Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u septembru
  • 04.09.2022. 13:30

Poljoprivrednici bez odmora u septembru: Pripreme za sledeći ciklus

U septembru poljoprivrednici suše voće i šljive, nižu i suše listove duvana i grade trapove za zimsku ostavu. Ostavljaju voće i jaja za zimu i prave detaljan plan setve ozimih žita, obezbedivši potrebne količine sortnog semena.

Foto: Aleksandar Radetić
  • 203
  • 10
  • 0

"Narodni učitelj", poznata knjiga Vase Pelagića, veliku pažnju poklanja pravovremenom obavljanju svih radova u poljoprivrednom domaćinstvu. U septembru, poljoprivrednici i njihove porodice prevrću žito, uz istovremenu trijažu i selekciju materijala za seme. Prerađuju lan i konoplju, nekad  izuzetno važne za izradu odeće, na trlici (starinskom alatu).

Suše voće i šljive, nižu i suše listove duvana i grade trapove za zimsku ostavu (u to doba, što znači u devetnaestom veku, nije bilo frižidera niti zamrzivača). Ostavljaju voće i jaja za zimu i prave detaljan plan setve ozimih žita, obezbedivši potrebne količine sortnog semena.

Četvrto kopanje u vinogradu

Odgajivači vina pregledaju, razmeštaju i po potrebi opravljaju sve sudove koji će im trebati u poslu. Svakodnevno paze na previranje kljuka. Paze takođe da bačve i burad, zbog nagomilavanja ugljene kiseline, ne popucaju. Pošto prođe prvo burno previranje, dopunjavaju burad. U vinogradu je vreme za četvrto kopanje, naročito ako je zemlja suviše spečena tokom leta. Krajem meseca počinje berba grožđa. 

Krajem meseca počinje berba grožđa (Foto: Andrijana Glišić)

Na njivi seljake čeka berba kukuruza (težak posao, naročito u doba kad se obavljao bez mašina i kad su svi učesnici bivali u posekotinama od oštrog suvog lišća kukuruzne stabljike)  i zaoravanje strnjike. U nekim krajevima već mogu da se seju ozimi usevi. Sledi poslednji otkos deteline, setva trava pri podizanju veštačkih livada i pašnjaka, obavezno uz đubrenje, a posle setve pokrivanje semena i valjanje. Na livadama se završava kosidba otave. 

Stočarstvo na bačije

U septembru se obavlja i žetva suncokreta, ručno ili mašinama, a u Pelagićevo doba verovatno je češća bila ručna žetva, bilo odsecanjem stabla zajedno sa glavicom ili sečenjem samo glavica. Početkom meseca sejala se i ozima kupusna uljana repica, za seme ili za zelenu stočnu hranu. U ovom drugom slučaju, Pelagić preporučuje da se repica seje gusto, na rastojanju 12 - 15 centimetara između redova. 

U septembru se obavlja i žetva suncokreta, a u Pelagićevo doba je verovatno bila uglavom ručna (Foto: Lidija Pribelja)

Po svom običaju, Pelagić savetuje da se stoka dobro hrani i zobi, da bi izdržala teške poslove. Takođe se pušta na livade da bi popasla pokošenu otavu. Stočarstvo na bačijama (katunima) bliži se kraju, a, prema običaju, domaćini u septembru odlučuju koju stoku će prodavati. 

U gradini (bašti) dovršavaju se svi poslovi berbe i sabiranja semena. Sledi drugo sejanje peršuna, zimske salate i spanaća. Sadi se beli i crni luk. U septembru se podižu nove tople leje ili pregledaju i popravljaju stare. Oko cveća radi se isto što i u avgustu, osim što su kod nekih vrsta poslovi pri kraju.

Uzimljavanje pčela

U vonjacima traju i postepeno se završavaju poslovi oko berbe različitih vrsta voća. Najlepše voće bere se odvojeno od ostalog i nenagnječeno ostavlja za zimu. Sa stabala voćaka, posle berbe, treba ostrugati mahovinu i lišaje. Za prolećno presađivanje voća treba iskopati rupe, za jesenje je već poslednji čas. 

Najlepše voće bere se odvojeno od ostalog i nenagnječeno ostavlja za zimu (Foto: Julijana Kuzmić)

U pčelinjaku treba čuvati pčele od neprijatelja, naročito od osa. Pčelari vade med iz košnica i spajaju slaba društva u jača. U toku priprema za uzimljavanje, polovinom septembra treba detaljno pregledati svaku košnicu i utvrditi stanje pčela, legla i hrane. U drugoj polovini meseca pčelari prihranjuju pčele šećernim sirupom. 

Na planinskim terenima produžava se sađenje smrče. Zemlja za prolećno zasađivanje u šumi prekopava se i priprema. U rasadniku je na redu plevljenje i otkidanje semenih stabljika od trave. U žiropađima (krajevima gde ima hrasta, dakle gde pada žir) puštaju se svinje da se hrane.

Kad sve ovo završe, poljoprivrednike čeka sledeći ciklus poslova. 


Tagovi

Radovi u septembru Vasa Pelagić Berba kukuruza Prerada lana Nizanje duvana Priprema za zimu Sušenje voća Žetva suncokreta


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Najlepši štand na 1. Festivalu kisačkog Kulena. Pobednički tim Slovački kulturno-umetnički centar "Pavla Jozefa Šafarika" iz Novog Sada.