Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 26.10.2019. 12:00

Kako da registrujete objekat za proizvodnju meda

Pravilnik sada pravi razliku između registrovanih i odobrenih objekata. Do sada su svi bili isključivo tzv. odobravani, što je podrazumevalo izlazak posebne Komisije Ministarstva poljoprivrede na teren, kako za firme i preduzetničke radnje tako i za pčelarske primarne proizvođače.

Foto: Bigstockphoto/LiviuPaz
  • 2.336
  • 153
  • 0

Novim Pravilnikom pre svega definisano je šta se podrazumeva pod objektom za primarnu proizvodnju meda: "Objekat za primarnu proizvodnju meda i drugih proizvoda pčela jeste registrovani objekat u kome se med i drugi proizvodi pčela poreklom iz sopstvenog pčelinjaka, sakupljaju, vrcaju, pune, pakuju, skladište i stavljaju u promet".

Pravilnik sada pravi razliku između registrovanih i odobrenih objekata. Do sada su svi bili isključivo tzv. odobravani, što je podrazumevalo izlazak posebne Komisije Ministarstva poljoprivrede na teren, kako za firme i preduzetničke radnje tako i za pčelarske primarne proizvođače, objašnjava Duška Petrović, diplomirani inženjer stočarstva, iz PSSS Prokuplje.

Kako gazdinstvo da registruje objekat

Poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi pčelarstvom (a što podrazumeva obeležene, prijavljene pčele, upisane u trezor), registruje objekat za primarnu proizvodnju meda i drugih proizvoda pčela na osnovu prava svojine, odnosno, drugog osnova korišćenja objekta, tj. vrši upis objekta u Registar objekata.

Procedura je jednostavna kada poljoprivredno gazdinstvo podnosi zahtev Ministarstvu koje proverava da li je pravilno popunjen i isključivo na osnovu uredno podnetog zahteva automatski upisuje objekat u Registar objekata i određuje registarski broj, koji je jedinstven za taj objekat i sa kojim se nastupa na tržištu. Oznaka mora da bude upisana na etiketu tegle, na primer.

Kontrola potrebnih higijenskih uslova

U predviđenom vremenskom periodu, od dana automatskog upisa u Registar registrovanih objekata, obaviće se službena kontrola radi provere ispunjenosti veterinarsko - sanitarnih uslova, odnosno opštih i posebnih uslova za higijenu hrane životinjskog porekla. Med se može vrcati u delu Vaše stambene jedinice na primer u kuhinji, ali ne u periodu kada se sprema hrana.

Skladišti se u ambalažu koja je namenjena za med (ne može u kanti od polikolora već u ambalaži koja je namenjena za prehrambene namirnice: prohrom, prehrambena plastika i drugo). Prostor u kome se skladišti med mora biti uredan i čist, ne sme da ima glodare i slično. Ne može da se čuva u prostorijama koje ne ispunjavaju potrebne uslove, kao što su nadstrešnice ili garaže i slično.

Registracija je jednostavna

Ne mora da postoji poseban sanitarni čvor jer u kući već imate toalet koji ispunjava sve uslove, tako da nije neophodno da dodatno investirate u neke nove prostorije. Registracija je jednostavna i obavezna, ukoliko nemate registarski broj nećete moći da predate med na otkup, da ne bi posle imali problem. Registar objekata vodi se u elektronskom obliku i povezan je sa informacionim sistemom Ministarstva. U Registar objekata upisuju se promene podataka nastale u vezi sa podacima koji su upisani u registar. Ukoliko prestanete da se bavite ovom proizvodnjom ili ako ne ispunjavate utvrđene uslove u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterina, onda se brišete iz Registra objekata.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Proizvodnja meda Pčelarski proizvođači Novi pravilnik Duška Petrović Higijena hrane Registar objekata