Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučno istraživanje
  • 18.04.2021. 18:00

Evropske medonosne pčele ugrožavaju australijske autohtone?

Australijsko istraživanje je otkrilo da bi evropska medonosna pčela mogla dovesti do smanjenja ili izumiranja populacije autohtonih jer se kolonije bore za iste izvore nektara i polena.

Foto: Depositphotos/a.nek.mail.ru
  • 141
  • 182
  • 0

Poslednjih godina pčelari upozoravaju na gubitak kolonija pčela širom sveta, koje čine neizostavnu kariku u prirodi. Neophodne su za održivu poljoprivredu, prehrambenu sigurnost i životnu sredinu. Dodatan problem otkrila je australijska studija univerziteta "Curtin". Prema njoj evropska medonosna pčela mogla bi da dovede do smanjenja ili izumiranja populacije autohtonih jer se kolonije bore za iste izvore nektara i polena.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Linnean Society" je otkrilo da konkurencija između izvornih i unesene evropske medonosne može da bude naročito intenzivna u okućnicama u kojima dominira ne-autohtono bilje, a dešava se kada obe imaju iste cvetne sklonosti.

Pod tim uslovima, čini se da evropske medonosne dobro iskorišćavaju širok spektar cveća i time u potrazi za izvorima nektara i polena mogu da nadmaše autohtone. Vodeća autorka studije, Kit Prendergast, kazala je da je istraživanje trajalo dve godine, a sprovedeno je u urbanim vrtovima i područjima izvorne vegetacije na ravnici u blizini grada Perta u zapadnoj Australiji. Kaže i kako je ono otkrilo složenu vezu između domaće i uvezene pčele.

"Nisu bile pogođene sve autohtone rase, ali istraživanjem smo otkrili da su evropske bile veće telesne težine, što znači da im je trebalo i više hrane. Upravo u tome se ogleda njihov negativan uticaj", pojasnila je. Dodaje da se to dešava zbog konkurencije u korišćenju resursa, gde su medonosne uspešnije iskorišćavale izvore hrane, ostavljajući premalo nektara i polena za izvorne populacije.

Za razliku od autohtonih, medonosne se javljaju u kolonijama od nekoliko desetina hiljada jedinki i imaju bolju komunikaciju sa ostalim članovima.

"Nju obavljaju kombinacijom pokreta, vibracija i mirisa", pojašnjava autorka studije.

Rešenje: sadnja više cvetnog bilja?

Kaže i da je konkurencija medonosnih pčela bila posebno žestoka u okućnicama u kojima je niži udeo samoniklih divljih cvetova za koje su se tamošnje autohtone zajednički borile kako bi se prehranile.

"Ovakva borba u kombinaciji sa pritiscima zbog gubitka staništa kao rezultat sve veće urbanizacije i poljoprivrede, posebno stočarstva, dovodi izvorne u opasnost da postanu ugrožene ili čak izumru", upozorava Prendergast.

Kao rešenje vidi sadnju više cvetnog bilja, posebno onih koje one preferiraju. Osim toga, kaže i da je važna kontrola evropske medonosne pčele kako bi se smanjio pritisak na domaće i osetljive. Smatra da su izvorne pčele sastavni i važan deo svakog ekosistema, uključujući i žarište biološke raznolikosti jugozapadne Australije u kom je sprovedeno ovo istraživanje.

"Evropske su uvedene širom sveta i predstavljaju dodatnu pretnju mnogim autohtonim koje su već u riziku od smanjenja broja ili čak izumiranja zbog sve veće urbanizacije", zaključila je.


Tagovi

Evropska medonosna pčela Australija Izumiranje Borba za opstanak Kit Prendergast


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB