Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medonosno bilje
  • 16.03.2018. 18:30

Facelija - izvrsna za pčele, ali i za zemljište

Facelija je medonosna biljka, čiji cvetovi daju velike prinose nektara. Pretpostavka je da se sa njenih cvetova može skupiti 500 do 1.000 kg/ha meda. Njen koren ima sposobnost da veže azot iz vazduha.

Foto: Pixabay/Bru-nO
  • 9.866
  • 253
  • 1

Ubrzo će proleće i na vreme treba posejati faceliju, kako biste dodatno obezbedili prehranu pčelama. Facelija je medonosna biljka, koja vrlo brzo raste i daje mnogo zelene mase, te na taj način ograničava rast korova i štiti zemljište od prejakog sunca. Izlučevine korena odbijaju nematode, koje oštećuju koren i gomolje povrća. Dugo cveta, tako da pčelama omogućava odličnu pašu. Bujna je i ima lepe cvetove, pa je vrlo dekorativna.

Višestruke koristi facelije - i za pčele i za zemljište

Facelija je jednogodišnja biljka čiji cvetovi daju velike prinose nektara. Pretpostavka je da se sa facelije, pošto daje obilje nektara, može skupiti 500 do 1.000 kg/ha meda, što opet zavisi od vremenskih prilika, setve i dužine dana. Naraste oko 60 cm - 90 cm, jedna biljka ima oko 5.000 do 7.000 sitnih, malih, cvetova ljubičaste boje i mnogo je gusta biljka, što je čini vrlo dekorativnom.

Spada u red legumenoznih biljaka, što znači da njen koren ima sposobnost da veže azot iz vazduha. Zbog veoma gustog habitusa i pomenute sposobnosti, može se zaorati kad služi kao zelenišno đubrivo, što utiče na popravku zemljišta.

Seje se u toku marta - potrebno valjanje zemljišta

Nije zahtevna biljka u pogledu zemljišta, može da uspe i na lakom zemljištu. Zbog sitnog semena zahteva dobro pripremljeno zemljište. Setva facelije se može obaviti i u jesen, jer podnosi slabije mrazeve, da bi nikla rano u proleće. Ipak se najčešće seje u toku marta, kad ima dovoljno vlage za nicanje. Seje se plitko od 1,5 do 2 cm u redove ili celom površinom.

Važno je napomenuti, a u tome proizvođači najviše prave grešku, da seme ne sme nikako da ostane na površini zemljišta, jer isklijalo na površini brzo propada. Iz tog razloga preporučuje se nakon setve i valjanje parcele, da seme ne bi ostalo u vazdušnim džepovima. Za setvu se koristi oko 0,5 do 1 kg po dulumu (1.000 m2) semena.


Povezana biljna vrsta

Facelija

Facelija

Sinonim: - | Engleski naziv: California bluebell | Latinski naziv: Phacelia tanacetifolia Benth.

Facelija je jednogodišnja biljka čiji cvetovi daju velike prinose nektara. Računa se da se s nje može skupiti 500 – 1 000 kg/ha meda, što zavisi od setve, vremenskih prilika kao i... Više [+]

Tagovi

Facelija Medonosna biljka Sejanje facelije Vezivanje azota


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.