Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivanje
  • 29.02.2024. 16:30

Kako pčele utiču na oprašivanje u voćarstvu?

Oprašivanje voćaka pčelama je od vitalne važnosti. Poboljšava njihov kvalitet, rok trajanja pa time i samu komercijalnu vrednost ako se bavite prodajom voća.

Foto: Depositphotos/PhotoMost
  • 116
  • 31
  • 0

Oprašivanje je ključni proces u reprodukciji svih biljaka na planeti, a pčele uz ostale oprašivače su od neprocenjive važnosti u toj aktivnosti. Odavno je poznato da bez njega ne bi bilo plodova, a samim tim ni većine hrane potrebne za ljude, ali i životinje. 

Sama njegova važnost je neupitna jer su one najbrojniji, a samim tim i najefikasniji oprašivači voćaka. Prenose polen sa jednog cveta na drugi, što je neophodno za oplodnju i formiranje plodova. One oprašuju oko 75 do 85 odsto svetskih prehrambenih useva, uključujući i većinu voćaka koje jedemo.

Nestašica pčela kriva za više cene

Prednosti u poljoprivrednoj proizvodnji su povećanje prinosa voća, poboljšanje njegovog kvaliteta, raznolikost sorti te očuvanje biodiverziteta. 

Uticaj nestašice ovih insekata u prirodi i poljoprivrednoj proizvodnji dovodi do smanjenja prinosa voća, što rezultira višim cenama. Takođe, moguć je nestanak pojedinih vrsta, a prehrambena bezbednost postaje upitna. 

Šta možemo da uradimo?

  • Sadnja pčelama prihvatljivog medonosnog bilja bez obzira na veličinu i količinu koju sadimo;
  • Izbegavanje korišćenja pesticida, pronalaženje alternativnih rešenja;
  • Podrška lokalnim pčelarima;
  • Kupovina lokalnih pčelinjih proizvoda.

Oprašivanje voćaka pčelama je od vitalne važnosti za poljoprivredu i životnu sredinu. Poboljšava njihov kvalitet, rok trajanja pa time i samu komercijalnu vrednost ako se bavite prodajom voća.

Iako je ono važno i svi to znaju, isto je još uvek podcenjeno i isprepleteno farmaceutskom industrijom i međunarodnim politikama, što je posebno alarmantno u vreme intenziviranja poljoprivrede i smanjenja usluga oprašivanja.

Povećava kvalitet plodova

U brojnim sprovedenim studijama pokazalo se kako je kada se ciljano primenjuje oprašivanje pčelama u velikim zasadima poboljšan kvalitet voća u odnosu na ono oprašeno samo vetrom ili samooprašivanjem. Na primeru jagoda ili jabuka tržišna je vrednost i rok trajanja istih povećana i nekoliko puta.

Plodovi oprašeni pčelama bili su teži, imali su manje malformacija i dostigli više komercijalne razrede. Takođe, povećano im je crvenilo i smanjen odnos šećera i kiselina, a bili su čvršći, čime su poboljšali komercijalno važan rok trajanja.

Duži rok trajanja smanjio je gubitak voća za najmanje 10-15 odsto. Taj je podatak objavljen na royalsocietypublishing.org, gde se ističe kako je sam kvalitet ploda rastao kao i učinci prinosa podstaknuti proizvodnjom hormonskih regulatora rasta posredovanih oprašivanjem, a koji se javljaju u nekoliko useva zavisnih od njega. zato bi sveobuhvatni nalazi trebali da budu prenosivi na širok raspon useva i pokazaju da je oprašivanje pčelama dosad podcenjena, ali vitalna i ekonomski važna odrednica kvaliteta voća.

Trebamo svi da radimo na osvešćivanju navedenoga kako bismo stvorili svet u kojem su pčele sretne, a naši ekosistemi zdravi i prijatni za život.

Hemikalije koje koristimo za zaštitu bašta i naših useva od insekata jedna su od glavnih pretnji svim oprašivačima pa tako i pčelama; pesticidi su toksični za njih. Ako ih ne možete baš u potpunosti prestati koristiti, pokušajte koristiti prirodniji lek ili manje hemikalija. Prskajte svoje useve ako baš morate van vremena cvetanja ili tokom kasnih večernjih sati kada one ne posećuju to cveće.

Ako ne možete baš da postavite pokoju košnicu u svoju baštu, ostavite deo zemljišta prirodno neobrađeno, koristeći pritom autohtone biljke. Koristite šuplje stabljike biljaka u drvetu za pčelinja jaja kod solitarnih koje će vam biti zahvalne.


Tagovi

Oprašivanje Pčele Voćarstvo Nestašica pčela Prehrambena sigurnost


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.