Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 05.02.2022. 10:00

Februar u pčelinjaku - koji nas poslovi čekaju u ovom mesecu?

Bespotrebno ili dugotrajno otvaranje košnice u februaru može u najboljem slučaju da izazove prehladu vašeg novog legla, a to ne želite svojim pčelama.

Foto: Depositphotos/ IreneFox1
  • 1.227
  • 40
  • 0

Februar je u našim krajevima vrlo varljiv mesec. Padavine su uglavnom u obliku snega, a ponekad u kontinentalnim krajevima temperature za vreme sunčanih dana mogu biti prilično visoke, posebno kako se bliži kraj tog meseca.

Takve toplije zimske dane viših dnevnih temperatura iznad 15°C bez vetra možemo iskoristiti za mirnu kontrolu, premeštanje okvira sa zalihama meda i nadopunu zaliha hrane ukoliko smatramo da u ih u određenoj košnici nedostaje.

To naravno, ako se pokaže kao potreba, treba odraditi brzo, ali lagano i bez nepotrebnog uznemiravanja zajednice. Sve potrebne stvari uostalom kao i uvek treba da nam budu uvek pri ruci, kako se ne bi dogodilo da moramo nekoliko puta otvarati i zatvarati košnicu ili je ostavimo otvorenu u potrazi za pogačom ili nečim drugim što može dovesti do nepotrebnog hlađenja legla, ali i do grabeži. Tu praksu uostalom treba primenjivati tokom cele godine.

Prerano je za procenu zimskih gubitaka 

Pčele odnosno matica poznato je, već u januaru počinje sa laganim polaganjem jajašca tako da u slučaju potrebe za eventualnim otvaranjem košnice to treba takođe da imamo stalno na umu. Bespotrebno ili dugotrajno otvaranje košnice u februaru može u najboljem slučaju da izazove prehladu vašeg novog legla, a to ne želite svojim pčelama.

Iako mnogi to rade u drugom mesecu, još je bez obzira na sveprisutne klimatske promene rano ocenjivati eventualne zimske gubitke pčelinjih zajednica. Taj deo odradićemo otprilike od sredine do kraja marta. Međutim, sad je vreme da počnemo sa ozbiljnijim pripremama za radove u sledećem mesecu.

Obavimo li užičavanje okvira, nećemo nimalo pogrešiti, a krajem februara možemo bez ikakve brige početi i sa uređenjem i postavljanjem higijenskih pojilica. Njih na pravom pčelinjaku nikad ne sme nedostajati. Kod pojilica vredi pravilo: Više je bolje.

Možemo takođe tokom februara početi sa pripremom rezervnih podnjača i nastavaka ukoliko pčelarimo sa LR košnicama. Zamena podnjača i dodavanje novih nastavaka u martu, kad obično te poslove u pčelinjaku obavljamo, ići će mnogo brže.

U drugom mesecu, osim pčelinje opreme poput nastavaka, okvira, dimilica i drugog koja se ne nalazi direktno na pčelinjaku, svakako treba pregledati i servisirati ostalu opremu recimo kosilice, grabulje, lopatu i ostalog pribora za uređenje okoline vašeg pčelinjaka.

Takođe zavisno od toga širite li ili smanjujete pčelinjak možete početi da razmišljate kod kojeg proizvođača matica ćete tokom godine nabavljati nove ili ćete jednostavno iste proizvoditi na svom pčelinjaku. 

Svaka košnica bi trebalo da ima minimalno još dva spremna nastavka pre sezone. Ukoliko dakle imate 50 košnica što je otprilike neki prosek kod nas, treba da imate pripremljeno minimalno još 100 nastavaka i barem 20-30 podnjača iako je bolje za 50 košnica da imate 50 rezervnih očišćenih spremnih što vam kad krene sezona može olakšati sam rad.

Unutrašnje i spoljašnje održavanje košnice

Iznutra košnica može i sme da bude tretirana isključivo brenerom, pčelinjim voskom, ili propolisom. Dezinficiranje košnice radi se isključivo izvorima toplote (vatra ili vrela voda), lužinama koje dobijemo otapanjem kaustične sode ili čistim alkoholom. Nikakva druga tretiranja iznutra niti su potrebna niti bi ih trebalo upotrebljavati. To se kao prvo pre svega tiče zdravlja vaših pčela, ali i budućih proizvoda iz te košnice.

Kada je u pitanju spoljašnje održavanje, jedino prirodna, ekološki sigurna i nesintetička spoljna obrada trebalo bi da bude prioritet za ispravno održavanje svake vaše košnice. Pogrešno je uverenje pojedinih pčelara da debeli slojevi raznoraznih boja i lakova (neproverenog kvaliteta) efikasno štite vašu košnicu izvana. Stari su majstori nekad kao zaštitu drva upotrebljavali samo plamen jer uostalom drugo ni nisu imali na raspolaganju.

Primeri sto, dvesto godina starih rezbarija na dvorcima koje nikad nisu bile ni sa čim tretirane dokazuju da je plamen efikasna zaštita za drvo. Ukoliko baš treba pčelinjak izgledati kao krilo neke šarene vrste papagaja koristite ekološke boje isključivo proverenih proizvođača. Lako se i jednostavno nanose pčelama ne smetaju, a vaše će košnice biti zaštićene. Danas takvih boja ima mnogo i dostupne su svakom.

Održavanje košnica ne odnosi se samo na bojenje i dezinfekciju. Podnjača u sezoni nosi velik teret i ukoliko popusti propustili ste sezonu uz upitan opstanak vaše pčelinje zajednice. Dakle, iako se u literaturi ne spominje, održavanje nastavaka i podnjača podrazumeva i kontrolu čvrstoće. Za ovaj zahvat trebaće vam čekić i ekseri. Profesionalne spajalice mogu ih zameniti, ali one dobre su preskupe i neisplative. One lošije uglavnom jeftinije i slabije ne zadovoljavaju i na njih ni ne pomišljajte. Taj zadnji deo, sa čekićem i ekserima, ukoliko koristite plastične podnjače zaboravite jer je nepotreban.


Tagovi

Pčelinjak Radovi u pčelinjaku Februar u pčelinjaku


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.