• Mladi poljoprivrednici
  • 21.04.2018. 10:30

Zašto je za mlade važno udruživanje?

Iako se mladi danas najviše informišu o tome kako treba nešto uzgajati, tretirati ili šta saditi putem interneta, foruma i Fejsbuk grupa, gde jednako mogu da čuju tuđa mišljenja, vide fotografije tuđih njiva ili zasada i čuju o njihovom iskustvu, to ne može da se uporedi sa znanjima koja prenose stručna lica na predavanjima, tribinama ili poljoprivrednika u okviru realnog gazdinstva.

Foto: Pixabay / annca
  • 252
  • 31
  • 0

Udruženja i zadruge donose mnoge benefite za mlade koji žele da se oprobaju u poljoprivredi, pre svega zbog razmene znanja, mišljenja i iskustva. Međutim, mnogi mladi danas udruživanje povezuju sa periodom zadrugarstva u Srbiji za koji imaju najčešće negativne konotacije. Ne mora biti tako, ako nas povezuje isti cilj i ako se naše udruženje bori za nas i mi za njega.

Koje su prednosti udruživanja?

U Srbiji trenutno postoje dva zvanična udruženja mladih poljoprivrednika: nevladino Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) i Mreža mladih poljoprivrednika Srbije (MMPS) pri Ministarstvu poljoprivrede. Ova udruženja zalažu se za bolje uslove rada, zajednički nastup na tržištu i veću edukovanost mladih poljoprivrednika. Međutim, uvek postoji potreba za još udruženja i asocijacija, koje bi na isti ili sličan način štitile interese mladih u poljoprivredi. Kroz udruženja, mladi bi se više edukovali, informisali o načinu apliciranja za određena finansijska sredstva, bili bi upućeni na firme, preduzeća ili mreže koje mogu da sufinansiraju njihovu proizvodnju ili otkupe proizvod, zatim organizovana poseta gazdinstvima mladih poljoprivrednika u inostranstvu može doneti mnoga nova saznanja i uvid u nove ili slične tehnologije i načine proizvodnje. Grupa ljudi u okviru jednog udruženja može da vrši pritisak na lokalnu samoupravu ili više državne organe u zadovoljenju njihovih prava i potreba. Iako se mladi danas najviše informišu o tome kako treba nešto uzgajati, tretirati ili šta saditi putem interneta, foruma i Fejsbuk grupa, gde jednako mogu da čuju tuđa mišljenja, vide fotografije tuđih njiva ili zasada i čuju o njihovom iskustvu, to ne može da se uporedi sa znanjima koja prenose stručna lica na predavanjima, tribinama ili poljoprivrednika u okviru realnog gazdinstva.

Ne moraju svi članovi udruženja biti nužno poljoprivrednici

Po čemu bi jedno udruženje mladih poljoprivrednika bilo ikako bolje i drugačije od udruženja malinara, pčelara ili proizvođača ovaca? Upravo u specifičnosti proizvoda koji mladi nude. Novim pristupom u poljoprivrednoj proizvodnji, vrednim radom, mladi bi na tržište izašli sa proizvodom, koji bi spram ostalih specifičnosti imao oznaku "proizvod napravljen od strane mladog poljoprivrednika". Veća organizovanost, definisani ciljevi i zajednički trud mogu jedno udruženje da podignu na viši nivo. Ne moraju svi članovi biti nužno poljoprivrednici, već i ekonomisti, marketing menadžeri, pa čak i veb dizajneri, agronomi i veći preduzetnici, koji bi svojim umećem dodatno doprineli boljem izgledu, nastupu na tržištu i samoj organizovanosti jednog udruženja.

Zadrugarstvo za opstanak mladih na selu

Lakše do otkupljivača i izvoznika

Među mladima u Srbiji, najviše je onih koji se bave voćarstvom ili ratarstvom, što otvara mogućnost za formiranje mnogih udruženja voćara ili ratara regiona, okruga i manjih mesta ili specifične sorte biljnih kultura. Poseban značaj, udruženja i asocijacija, imale bi za mlade pčelare, kojima je potrebno jako mnogo iskustva, savetovanja i mentorstva da bi se pčelarenjem bavili na pravi način. S druge strane, sve je više proizvođača organske hrane. Ujedninjenjem i razmenom iskustava, takvi proizvođači bi zajedničkim radom i jedinstvenom ponudom, lakše našli otkupljivače i izvoznike, a radom na usaglašavanju standarda eko-proizvodnje podigli bi kvalitet proizvoda.

Udruženja kao velike firme

Udruženja mladih poljoprivrednika širom Evrope i Severne Amerike, funkcionišu poput velikih firmi, sa svim upravljačkim i izvršim organima, sa jasnim delovanjem i učešćem u donošenju državnih odluka, koje se na bilo koji način njih tiču. Sve jači uticaj imaju i organizacije iz drugih delova sveta. Naročito zanimljiv primer, predstavlja udruženje mladih poljoprivrednika iz Burkine Faso u Africi, koje je borbom za podizanje boljeg standarda žena u poljoprivredi, ubedilo predsednike pojednih mesnih zajednica da daju državnu zemlju na korišćenje mladim poljoprivrednicama. U Latinskoj Americi, organizacije više zastupaju koncep porodičnog članstva, a na svetskom nivou postoji više organizacija i mreža koje okupljaju mlade agronome, inženjere zaštite bilja ili stočarstva koji raznim akcijama poboljšavaju status malih i mladih farmera.

Krilatica "zajedno smo jači" možda i ne mora da zvuči kao kliše, ako bi zajedno kao mladi poljoprivrednici proširivali svoju proizvodnju, umesto povećavali troškove i gubitke, imali tačno usmerenje u odgoju, umesto lutali, i kada bismo prodavali svoj proizvod po fer uslovima, umesto ispod cene.


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Udruživanje Burkine Faso Zadruge


Autorka

Julijana El Omari

Julijana El Omari

Julijana El Omari je diplomirani novinar, a svoju specijalnost pronašla je u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...