Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako se riješiti osa i mrava?

Ose nam često dođu u goste ako se u blizini nalazi zrelo voće, slatko piće ili hrana, a postanu agresivne ako ih uznemirimo i kad brane svoje gnijezdo. Također, mogu napraviti velike štete na zrelim plodovima. Mravi u vrtu naprave previše zračnog prostora oko korjenja i time biljke teže crpe vodu i gnojiva.

Ugrožene ose i stršljenovi su najopasniji

Ako se u blizini naše kuće ili vrta nalazi osinje gnijezdo, problem će biti veći jer se u njemu može nalaziti do dvije stotine jedinki. Gnijezda najčešće nalazimo u potkrovljima, u dimnjacima i pukotinama između zidova.

Važno je da ih odmah tretiramo!

U tu svrhu upotrijebimo Effect insekticid protiv osa i stršljena u obliku aerosola. Proizvod je oblikovan tako da je moguće prskanje iz daljine i to na udaljenosti od 4-6 metara, manjim od 400 ml 4-5m i velikim aerosolom od 750 ml 5-6m. Prskamo ih u ranim jutarnjim satima, kad su manje aktivne, ili kasno uvečer, kad je većina osa već u gnijezdu, u intervalima od po pet sekundi. Takav je način sigurniji, a omogućava nam da pogodimo i teže dostupna mjesta. Posebna formula dviju tvari u insekticidu uzrokuje neposredno uništenje osa, a ima i produljeno djelovanje. Također učinkovito djeluje i na stršljenove i njihova gnijezda.

Mravi svuda oko nas

Većina mrava, koji se mogu naći unutar objekata, ne uzrokuju prekomjernu štetu. Mravi koji lutaju našim domom definitivno su dosadni i znak obližnjeg mravinjaka, zato tražimo način da ih se riješimo.

Dobra vijest je da samo nekolicina od 132 vrste mrava koji su trenutno dokumentirani u Hrvatskoj želi pronaći svoje mjesto stanovanja u našem domu. Međutim, mali je postotak vrsta koje nanose štetu ili predstavljaju rizik za naše zdravlje. Velika većina vrsta živi u prirodi, gdje su važan dio prirodnog ekosustava, jer pomažu, između ostalog, bržoj razgradnji organske tvari.

Struktura mravlje kolonije

Mravi su društvena bića koja općenito tvore kolonije ili obitelji u kojima svaki pojedini mrav ima svoju ulogu. Skrivena u gnijezdu je jedna ili više matica, čiji je zadatak reproducirati ili stvoriti leglo, održavajući tako koloniju. Ostali mravi su radnici. Mlađi radnici drže se u koloniji u kojoj se brinu za maticu i održavaju i šire mravinjak. Stariji mravi imaju zadatak sakupljati hranjive tvari izvan gnijezda i donesti ih u koloniju. Upravo te, ćete primijetiti u svojoj kući. Zato je važno razmisliti o uništavanju mrava u našem domu.

Metode kojima uklanjamo samo radnike su osuđene na propast, jer ti postupci ne uništavaju gnijezdo ili glavnu metu - maticu.

Upotreba klopki za mrave

Izbjegavajte iskušenje da koristite insekticide u spreju, jer to ubija samo radnike koji trenutno hodaju površinom. Umjesto toga, koristite mamac, kao što je Effect klopka za mrave, jer se sredstvo prenosi s mrava na mrava, a oni ga  prenose u gnijezdo gdje je izvor problema. Mamac se sastoji od gela koji ne curi iz mamca i stoga nije opasan za ljude i naše kućne ljubimce i stanovanje.

Prilikom postavljanja mamaca slijedimo pravila postavljanja hrane na putu gde se mravi kreću. To će vam dati 100% učinak od čak 3 mjeseca.

Zaštitite hranu

Sve dok vidite mrave kako ulaze u zamku, izbjegavajte čišćenje, jer bi to uklonilo kemijski trag. Ako uklonimo ovaj put, trebalo bi neko vrijeme da mravi ponovno pronađu mamac. Međutim, nakon što ste sigurni da je problem gotov, uklonite mamac i temeljito očistite površinu. Kao i kod svih ostalih mamaca, ovdje postoji princip da će životinja ići tamo gdje je bolje. Stoga, dok koristite mamce, pobrinite se da mravi nemaju druge izvore hrane.

Mravi napadaju i stanove

Stvarno je neugodno kada vidimo prave kolone  mrava u kućnoj kuhinji, na terasi ili bilo gdje drugdje. Stotine gladnih mrava šetaju našim stanom u potrazi za hranom. Što ako imamo malu djecu ili kućne ljubimce i nikako ne želimo prskati? Jednostavno postavite Effect klopka za mrave.

Kako djeluje Effect klopka za mrave?

  • uništava sve vrste mrava
  • agens se zalijepi za mrava, te tako dospije u mravinjak i zarazi druge mrave
  • agens ima odgođeno djelovanje, mnogi mravi se zaraze, čak i matica i mravinjak bude uništen
  • tekućina u mamcu energetski je jaka i privlačna mravima, a nakon hranjenja nose proizvod sa sobom u mravinjak

Kako koristimo klopku?

  • klopka se koristi i izvana i iznutra, jer je kućica otporna na vremenske uvjete
  • gel i aktivna tvar nalaze se unutar klopke i ne istječu u okoliš
  • klopka je učinkoviat do 3 mjeseca nakon otvaranja
  • budući da se radi o zatvorenoj klopci, djeca ili kućni ljubimci ne mogu pristupiti aktivnoj tvari
  • klopka je odličan izbor za vrtiće, domaćinstva s malom djecom ili kućne ljubimce

Više savjeta o zaštiti doma i osobnoj zaštiti kako od osa i mrava tako i od ostalih insekata možete pronaći na našoj web stranici.

Besplatni stručni savjeti:  092 194 1694 

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnik Unichem Agro

foto: Depositphotos:macinlondon/Unichem Agro