. Oko cveća radi se isto što i u avgustu, osim što su kod nekih vrsta poslovi pri kraju.
U vonjacima traju i postepeno se završavaju poslovi oko berbe različitih vrsta voća. Najlepše voće bere se odvojeno od ostalog i nenagnječeno ostavlja za zimu. Sa stabala voćaka, posle berbe, treba ostrugati mahovinu i lišaje. Za prolećno presađivanje voća treba iskopati rupe, za jesenje je već poslednji čas.
U pčelinjaku treba čuvati pčele od neprijatelja, naročito od osa. Pčelari vade med iz košnica i spajaju slaba društva u jača. U toku priprema za uzimljavanje, polovinom septembra treba detaljno pregledati svaku košnicu i utvrditi stanje pčela, legla i hrane. U drugoj polovini meseca pčelari prihranjuju pčele šećernim sirupom.
Na planinskim terenima produžava se sađenje smrče. Zemlja za prolećno zasađivanje u šumi prekopava se i priprema. U rasadniku je na redu plevljenje i otkidanje semenih stabljika od trave. U žiropađima (krajevima gde ima hrasta, dakle gde pada žir) puštaju se svinje da se hrane.
Kad sve ovo završe, poljoprivrednike čeka sledeći ciklus poslova.
Tagovi
Radovi u septembru Vasa Pelagić Berba kukuruza Prerada lana Nizanje duvana Priprema za zimu Sušenje voća Žetva suncokreta
Autorka
Više [+]
Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.