Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lazarevac
  • 26.12.2018. 08:00

Kačerski med - plod područja sa više od 600 biljnih vrsta

Kačerski med sadrži najmanje 85% bagremovog meda, do 10% livadskog i do 5% lipovog.

Foto: Pixabay / fancycrave1
  • 643
  • 74
  • 0

Opšta zemljoradnička zadruga Kačerski med osnovana je 12. januara 2012. godine sa sedištem u Lazarevcu. Osnivači zadruge su sa područja zaštićenog geografskog porekla. Tih14 pčelara imali su istu viziju, misiju udružili se i krenuli laganim korakom u ostvarivanju svojih ciljeva u vezi sa proizvodnjom i plasmanom pčelinjih proizvoda.

Svake naradne godine zadruga je bivala bogatija za još nekog novog pčelara i danas broji 54 zadrugara, koji daju svoj doprinos u širenju proizvodnje meda i proizvoda od meda sa oznakom zaštićenog geografskog porekla. Moto zadruge je: "Mi prodajemo med u teglama, ne u buradima!".

Zadruga je opšteg tipa i regionalnog karaktera sa misijom da uspostavi održivi sistem proizvodnje Kačerskog meda na zaštićenom prostoru. Vizija zadruge je da postane najveći proizvođač ovog meda i da okupi što veći broj pčelara sa geografski zaštićenog područja. Nadaju se da će njihov proizvod biti poznat i priznat na domaćem i inostranom tržištu, po kvalitetu i specifičnim svojstvima, kao i po očuvanju tradicije u proizvodnji.

Područje Kačera bogato je prirodnom vegetacijom

Kačerski med obuhvata teritoriju Beogradskog, Moravičkog, Kolubarskog i Šumadijskog okruga. Ova oblast se prostire na oko 1.000 km2 i na njoj živi više od 300.000 stanovnika. Područje Kačera bogato je prirodnom vegetacijom lišćarskih šuma umerene zone, livadama i pašnjacima. Istraživanja izvedena na ovom području registrovala su više od 600 različitih biljnih vrsta. Bagrem je vrlo značajna biljna vrsta u šumama ove oblasti. Bagremov med je izuzetnog kvaliteta, svetle boje, prijatnog ukusa i mirisa, veoma je cenjen i tražen proizvod.

Zadruga ovlašćeni korisnik geografske zaštite Kačerskog meda

Projekat "Kačerski med", čiji je cilj bio zaštita geografskog porekla sa oznakom Kačerski med, trajao je 2010. - 2011. godine i realizovan je uz pomoć Privredne komore Beograda sa Udruženjem pčelara "Budućnost" iz Lazarevca, Konfederacijom za prehrambenu industriju i industriju pića EU i Asocijacijom uz podršku Gradske opštine Lazarevac.

Kačerski med
Ovaj med se svrstava u kategoriju cvetnog meda

Gradska opština Lazarevac u saradnji sa opštinom Lajkovac, Ljig i zemljoradničkom zadrugom Kačerski med u periodu 2014. - 2015. godine realizuje projekat "Pčelarski centar - Kačerski med". Ovaj projekat nastavak je podrške "Kačerskom medu" sa ciljem infrastrukturnog opremanja pčelarskog centra u Lazarevcu, brendiranje ovog proizvoda kao i sistemsku podršku zadrugarstva kroz javne finansije. Realizovani projekat je u okviru programa "EU Exchange 4".

Zemljoradnička zadruga Kačerski med 2016. godine postala je ovlašćeni korisnik geografske zaštite Kačerskog meda. Prostor zemljoradničke zadruge u Lazarevcu opremljen je opremom za pakovanje meda kao i uveden standard za pakovanje kako Kačerskog meda, tako i druge vrste meda.

Kvalitet potvrđen i nagradama

Zadruga je učestvovala na  Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, Međunaradni sajmu pčelarstva na Tašmajdanu, Međunarodnom sajmu etno hrane i pića, Izložbi Ekspo - Invent 61 u Beogradu. Zaslužili su mnoge nagrade, diplome u zahvalnice, od kojih se ističe Diploma sa velikom zlatnom medaljom sa Poljoprivrednog sajma, kao i Diploma šampiona kvaliteta u grupi proizvoda od meda.

Priznanja koja su dobili dala su potvrdu da je Kačerski med, koji sadrži najmanje 85% bagremovog meda, do 10% livadskog i do 5% lipovog, sa izuzetnim svojstvima, aromom koja je izuzetno prijatna i ukusom koji je prepoznatljivim i karakterističan. Ovaj med se svrstava u kategoriju cvetnog meda.


Tagovi

Kačerski med Zaštićeno geografsko poreklo Zadrga Bagremov med Lazarevac


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.