Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako zaštititi jabuke od najopasnije štetočine, jabukinog smotavca?

Jabukin smotavac (Cydia pomonella) najopasnija je štetočina u zasadima jabuke. Zbog klimatskih promena napadi u jabukama su sve češći i intenzivniji (može napraviti štetu u voćnjaku od preko 50% gubitka prinosa) tako da pravovremeno praćenje ove štetočine je najbitnije u njegovom suzbijanju. Isto tako pravovremena aplikacija i odabir najkvalitetnijih insekticida mogu u potpunosti smanjiti njegov negativan uticaj na prinos i kvalitet jabuke. Osim zasada jabuke ova štetočina napada i zasade kruške, dunje i oraha. 

Jabukin smotavac je leptir sive boje, sa karakterističnom šarom na kraju krila. Ima dve do tri generacije godišnje koje se međusobno preklapaju. Larva jabukinog smotavca oštećuje plodove i uzrokuje crvljivost ploda zbog čega ga svrstavamo u tehnološke štetočine. Štetočina  prezimljava  kao odrasla gusenica ispod kore drveta te se u proleće aktivira. Nakon razvoja u leptira, ubrzo polaže jajašca na listove iz kojih izlaze gusenice u roku od 10 dana. Gusenice se ubušuju u plodove i tako rade velike štete u zasadima. 

Izborom proizvoda poput CARPOVIRUSINE EVO 2 pružate vašem zasadu jabuke maksimalnu zaštitu protiv štetočina poput jabukinog smotavca. CARPOVIRUSINE EVO 2 je biotehnološki proizvod sa aktivnom materijom granulovirus CpGV koji je prirodni neprijatelj jabukinog smotavca. Pruža isti nivo zaštite kao i konvencionalni insekticidi, ne ostavlja rezidue i vrlo kratke karence (tri dana). Ne šteti korisnim insektima, siguran za korisnika i okolinu. Odlično je rešenje za proizvođače koji prate trendove "od polja do stola" zbog ranije navedenog eko-toksikološkog profila. 
 

  1. Virusne granule su progutane od novorođene larve;
  2. Virusne granule se hidrolizuju u larvi i virus ulazi u probavni trakt;
  3. Virusi se razmnožavaju u crevnom epitelu;
  4. Početno delovanje virusa uzrokuje da larve ubrzo prestaju da se hrane;
  5. Larva umire od trovanja.

Aktivna materija: cydia pomonella granulovirus 909 g/l
Formulacija: koncentrovana suspenzija (SC)
Registrovane kulture i doza: CARPOVIRUSINE EVO 2 suzbija jabukinog smotavca u jabukama u dozi od 1 L/ha. Maksimalni broj tretiranja u jednoj vegetacijskoj sezoni je 4 puta.
Karenca: u svim registrovanim kulturama iznosi tri dana

Vreme primene:
Optimalno vreme primene je pred izlazak gusenica iz jajašca i pre nego što se ubuše u plodove. Sredstvo se primenjuje od faze kada su plodovi veći od 10 mm do sazrevanja i intenzivnog pojavljivanja boje plodova karakteristične za sortu ( BBCH 71 – 85 ), uz poštovanje propisane karence. Preporuka je da se sredstvo primeni za suzbijanje dve uzastopne generacije jabukinog smotavca. Za pravovremenu primenu sredstva preporučuje se praćenje leta leptira jabukinog smotavca.

Način delovanja:
CARPOVIRUSINE EVO 2 nema kontaktno delovanje, nego ga gusenica mora hranjenjem pojesti, kako bi on mogao razviti svoje želudačno delovanje. Da bi se to postiglo listovi i plodovi moraju biti dobro pokriveni sredstvom.

Dvostruka efikasnost: 

  1. direktno - uništava larve;
  2. indirektno - zaraza i uništavanje larvi koje prezimljuju (sterilitet larvi).

Duga delotvornost
Razmak između dve primene iznosi od 10 do 12 dana bez obzira na broj sunčanih dana

Tehnološka prednost:
Formulacija proizvoda sadrži omekšivač koji reguliše ph vode, anti-UV zaštitu, atraktant i lepak, čime se postiže da je minimalna količina kiše potrebna za ispiranje dosta visoka i iznosi 45 mm. Saveznik je tehnike poremećaja parenja. 

Preporuke za skladištenje:

CARPOVIRUSINE EVO 2 je biotehnološki proizvod koji iziskuje niske temperature za dugotrajno skladištenje. Ako se ispravno skladišti, rok upotrebe je dve godine od datuma proizvodnje.

  • Skladištiti se treba na temperaturi od -20°C maksimalno dve godine od datuma proizvodnje;
  • Na temperaturi 4°C može se skladištiti maksimalno osam meseci;
  • U normalnim uslovima skladištenja (do 25°C), proizvod se mora iskoristiti unutar mesec dana;
  • Proizvod se može odmrznuti i ponovno zamrznuti nekoliko puta;
  • Proizvod se mora odmrznuti pri normalnim temperaturama, najkasnije jedan dan pre tretiranja.

Distributer proizvoda CARPOVIRUSINE EVO 2 za Republiku Srbiju:
AGROMARKET d.o.o.
Adresa: Kraljevačkog bataljona 235/2, Kragujevac
Kontakt: 034 308 000 ili 034 308 001
Email: marketing@agromarket.rs

foto: naslovna (Danilova Janna/Bigstockphoto), u tekstu UPL