Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU pčelarstvo
  • 03.02.2018. 22:00

EU će od 2021. povećati finansiranje pčelarstva?

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj pod nazivom "Mogućnosti i izazovi za pčelarski sektor EU-a".

Foto: stevepb / Pixabay
  • 265
  • 9
  • 0

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije usvojio je izveštaj "Mogućnosti i izazovi za pčelarski sektor EU-a" mađarskog zastupnika Norberta Erdoša (Erdősa). Pčelarstvo je za više od pola miliona građana Unije izvor glavnoga dohotka ili dodatne zarade.

Kao ključni problem evropskog pčelarstva navodi se veliki uvoz lažnog meda, posebno iz Kine, što je prepolovilo cenu meda u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Španiji, Portugalu i Francuskoj. EU uvozi čak 25% meda, zbog čega su pčelari u teškoj situaciji, a potrošači zbog lošeg uvezenog meda i postojećih propisa nisu dobro informisani šta zapravo kupuju.

EU uvozi 25% meda (Foto: stevepb / Pixabay)

Zbog toga Komisija treba da izmeni Direktivu o medu i da uvede jasno označavanje meda navođenjem na etiketi zemlju ili zemlje iz kojih potiču vrste meda korišćene u proizvodnji konačnog proizvoda, navođenjem tih zemalja redosledom koji odgovara razmerama korišćenim u konačnom proizvodu.

Podržati ekološku uslugu pčela

Zatraženo je i uključivanje subvencija za pčelare po pčelinjoj zajednici, pri čemu bi se već od 2021. povećalo finansiranje pčelarstva na način kojim bi se adekvatno podržala važna ekološka usluga pčela kao oprašivača.

Sistem bi se odnosio na mikropreduzeća, mala i srednja preduzeća, a posebno na one u prekomorskim područjima i na ostrvima.

Razvoj novog posebnog leka za pčele

Usvojen je i predlog da Komisija objavi poziv na konkurs s odgovarajućim bespovratnim sredstvima za razvoj novog posebnog leka za pčele i da se što pre predduzmu potrebni koraci da bi se očuvala populacija divljih pčela u EU, koja se trenutno sve više smanjuje i da se upotrebe sva moguća sredstva za zaštitu lokalnih i regionalnih vrsta pčela od nepoželjnog širenja naturalizovanih ili invazivnih stranih vrsta u EU, biljaka ili štetočina koji direktno ili indirektno utiču na oprašivače.

Identifikovati, zabraniti, istraživati

Zatraženo je i da se med mora identifikovati i klasifikovati prema biljnom poreklu u celom lancu snabdevanja, počevši od košnice pa sve do potrošača, nezavisno od toga da li je uvezen ili nije, osim u slučajevima direktne prodaje meda od strane proizvođača kupcu.

84% biljnih vrsta i 76% proizvodnje hrane zavisi od oprašivanjua pčela (Foto: HOerwin56 / Pixabay)

Za pčelare i potrošače posebno je važan usvojeni amandman, kojim se poziva Komisija da zabrani korišenje aktivnih materija u pesticidima, uključujući neonikotinoide, za koje je naučno dokazano da su opasne za zdravlje pčela.

Usvojen je i predlog državama članicama da podstiču upotrebu pčelarskih proizvoda kao što su pelud, propolis ili matični mleč u farmaceutskoj industriji pomoću svih sredstava kojima raspolažu.

20. maj Svetski dan pčela?

Amandmanima se traži od Komisije i da se na odgovarajući način garantuje osnovno i strukovno obrazovanje za pčelare, kao i da se 20. maj proglasi Svetskim danom pčela.

Potrebno je osigurati da pčelari posluju u skladu s uslugama koje pružaju, te da to čine odgovorno i profesionalno, kako bi se mogli suočiti s izazovima kao što su klimatske promene, prirodne katastrofe, smanjenje broja pašnjaka za pčele i velika administrativna opterećenja u nekim državama članicama.

Foto: BusinessHelper / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃