Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna košnica
  • 11.08.2018. 18:30

Prva "pametna košnica" prati težinu meda i jača pčelinji fond

Prvo ovakvo rešenje u svetu, koje "LR" košnice pretvara u "pametne košnice", stiže iz Bosne i Hercegovine.

Foto: Bigstockphoto/Darios, akta.ba
  • 4.539
  • 274
  • 1

HaBEEtat je prva startup kompanija koja je stvorila proizvod koji omogućava digitalizaciju tradicionalnih košnica. Proizvod je rezultat Accelerator programa organizacije HUB387, pomoć kojeg su mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine razvili ovu unikatnu ideju.

Semir Šakanović, student Burch univerziteta, suosnivač i direktor HaBEEtat-a za Akta.ba je rekao da sa jednim ovakvim proizvodom, standardne košnice "LR" pretvaraju u "pametne košnice". Tako ovaj proizvod postaje prvo ovakvo rešenje u svetu, uz pomoću kog se prati težina meda u košnici, ali i jača pčelinji fond.

"Razvili smo modularnu hardversku komponentu, koja je integrisana sa web i mobilnim softverskim platformama, što pčelarima daje najvažnije informacije o tome šta se dešava unutar košnice. HaBEEtat je tako prvo tehničko rešenje u svetu pomoću kog pčelari mogu da prate težinu meda proizvedenog na svakih od 10 okvira pojedinačno", rekao je Šakanović.

Pratite stanje pomoću web ili mobilne aplikacije

HaBEEtat takođe prati i meri temperaturu i vlažnost unutar i izvan košnice, a sve ovo moguće je videti pomoću web ili mobilne aplikacije. Tako pčelari više ne moraju lično da dolaze do košnica da bi proverili stanje u njima, nego to sve mogu da urade putem desktopa i mobilne aplikacije.

Šakanović kaže da je cela ideja nastal,  jer se došlo do saznanja da trenutno u svetu postoji veliki problem što se tiče pčelinje populacije.

"Naime, u poslednjih 10 godina, svake godine 40% pčelinje populacije umre. To je veoma veliki broj. On ne samo da utiče na pčelare ili na proizvodnju meda, već i na sve ljude širom sveta. Pčele su veoma bitne u proizvodnji hrane, jer znamo svi da pčele oprašuju biljke i samim tim nastaje hrana, kao što je voće itd. Zbog ovog velikog svetskog problema mi smo došli na ideju da napravimo proizvod koji bi pomogao da se ovaj problem umanji, ali takođe da se olakša pčelarima njihovo održavanje pčela i produkcija meda", govori Šakanović.

Cena jedne ovakve košnice je 249$ - oko 25.000 dinara

Osnovni cilj ovog proizvoda je, kako Šakanović kaže da spreči izumiranje pčela, da pomogne i poboljša pčelarima održavanje pčelinje zajednice, ali i da mlade zainteresuju za pčelarstvo, jer nude modernu tehnologiju koju mladi ljude vole, i sa tim žele da ih privuku u pčelarstvo, da im oni bude novi hobi.

Cela ideja je počela da se razvija pre dve godine, i od tada su napravili četiri prototipa koje su testirali u realnim uslovima na pravim košnicama sa pčelama.

"Trenutno imamo proizvod koji je spreman da ide u masovnu produkciju. Cena jedne ovakve košnice je 249$, i može da se poruči na habeetat.io", rekao je Šakanović.

Izvor: I.M./akta.ba


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pametna košnica Tehnologija Aplikacija HaBeetat Pčelarstvo