Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest pčela
  • 11.08.2015. 12:30

Nozemoza - neprijatelj pčelinjaka!

Pojava nozemoze u pčelinjaku dovodi do gubitaka pčelinjih zajednica, a samim tim i do gubitka prihoda od pčelarstva. Spore nozemoze sposobne su da opstanu duži vremenski period u spoljnoj sredini, što još više doprinosi širenju zaraze.

  • 8.715
  • 215
  • 0

Nozemoza (nozema) je jedna od najraširenijih bolesti organa za varenje odraslih medonosnih pčela čiji je uzročnik parazit Nosema apis, a u novije vreme i Nosema ceranae. Parazit u zaraženom društvu opstaje tokom cele godine, a maksimalni broj dostiže pred kraj zime i u rano proleće.

Simptomi i širenje

Od svih simptoma koji se mogu pojaviti kod zaraze parazitom Nosema apis, najuočljiviji su proliv i puzeće ili paralizovane pčele ispred leta. Obolele pčele izmetom izlučuju veliku količinu uzročnika zaraze koji lako dospeva do još nezaraženih pčela. Kod zaraze sporama Nosema ceranae simptomi se manifestuju na podmukliji način. Nema proliva ili paralize pčela. Obolele pčele stradaju na paši, daleko od košnica, društvo postepeno slabi, a bolest se mnogo teže uočava.

Posledice nozemoze
Posledice nozemoze

Bez obzira koja vrsta spora je u pitanju, bolest se lako prenosi preko zaraženog pčelarskog pribora, premeštanjem zaraženih okvira iz košnice u košnicu, preko zaražene matice ili pčela koje učestvuju u grabeži nozemozom zahvaćene košnice, prehranom pčela zaraženim medom, preko prirodnih izvora vode ili pojilica koje koriste zaražene pčele. Spore nozemoze sposobne su da opstanu duži vremenski period u spoljnoj sredini, što još više doprinosi širenju zaraze.

Kako sprečiti i lečiti nozemozu?

Osnovne mere u prevenciji nozemoze su:

  • izbor pogodne lokacije za smeštaj pčelinjaka
  • kvalitet samih košnica
  • držanje jakih zajednica sa mladom i zdravom maticom
  • obezbeđivanje sveže vode i dovoljne količine kvalitetne i zdrave hrane
  • izbegavanje upotrebe šećera
  • oduzimanje medljike iz košnice pre zazimljavanja
  • sprečavanje prevelike vlage u košnici
  • mir u pčelinjaku

Za postavljanje tačne dijagnoze neophodno je laboratorijsko ispitivanje jer, prema rečima stručnjaka, simptomi koji se javljaju kod nozemoze mogu da budu znaci i nekih drugih oboljenja. U tu svrhu potrebno je dati na analizu oko 30 pčela iz svake košnice. Uzimaju se uginule pčele ili one koje pokazuju znake bolesti sa leta košnice i sa vrha nastavka. Analiza nije skupa i obavlja se u veterinarsko-dijagnostičkim institutima.

Nozemoza
Lečenje obolelih društava

vrši se u proleće ili na kraju leta

Na tržištu postoje razni farmaceutski preparati za lečenje nozemze, sa različitom efikasnošću. Većina njih predstavlja potencijalnu opasnost, kako za pčele tako i čoveka pa je neophodno pridržavati se propisanog uputstava za korišćenje leka. Naši pčelari u borbi sa nozemozom koriste i Nozevoj i zadovoljni su postignutim rezultatima nakon njegove primene. Ekstrat je potpuno prirodan, a pčelari ga uglavnom sami prave prema postojećem receptu.

Lečenje - u proleće i na kraju leta

Lečenje obolelih društava vrši se u proleće ili na kraju leta i mora biti propraćeno detaljnom dezinfekcijom kompletne opreme i košnica. Iskustvo, odgovornost i savesnost pčelara su od presudnog uticaja u prevenciji i suzbijanju ove bolesti.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčela Pčelarstvo Pčelinjak Nozemoza Nozema Nosema apis Nosema ceranae Parazit Zaraza Nozevoj Paralizovane pčele Košnice Pčelinjak Laboratorijsko ispitivanje Matica


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta