Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 21.04.2018. 10:30

Zašto je za mlade važno udruživanje?

Iako se mladi danas najviše informišu o tome kako treba nešto uzgajati, tretirati ili šta saditi putem interneta, foruma i Fejsbuk grupa, gde jednako mogu da čuju tuđa mišljenja, vide fotografije tuđih njiva ili zasada i čuju o njihovom iskustvu, to ne može da se uporedi sa znanjima koja prenose stručna lica na predavanjima, tribinama ili poljoprivrednika u okviru realnog gazdinstva.

Foto: Pixabay / annca
  • 315
  • 31
  • 0

Udruženja i zadruge donose mnoge benefite za mlade koji žele da se oprobaju u poljoprivredi, pre svega zbog razmene znanja, mišljenja i iskustva. Međutim, mnogi mladi danas udruživanje povezuju sa periodom zadrugarstva u Srbiji za koji imaju najčešće negativne konotacije. Ne mora biti tako, ako nas povezuje isti cilj i ako se naše udruženje bori za nas i mi za njega.

Koje su prednosti udruživanja?

U Srbiji trenutno postoje dva zvanična udruženja mladih poljoprivrednika: nevladino Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) i Mreža mladih poljoprivrednika Srbije (MMPS) pri Ministarstvu poljoprivrede. Ova udruženja zalažu se za bolje uslove rada, zajednički nastup na tržištu i veću edukovanost mladih poljoprivrednika. Međutim, uvek postoji potreba za još udruženja i asocijacija, koje bi na isti ili sličan način štitile interese mladih u poljoprivredi. Kroz udruženja, mladi bi se više edukovali, informisali o načinu apliciranja za određena finansijska sredstva, bili bi upućeni na firme, preduzeća ili mreže koje mogu da sufinansiraju njihovu proizvodnju ili otkupe proizvod, zatim organizovana poseta gazdinstvima mladih poljoprivrednika u inostranstvu može doneti mnoga nova saznanja i uvid u nove ili slične tehnologije i načine proizvodnje. Grupa ljudi u okviru jednog udruženja može da vrši pritisak na lokalnu samoupravu ili više državne organe u zadovoljenju njihovih prava i potreba. Iako se mladi danas najviše informišu o tome kako treba nešto uzgajati, tretirati ili šta saditi putem interneta, foruma i Fejsbuk grupa, gde jednako mogu da čuju tuđa mišljenja, vide fotografije tuđih njiva ili zasada i čuju o njihovom iskustvu, to ne može da se uporedi sa znanjima koja prenose stručna lica na predavanjima, tribinama ili poljoprivrednika u okviru realnog gazdinstva.

Ne moraju svi članovi udruženja biti nužno poljoprivrednici

Po čemu bi jedno udruženje mladih poljoprivrednika bilo ikako bolje i drugačije od udruženja malinara, pčelara ili proizvođača ovaca? Upravo u specifičnosti proizvoda koji mladi nude. Novim pristupom u poljoprivrednoj proizvodnji, vrednim radom, mladi bi na tržište izašli sa proizvodom, koji bi spram ostalih specifičnosti imao oznaku "proizvod napravljen od strane mladog poljoprivrednika". Veća organizovanost, definisani ciljevi i zajednički trud mogu jedno udruženje da podignu na viši nivo. Ne moraju svi članovi biti nužno poljoprivrednici, već i ekonomisti, marketing menadžeri, pa čak i veb dizajneri, agronomi i veći preduzetnici, koji bi svojim umećem dodatno doprineli boljem izgledu, nastupu na tržištu i samoj organizovanosti jednog udruženja.

Zadrugarstvo za opstanak mladih na selu

Lakše do otkupljivača i izvoznika

Među mladima u Srbiji, najviše je onih koji se bave voćarstvom ili ratarstvom, što otvara mogućnost za formiranje mnogih udruženja voćara ili ratara regiona, okruga i manjih mesta ili specifične sorte biljnih kultura. Poseban značaj, udruženja i asocijacija, imale bi za mlade pčelare, kojima je potrebno jako mnogo iskustva, savetovanja i mentorstva da bi se pčelarenjem bavili na pravi način. S druge strane, sve je više proizvođača organske hrane. Ujedninjenjem i razmenom iskustava, takvi proizvođači bi zajedničkim radom i jedinstvenom ponudom, lakše našli otkupljivače i izvoznike, a radom na usaglašavanju standarda eko-proizvodnje podigli bi kvalitet proizvoda.

Udruženja kao velike firme

Udruženja mladih poljoprivrednika širom Evrope i Severne Amerike, funkcionišu poput velikih firmi, sa svim upravljačkim i izvršim organima, sa jasnim delovanjem i učešćem u donošenju državnih odluka, koje se na bilo koji način njih tiču. Sve jači uticaj imaju i organizacije iz drugih delova sveta. Naročito zanimljiv primer, predstavlja udruženje mladih poljoprivrednika iz Burkine Faso u Africi, koje je borbom za podizanje boljeg standarda žena u poljoprivredi, ubedilo predsednike pojednih mesnih zajednica da daju državnu zemlju na korišćenje mladim poljoprivrednicama. U Latinskoj Americi, organizacije više zastupaju koncep porodičnog članstva, a na svetskom nivou postoji više organizacija i mreža koje okupljaju mlade agronome, inženjere zaštite bilja ili stočarstva koji raznim akcijama poboljšavaju status malih i mladih farmera.

Krilatica "zajedno smo jači" možda i ne mora da zvuči kao kliše, ako bi zajedno kao mladi poljoprivrednici proširivali svoju proizvodnju, umesto povećavali troškove i gubitke, imali tačno usmerenje u odgoju, umesto lutali, i kada bismo prodavali svoj proizvod po fer uslovima, umesto ispod cene.


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Udruživanje Burkine Faso Zadruge


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...