Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 28.08.2022. 13:30

Protest: Suprotstavljeni stavovi, ćutanje nadležnih i nedovoljna podrška?

Iako je talas poljoprivrednog nezadovoljstva zapljusnuo Evropu i region, ovdašnjim ratarima trebaće vremena, truda, akcija i živaca dok se ne izbore za svoje zahteve.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 177
  • 75
  • 0

Uporedo s vrućinama koje su dostizale 43 stepena Celzijusovih, Srbiju je dodatno "zagrejao" protest poljoprivrednika. Iako su ovakvi protesti uobičajeni, skoro pa tradicionalni, s obzirom da se organizuju svake godine, 2022. će ostati zabeležena po velikoj akciji ratara nezadovoljnih cenama i tretmanom.

Kombajnima, traktorima i ostalom mehanizacijom proizvođači su blokirali puteve pa u jednom kratkom periodu i cele gradove. U blokadi su bili Pančevački most, putevi od Šapca prema Beogradu, Subotica, Zrenjanin, Kikinda i mnoga druga mesta. Najbolje se videla i najduže održala blokada ispred "Banovine", zgrade Izvršnog veća Vojvodine, u Novom Sadu, gde su ogromne mašine i njihovi vlasnici boravili danima, u očekivanju da ih neko nadležan sasluša i pokaže razumevanje.

Bulevar Mihajla Pupina u Novom Sadu, Varadinski most i druge prometne saobraćajnice bile su tih dana puste, jer su vozači morali da traže alternativne rute za prelazak. Razgovarali su poljoprivrednici čak i sa tehničkom premijerkom, čekajući danima priliku za to.

Dogovor postignut, protesti prekinuti, ali ratari neće sedeti skrštenih ruku

Protest se završio neočekivano, nekoliko dogovora je načelno postignuto, a učesnici su nagovestili da će se njihove akcije nastaviti, u ovom ili nekom drugom obliku, dok se ne nađe rešenje pogodno za obe strane.

Treslo se i u Evropi

Ceo region i dobar deo zapadne Evrope od početka leta su prodrmali ovakvi ili još žešći protesti. Nemačka, Poljska pa čak i Holandija, velesila u svetu poljoprivredne proizvodnje, bila je suočena zamalo s pobunom poljoprivrednika do te mere da su vojska i policija bile u pripravnosti. Ali, za razliku od ovdašnjih poljoprivrednika, tamošnji mogu da odu pred Vladu, ministarstvo poljoprivrede ili pred kuću resornog ministra da tamo izraze nezadovoljstvo, na primer, prosipajući svoje proizvode ili, u stara vremena, veliku količinu stajskog đubriva.

Uzgred, tamošnji paori imaju svoje asocijacije koje otvoreno pregovaraju sa državom, tražeći izmene zakona koji ne odgovaraju članstvu. Ovde poljoprivrednici, čak i kad bi otišli pred zgradu Vlade, mogli bi samo da razgovaraju sa osobljem, jer Vlada još nije formirana, iako su izbori održani 3. aprila.

Ni ministar poljoprivrede nije imenovan - sve funkcije obavljaju osobe kojima je mandat istekao pre izbora, što se u teoriji zove "tehnička vlada" i izbegava se kad god je moguće. Da li će formiranje Vlade i imenovanje nadležnih ministara doneti promene, i kakve, poljoprivrednici će ubrzo osetiti, kao i celo društvo, uostalom. 

Upadljivo ćutanje nadležnih

Stav ostalih društvenih grupa prema protestima poljoprivrednika bio je različit, od onih koji su učesnicima blokada donosili vodu i izražavali podršku do onih koji su se pravili da ne vide blokadu u sred Novog Sada. Političke stranke i udruženja građana dala su takođe široku paletu viđenja i smatranja problema ovdašnje poljoprivrede i poljoprivrednika.

Nadležni su uglavnom upadljivo ćutali. Društvene mreže su "gorele" od suprotstavljenih stavova, a druge struke nisu se pridružile protestu. Takođe se nisu pridružili najsiromašniji društveni slojevi - penzioneri sa malim penzijama, radnici sa najmanjim platama i nezaposleni. Možda je razlog poznato iskustvo poljoprivrednika koji su posle protesta i blokada puteva dobijali prekršajne i krivične prijave uz ozbiljne novčane kazne.

Dalja sudbina protesta ljudi koji proizvode hranu neizvesna je, osim u smislu da im do ostvarenja zahteva treba vremena, truda, akcija - i živaca.  


Tagovi

Protesti ratara Blokada Cene proizvoda Tretman poljoprivrednika Pregovori Ishod


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta