Pošto mi se javilo dosta vas zainterosovanih kakvo je to vino od zove i na čemu vaš enolog danas radi, odlučio sam da podelim sa Vama deo procesa proizvođenja vina od muskt-hamburga i aronije! Biće možda za tridesetak litara u kome svi učim... Više [+]
Pošto mi se javilo dosta vas zainterosovanih kakvo je to vino od zove i na čemu vaš enolog danas radi, odlučio sam da podelim sa Vama deo procesa proizvođenja
vina od muskt-hamburga i aronije!
Biće možda za tridesetak litara u kome svi učimo i trudimo da proizvedemo najprirodnije vino pritom uzmajući od voća i prirode sve što nam je dala.
3.5kg aronije i 25kg muskat hamburga.
15gr selekcionog vinskog kvasca lalvin D47
0.5 gr lalzym EX-V pektolitičkog enzima za voće
20gr Go Ferm protect(na početku fermentacije da obezbedi kvascu sve uslove za dalje razvijanje)
3gr fermaid-e(hrana za kvasce, ukupno 6 gr, ali 3 gr na pocetku fermentacije da obezbedi kvascima sredinu za razvijanje isključivo ukusa vina i sprečila bilo kakvo kvarenje vina usled nedostatka nutrijenata, a ostak doze na sredini fermentacije).
PH je 4 što je idealno za naše kvasce!
Maceracija traje samo 3 do max 4 dana zbog jakih antocijana i tanina kojih ima u aroniji, nakon toga presovanje i filtriranje šire do kraja fermentaicje,
Javljam se na narednom procesu. :)
Leprsavo, zavodljivo vino od zove :)
13% alkohola, polu slatko sa 14g rezidualnog secera. Ph 3.3
Slatko/kiselo na paleti idealno ohladjeno posle vrelog dana.
[Vino od zove] Upravo flasirao 25l vina od zove. :) Vino je 13% alkohola sa dosta cvetnog leprsavog karaktera, oseca se zova i na mirisu i na ukusu. Polu suvo je sa 14g rezidualnog secera po litru sto ga cini jako pitkim i idealno je u vece... Više [+]
[Vino od zove]
Upravo flasirao 25l vina od zove. :)
Vino je 13% alkohola sa dosta cvetnog leprsavog karaktera, oseca se zova i na mirisu i na ukusu.
Polu suvo je sa 14g rezidualnog secera po litru sto ga cini jako pitkim i idealno je u vecernjim satima nakon vrelog dana kao osvezenje zbog svog pulu suvog/slatkog karaktera na paleti. Koriscen je selekcioni kvasac lalvin d47, Ph je 3.3.
Proteinska stabilnost postignuta bentonitom, a mikrobna sulfitima u dozvoljenim granicama.
Razmisljao sam da filtriram do jednog mikrona za potpunu stabilnost, ali je vec sada jako bistro/stabilno i smatrao sam da nema potrebe, samo bih izgubio na kvalitetu.
Topla preporuka ko god zeli da proba :)