Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 02.01.2018. 11:00

Potencijal mladih koče problemi

Uprkos svim preprekama, mladih poljoprivrednika ima sve više, postaju sve vidljiviji ali možda ne i glasniji, koliko treba da budu.

Foto: ekkasit
  • 568
  • 41
  • 0

Kategorija mladih u poljoprivredi nije ništa novo ni neobično. Postoje organizacije, udruženja i pokreti širom sveta, koji se bore za bolji položaj, promociju i informisanost mladih poljoprivrednika.

Nažalost, priče o mladim poljoprivrednicima kod nas su oduvek bile, pre "lepog primera" više "neobičan primer", jer šta li je tom mladom da hrani stoku i seje lubenice kad treba da pokupi stvari i pobegne za Beograd, a najbolje u neku stranu zemlju - što dalju to bolje.

Mnogi još uvek smatraju da potencijal mladih propada u poljoprivredi, ne znajući da potencijal poljoprivredne proizvodnje raste sa mladima. Kako?

Savremena poljoprivreda

Mladi u poljoprivredu unose bolju iskoristivost resursa; sa razvijenom svesti o zaštiti životne sredine u njihovom domaćinstvu se ništa ne baca, već se koristi dalje. Na primer, sav otpad iz primarne proizvodnje koristi se za grejanje u kotlu na biomasu. Mladi su skloniji promenama za razliku od starijih, pa trude se da svoju proizvodnju, ne samo olakšaju, nego i osavremene raznim novim tehnološkim dostignućima prema kojima stariji znaju biti skeptični.

Tehnološka dostignuća za savremenu poljoprivredu (Foto: ekkasit919 / Bigstock)

Održivost proizvodnje na prvom mestu

Ono što bi autorka naročito želela da naglasi jeste da mnogi mladi van poljoprivrede imaju velika očekivanja, kao na primer da će im se uloženo vratiti odmah posle godinu dana, da će postati veliki i bogati proizvođači preko noći i slično. Međutim, iz razgovora sa pojedinim mladim poljoprivrednicima (a možda su to sve sami izuzeci), autorka je bila iznenađena njihovim stepenom strpljenja u proizvodnji, odgovornosti za zdravstvenu bezbednost svog proizvoda i sistematsko ulaganje u dalju produkciju. Čak, ulažu do te mere da mogu fizički da podnesu svoju proizvodnju, a ne da je povećavaju bez granica i dostupne radne snage. Dakle, oni iako imaju plan i želju da sutra od toga žive, profit im nije na prvom mestu, već održivost poljoprivredne proizvodnje.

Sa kojim problemima se suočavaju mladi poljoprivrednici?

Bez obzira na njihovo pažljivo i smišljeno "poslovanje" u svom domaćinstvu, mladi se susreću sa mnogim problemima. Od pristupa tržištu, do nepostojanja bilo kakvih povlastica u kupovini zemljišta, semena, priplodnih grla, bolje izgrađenih atarskih puteva i pravog subvencionisanja njihove proizvodnje. Da li je ovog poslednjeg svesno Ministarstvo poljoprivrede ili ne, nekakav bledi dokaz jeste i subvencionisanje mladih poljoprivrednika do 40 godina, prvi put u 2017. godini. Zašto "bledi"? Zato što je na taj konkurs podneto svega 765 zahteva, a koliko je dobilo još uvek nije poznato - manje, sigurno, nego što je podnelo zahteva.

Država ne pomaže na pravi način

Naravno, većinu problema mladih u poljoprivredi može da reši jedino resorno ministarstvo, konkretnom strategijom, dokumentom i drugim aktima. Da li je ovim subvencijama to i načelo, mnogi se ne bi složili. Samo Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika je napomenulo da, iako postoji tri godine, ministarstvo ih nije konktaktiralo prilikom donošenja odluke o subvencionisanju mladih.

S druge strane, ti mladi poljoprivrednici kažu da država ne podstiče razvitak proizvodnje mladih poljoprivrednika na pravi način i da često "ni jedna petina ne može da se pokrije" ponuđenim subvencijama za mlade. Jedni kažu da subvencije ne odlaze u "prave ruke" ili se stiče utisak da subvencije kao da nisu ni kreirane za mlade poljoprivrednike. Interesantno je to da mnogi mladi poljoprivrednici, koje je autorka intervjuisala, uopšte nisu imali nameru da konkurišu za bilo kakve subvencije, ne samo one namenjene njima. Na osnovu ovoga možemo pretpostaviti zašto je mali broj podnetih zahteva za ove subvencije.

Država ne podstiče razvitak proizvodnje mladih na pravi način (Foto: b-photo / Bigstock)

Slična situacija i u Evropskoj uniji

Samo za našu utehu je to da vrlo sličnu muku muče i mladi poljoprivrednici Evrope. Iako su njihove subvencije daleko veće nego naše, a EU konstatno ulaže u meru direktnih plaćanja za mlade poljoprivrednike, u toj istoj EU, mladi engleski poljoprivrednici ne mogu kupiti 1ha zemlje za obradu jer košta oko 9.000 funti, a u Poljskoj (onoj na koju treba da se ugledamo kad je u pitanju iskorišćenost predpristupnih fondova EU) postoje sela na jugu države koja nemaju ni struju. Toliko o boljim uslovima.

Uprkos svim preprekama, mladih poljoprivrednika ima sve više, postaju sve vidljiviji ali možda ne i glasniji, koliko treba da budu. Njihov doprinos poljoprivredi nije samo u inovacijama, već u tome da su možda sutra oni jedina nada u borbi protiv klimatskih promena i očuvanju životne sredine zarad održive i zdrave proizvodnje hrane.

Foto: dolgachov / Bigstock


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Evropska unija Srbija Potencijali SUMP Problemi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...