Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanišić
  • 11.06.2018. 10:00

Eko proizvodi na bazi meda prilika za popunu kućnog budžeta

Mada su početnici u poslu, Tadići u proizvodnji i prodaji kozmetičkih preparata vide svoju budućnost. U skromnoj kućnoj atmosferi, pčelar Savo Tadić, počeo je ručno da proizvodi kreme za lice na bazi propolisa, meda, voska, hladno ceđenih i eteričnih ulja, ali i drugih imunoloških proizvoda od meda.

Foto: Flickr / Maja Dumat
  • 522
  • 34
  • 0

Domaći i ekološki proizvodi na bazi meda su sve traženiji na našem tržištu. To se naročito odnosi na kozmetičke proizvode, zato što kožu treba pažljivo negovati, a naročito tokom letnjih meseci. Zbog toga se sve više pčelarskih gazdinstava opredeljuje za pravljenje domaće kozmetike na bazi meda, a jedna od njih je porodica Tadić, iz sela Stanišić, kod Sombora.

Iako su početnici u poslu, Tadići u proizvodnji i prodaji kozmetičkih preparata vide svoju budućnost. U skromnoj kućnoj atmosferi, pčelar Savo Tadić, počeo je ručno da proizvodi kreme za lice na bazi propolisa, meda, voska, hladno ceđenih i eteričnih ulja, ali i drugih imunoloških proizvoda od meda.

Receptura je jednostavna - nema konzervansa i aditiva

Receptura za proizvodnju domaće kreme je jednostavna, pa se tako u rastopljeni vosak stavljaju željene komponente, od kojih za nekoliko sati nastaje kremasta masa. Kako tvrdi, kreme su prirodne, bez konzervanasa ili aditiva, a kada je vreme toplo, one se čuvaju u frižideru. Po sastavu su bezopasne po zdravlje, pa mogu da se pojedu bez rizika. Osnova svih krema je hladno ceđeno ulje i pčelinji vosak. Na litar ulja dodaje se oko 200 grama devičanskog ceđenog voska. Za ostale kreme se rade macerati, a lekovite biljke treba određeni vremenski period da odleže u ulju.

Kupci zainteresovani za prirodne kozmetičke proizvode

Tadić objašnjava da je u posao krenuo jesenas, jer tada nije bilo mnogo posla oko pčela. Za budući plasman proizvoda se ne brine, jer kako ističe, proizvodi bez aditiva, veštačkih boja i aroma na tržištu uvek nađu svoga kupca. On dodaje da su na pojedinim manifestacijama već izlagali svoje proizvode za koje je bilo interesovanja kupaca. Savo Tadić naglašava da ga raduje to što kupci ili ljudi kojima su prvi put poklonili kremu, drugi put se sami javljaju tražeći još. Savo napominje da posao još ne donosi neki ozbiljan prihod, već je to hobi za koji veruje da će se razviti u budućnosti.

U planu gradnje pogona za pakovanje meda i pčelinjih proizvoda

Uz malo volje, mašte i ideja, ovaj pčelar, koji ima preko 500 košnica, ističe da svaki posao treba razvijati i unapređivati, da bi se od njega moglo živeti. Tadić veruje da je budućnost u ekološkim proizvodima od meda, za kojim tržište ima sve veću potrebu, pa je tako u njegovom domaćinstvu u planu i gradnja pogona za pakovanje meda i pčelinjih proizvoda.


Izvori

RTV


Tagovi

Ekološki proizvodi Med Gavez Savo Tadić Stanišić Pčelarski proizvodi Kozmetika


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.