Dodavanjem soli mi svake godine osiromašujem zemljište. Dolazi do njegovog zbijanja. U takvoj sredini pogoršani su uslovi za rast kultura koje uzgajamo.
Upotreba soli u zaštiti biljka, a posebno prekomernih količina, postala je prava pošast poslednjih decenija. Ona može da bude pomoć, ali ako se dozira i primenjuje u minimalnim količinama i na adekvatan način.
Međutim, svedoci smo da je postala "rešenje" za sve baštovanske probleme. Ako imaju problem u bašti, cvetnim vrtovima s puževima, insektima, krticama, biljnim bolestima ljudi je nemilice koriste. Dodatni problem je što je jeftinija od drugih sredstava i što s njom ima najmanje rada. Nebrojeno puta čujem da što više soliš baštu to su biljke bolje, plodovi krupniji. Da li je zaista tako?
I pored toga što je neutralna kada padne na zemlju, zbog delovanja vode i mikroorganizama dolazi do njene razgradnje i nastaje hlorna kiselina. Ona povećava kiselost zemljišta i reaguje s brojnim neophodnim mineralima, biljnim hranivima, koji postaju nedostupni.
Dodavanjem soli mi svake godine osiromašujem zemljište. Dolazi do njegovog zbijanja. U takvoj sredini pogoršani su uslovi za rast kultura koje uzgajamo. Nesvesno od naše plodne bašte stvaramo "zbijenu" pustinju. Najveći problem pogrešne upotrebe je u plastenicima.
Najčešće se koristi za suzbijanje puževa, lukove muve, svega što dovodi do slabog useva luka.
Kod puževa izaziva dehidrataciju i deluje dok kiša i vlaga ne rastope naneti sloj soli, a kada se rastopi dospeva u zemljište i to je problem. Kako se mora često obnavljati, povećavamo količinu i stvaramo neplodnu površinu. Za lukovu muvu je bolje koristiti blagi rastvor, ako baš morate da je koristite jer ima drugih prirodnih metoda za suzbijanje ove štetočine. Rastvor se može primeniti do dva, najviše tri puta u toku godine. Dovoljno je da u 10 l vode rastvorite 200 g soli, dobro promešajte i tretirajte usev luka.
Preterana upotreba soli će samo pogoršati stanje useva. Listovi se suše, glavice propadaju. Ljudi to pripisuju larvi lukove muve, ali je pravi uzrok prevelika količina soli. Nije redak slučaj da u praksi nailazim na bele gredice, zemlja je prekrivena debelim slojem. Ovde nije slučaj više je bolje. Neće biti. Stvarate problem ove, ali i sledećih godina. Takva zemlja praktično postaje neupotrebljiva za uzgoj povrća i drugog bilja.
Takođe, često se susrećem s praksom tretiranja paradajza, krompira, paprike jakim rastvorom. Umesto da se reši problem bolesti, štetočine ili hraniva pribegava se neproverenom savetu samo zato što je neko rekao da je to dobro. Plodovi paradajza, krastavca, dinje i paprike neće postati slađi, ukusniji. Biljka neće formirati više plodova.
Ili kao što sam čula komentar mojih dragih komšinica kada su ih savetovali da koriste u bašti: "Jedi samo so, pa da vidimo hoćeš li napredovati." Isto je i za biljke. Njima je potrebna samo kada su na vašem tanjiru da bi vama jelo bilo ukusnije. Nema šta da traži u bašti.
Tagovi
Autorka