Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Syngenta preporuke za zaštitu voćnjaka u proleće

Gajenje voćaka, od uvek značajna grana poljoprivredne proizvodnje, u poslednje vreme dobija sve više na značaju. Zdravi i kvalitetni plodovi uvek imaju kupce. Da bi se ovaj zahtev ispunio, voćari su izloženi brojnim poteškoćama. Jedna od njih je dobro poznavanje uslova za pojavu i razvoj prouzrokovača biljnih bolesti i štetočina koje ugrožavaju prinos i kvalitet plodova u svim fazama razvoja voćke - čak i nakon berbe - nastavljajući svoj razvoj u skladištu.

Efikasna zaštita voćaka, posebno prema zahtevima savremenog potrošača, u skladu sa principima dobre poljoprivredne prakse i integralne zaštite bilja, nije ni malo jednostavan i lak zadatak. Kod nas se sve više primenjuje integralna proizvodnja voća, koja je već postala praksa i mnogih naših voćara. Želja nam je na jednostavan i jasan način ukažemo o ekonomski najopasnijim bolestima i štetočinama jabučastog, koštičavog i jagodastog voća i damo preporuke za racionalnu i efikasnu upotrebu sredstava za zaštitu zasada voćaka.

Čađava pegavost lista i krastavost plodova jabuke i kruške


                                                 (Venturia inaequalis, V. pirina)

Krastavost je najopasnije oboljenje jabuke, jer utiče na prinos i tržišnu vrednost plodova. U povoljnim klimatskim uslovima za razvoj patogene gljive, kada su zaraze lista jake i česte, dolazi do njegovog prevremenog opadanja, pa stabla slabe.

Listovi i plodovi su osetljivi u dugom periodu opasnosti od primarnih infekcija, u našim uslovima tokom dva meseca, od početka aprila do polovine juna. Sa povećanjem starosti lista i ploda povećava se otpornost na infekciju, jer se na njima formira deblja kutikula, ali je naličje lista uvek osetljivo. Kritični uslovi za razvoj bolesti su:

  •  količina padavina neophodna za vlaženje opalog zaraženog lišća;
  •  dužina vlaženja mladog lista i cveta potrebna za klijanje spora koje vrše njihovu primarnu infekciju;
  •  visoka relativna vlažnost vazduha;
  •  kišne kapi za sekundarne zaraze;
  •  optimalna temperatura.

CHORUS 50 WG Fungicid u zaštiti Vašeg voćnjaka - široki temperaturni opseg delovanja!
Fungicid za suzbijanje uzročnika čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke i sušenja cvetova i grančice i mrke truleži plodova višnje.

Više o upotrebi preparata pogledajte u video-prilogu:

 

Izdvajamo primenu:
U zasadu jabuke i kruške za suzbijanje prouzrokovača pegavosti lista i čađave krastavosti plodova na jabuci (Venturia inaequalis) i krušci (Venturia pyrina) i pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha), preventivno u koncentraciji: 0,013 % tj. 1,3 ml u 10 l vode na 100 m2 za preventivno tretiranje od fenofaze kada su prvi listovi otvoreni, odnosno od fenofaze bubrenja cvetnih pupoljaka (fenofaze 11-51 BBCH skale), ali se bolji efekti postižu tretiranjem posle listanja (na početku rasta mladara), odnosno po formiranju cvetnih pupoljaka (fenofaze 31-55 BBCH skale), ili kurativno u koncentraciji 0,015-0,02 % tj. 1,5-2,0 ml u 10 l vode na 100 m2; u periodu od najviše 3 dana od ostvarivanja uslova za pojavu infekcije.

U usevu krompira za suzbijanje prouzrokovača crne pegavosti lista (Alternaria solani) u količini 0,5 l/ha tj. 5 ml u 10 l vode na 100 m2 tretiranjem u vreme pojave prvih simptoma ili kasnije u toku vegetacije po potrebi, sa razmakom između tretmana od 10 do 14 dana.
Score 250 EC se na istoj površini može primeniti najviše tri puta godišnje, uključujući i alternativnu primenu drugih fungicida iz grupe triazola. Preparat se može primenjivati u svim vrstama ručnih i motornih prskalica i atomizera. U cilju smanjenja pojave opasnosti od rezistencije patogenih gljiva preparata ne primenjivati alternativno sa preparatima iz grupe triazola, kao ni sa jedinjenja istog mehanizma delovanja (inhibitori ergosterola).

Tvrđava u odbrani od bolesti

QUADRIS TOP Kod zasada maline i jagode daje održivu i snažnu kontrolu bolesti, posebno za uzorčnika ljubičaste pegavosti lastara maline.

Više o upotrebi i primeni preparata Quadris Top pogledajte u video prilogu:


Uzgajivačima maline, jagode i povrća daje održivu i snažnu kontrolu bolesti, posebno za uzorčnika ljubičaste pegavosti lastara maline, crne pegavosti  i plamenjače paradajza, kupusa, lubenice.

Quadris Top predstavlja novu formulaciju koja je mešavina jedne akivne materije iz grupe strobilurina (azoksistrobin) i druge iz grupe triazola (difenokonazol), i predstavlja evoluciju brenda Quadris® trenutno registrovanog kao folijarni fungicid u mnogim usevima u svetu i kod nas.

Dodatna karakteristika Quadris Top fungicida je brzo usvajanje u biljku sa translaminarnim kretanjem difenokonazola i sistemičnim kretanjem na gore azoksistrobina. Quadris Top ima preventivna, i kurativna svojstva i preporučuje se za suzbijanje mnogih važnih bolesti gajenih biljaka.

Quadris Top se primenjuje folijarno i može se koristiti kao samostalni prozvod ili u kombinaciji sa još nekim fungicidom za proširenje spektra delovanja. Quadris Top je dokazano siguran u zaštiti  za veliki broj useva ako se na odgovarajući način koristi, prema odobrenom uputstvu za upotrebu. 

Quadris Top za siguran izvoz!

Foto: Syngenta Agro