Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Direktiva o medu
  • 03.02.2023. 18:00

Kako spasiti EU med od jeftinog uvoznog i loših oznaka?

Trenutne oznake ne informišu potrošače, a proizvođače mešavina stavljaju u podređen položaj, upozoravaju ministri poljoprivrede država članica EU.

Foto: Depositphotos/cherevkostock2020.gmail.com
  • 192
  • 28
  • 1

Ministri poljoprivrede EU traže od Evropske komisije da revidira zakone o označavanju smeša meda i zaštiti proizvođače i potrošače pri odabiru ovog proizvoda, izveštava Euractiv. Oni su u Briselu ponovili zahtev kojega su uputili u januaru 2020. putem zajedničke deklaracije pozivajući Komisiju da preispita takozvanu direktivu EU o medu. Smatraju da je treba izmeniti kako bi se poboljšala sledljivost, posebno kada se meša s medom iz različitih delova sveta.

Odakle dolazi med?

EU uvozi oko 40 odsto meda iz država koje nisu članice. Najviše iz Kine, Ukrajine i Argentine, jer imaju veoma niske cene za kilogram. U 2021. cena kineskog je iznosila 1,36 evra, a za ukrajinski je trebalo izdvojiti 1,89 evra. Cena u Francuskoj je dostizala između 10 i 20 evra.

Prema važećim pravilima EU, kada med dolazi iz samo jedne zemlje to mora biti prikazano na tegli, ali to nije slučaj kada se radi o smeši koja potiče iz različitih zemalja. Takva praksa otežava potrošačima da saznaju odakle je proizvod koji kupuju. Koriste se oznake "mešavina meda iz EU i zemalja koje nisu članice EU", "mešavina meda poreklom iz EU" ili "mešavina meda koja nije poreklom iz EU".

EU uvozi oko 40 posto meda iz država koje nisu članice

Zaštititi potrošače i proizvođače

Ministri naglašavaju da je ovo označavanje štetno za potrošače i proizvođače. Slovenačka delegacija ukazuje da trenutna pravila označavanja porekla stavljaju proizvođače iz jedne zemlje, u neravnopravan položaj u odnosu na proizvođače smeša. Zbog toga je Slovenija, koju podržava još 19 zemalja članica, pozvala na promenu zakonodavstva EU o medu. Oni predlažu da na etiketi treba da bude navedena svaka zemlja porekla s udelom u smeši. To će povećati profitabilnost sektora i vratiti poverenje potrošača.

Istaknuto je da će jačanje zakonodavstva pomoći u borbi protiv prevara, jer je med sada jedan od najčešće falsifikovanih proizvoda u svetu.

Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski najavio je da će Komisija iskoristiti tekuću reviziju marketinških standarda u okviru strategije EU od njive do trpeze kako bi pokrenula procenu uticaja i veoma brzo izradila zakonski predlog. Nova pravila bi trebalo da garantuju jedinstveno evropsko tržište bez nametanja prevelikih administrativnih opterećenja zainteresovanim stranama. Očekuje se da će predlog revizije direktive biti predstavljen Odboru i Evropskom parlamentu u martu 2023. godine.


Tagovi

Med Označavanje meda Etiketiranje meda Oznaka meda Med u EU Poreklo meda Smeša meda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.