Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tragom meda
  • 06.09.2023. 13:30

Premestio košnice u drugo selo zbog medveda, on ih i tamo našao

Krupna šumska životinja očigledno ne preza ni od čega i uvek se vraća baš u pčelnijak Toma Kolarevića.

Foto: Željko Dulanović (ilustracija)
  • 3.189
  • 192
  • 0

Pčelar Tomo Kolarević iz Ivanjice na velikim mukama je već danima, jer njegove košnice su svaku noć na udaru medveda već duže vreme. Prvo je krupna zver došla u pčelinjak u Komadinama, a onda je kako bi spasio šta je preostalo košnice preneo u selo Vučak, ali gladni medved došao je i tamo, prenosi RINA.

"Taj pčelinjak sam napravio baš čvrsto, ogradio ga i sve ostalo, ali to očigledno nije prepreka da medved bukvalno svaku noć dođe i uništi šta mu se nađe pod šapom", kaže za ovaj medij Kolarević kome je do sada uništeno 25 košnica.

Ne može da nadmudri medveda

On dodaje da se nalazi u bezizlaznoj situaciji, jer krupna šumska životinja očigledno ne preza ni od čega i uvek se vraća baš u njegov pčelnijak.

"Ja dežuram, nekad do dva, tri sata u noć, ali kako ja odem, on se pojavi. Jednom sam otišao predveče i vratio se oko devet sa sinom da dežuramo, ali je medved već iskoristio priliku i došao dok nas nije bilo. Kao da prati situaciju iz prikrajka i upada kad pčele ostanu same", kaže beznadežni pčelar.

Ograda nije bila dovoljna: Medved napravio štetu u pčelinjaku

Početkom godine, bila je slična situacija u okolini Nove Varoši. Prvu noć medved je preskočio ogradu visoku preko metar, polomio četiri košnice i preturio dve. Tri noći kasnije opet je svratio.


Tagovi

Napad medveda Napad na košnice Tomo Kolarević Uništen pčelinjak Komadine Vučak


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...