Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mart u pčelinjaku
  • 01.03.2024. 09:00

Pčelinjak u martu: Koje radove obaviti kako bi obezbedili napredak zajednice?

Pčelar u ovom periodu ima vrlo važnu ulogu u podršci pčelama i obezbeđivanju optimalnih uslova za njihov napredak.

Foto: Depositphotos/FotoHelin
  • 283
  • 36
  • 1

Treći mesec u godini, mart, donosi nove znakove proleća i buđenja prirode. U pčelinjaku se aktivnost pčelara bitno pojačava, dok vredne pčele marljivo rade na prikupljanju polena i nektara te proširenju svojih kolonija. U ovom je periodu vrlo važna uloga u njihovoj podršci i obezbeđivanju optimalnih uslova za napredak.

Na poljskom jeziku za mart se govorilo "łżykwiat", "łżekwiat" i "łudzikwiat", što u slobodnom prevodu znači kako vreme "laže cveću", odnosno kako prevarom uranjuje brži izlazak cveća iz zemlje. 

Tek se sada tokom ovog meseca, odnosno njegove sredine u našim krajevima, a nikako pre, zavisno naravno od godine i od lokacije pčelinjaka, vide ukupni rezultati prošlogodišnjeg jesenjeg uzimljavanja pčelinjih zajednica. 

Koje poslove je važno napraviti?

Obavlja se detaljan pregled košnica, odnosno proverava vitalnost preživelih zajednica, njihova aktivnost u letu, prisutnost matice koju ne treba nužno tražiti već ustanoviti prisutnost i kvalitet iste prema leglu, broju okvira s leglom i zalihama hrane.

Takođe, čiste se košnice, uklanjaju uginule pčele, ostaci voska i smeće sa dna. Košnice se i proširuju, dodaju novi okviri sa praznim saćem da im obezbedimo nužan prostor za skladištenje nektara i polena. Proveravaju se i zalihe hrane. Ako nemaju dovoljno meda, dodajemo im hranilice sa šećernim sirupom.

Što se zdravlja pčela tiče, važno je pratiti pojavu bolesti i štetočina. Odrađuju se i preventivni tretmani ali pripazite, koristite dozvoljene veterinarske preparate za sprečavanje širenja bolesti.

Radovi zavise od klimatskih uslova

Ništa manje bitna je priprema novih košnica, tu spada sastavljanje okvira, užičavanje te utapanje u satnu osnovu. Obezbeđuje se izvor vode postavljanjem pojilice u blizini košnica sa čistom i svežom vodom. Sade se i medonosne biljke u okolini pčelinjaka.

Uz dobru organizaciju i pažnju, radovi u ovom periodu mogu da budu prijatna, uzbudljiva i korisna aktivnost. Važno je da se pčelari pridržavaju dobrih pčelarskih praksi i brinu o zdravlju svojih pčela.

Pripazite, vreme sprovođenja radova zavisi od klimatskih uslova i razvoju pčelinjih zajednica. Pre nego što se započne sa radovima, oblači se zaštitna odeća i rukavice, a za sve radnje koristi se odgovarajuć alat i oprema.

Ukoliko niste iskusni pčelar, potražite savet od iskusnijeg kolege ili se obratite lokalnom pčelarskom društvu.


Tagovi

Rad u pčelinjaku Priprema košnica Medonosno bilje Zdravlje pčela Čišćenje košnica Pčelinjak u martu


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.