Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana pčela
  • 29.10.2024. 18:00

Šećerni sirup za prihranu pčela tokom zime? Da, ali uz oprez

Uz pravilnu pripremu i nadzor, šećerni sirup može biti efikasan način osiguranja preživljavanja pčela tokom zime.

Šećerni sirup za prihranu pčela tokom zime? Da, ali uz oprez
Foto: Shutterstock/FotoHelin
  • 1.150
  • 62
  • 0

Pčelarstvo se suočava sa izazovima kada je u košnicama nakon letnje sezone nedostatak meda, što je često slučaj ako je sezona bila nepovoljna za pašu. Da bi osigurali opstanak zajednica tokom zime pčelari ih prihranjuju šećernim sirupom. Iako je ova praksa široko prihvaćena, ključno je razumjti proces prerade šećernog sirupa i potencijalne izazove koje pčele mogu imati prilikom adaptacije na ovakav oblik prehrane.

Pravilna priprema šećernog sirupa zahteva korišćenje visokokvalitetnih sastojaka i poštovanje proporcija kako bi se izbeglo odbijanje prihrane od strane pčela. Takođe, važno je uzeti u obzir da prihrana ne sme biti pregusta jer će pčele provesti puno vremena prerađujući tečnost u odgovarajuće stanje.

Sa druge strane, izazovi u ovakvom prihranjivanju mogu uključivati pretnju po zdravlje pčelinjih zajednica. Zato je neophodno pratiti stanje košnica i osigurati da ne dovodi do dodatnih komplikacija koje bi mogle ugroziti pčele.

Uz pravilnu pripremu i nadzor, šećerni sirup može biti efikasan način osiguranja preživljavanja pčela tokom zime, omogućujući im da održe potrebnu količinu energije za zagrevanje tela i usješno prebrode hladne mesece.

Prerada šećernog sirupa

Pčele radilice unose šećerni sirup u košnicu i dodaju mu enzime invertaze. Invertaza razgrađuje saharozu, glavni šećer u sirupu, na fruktozu i glukozu. Ovaj proces, poznat kao inverzija, čini sirup kasnije lakše svarljivim za njih. Nakon inverzije, skladište sirup u saće, gde ga ventiliraju krilima kako bi ispario višak vode.

Konačni proizvod je gusta, viskozna tečnost slična medu, ali bez mnogih nutrijenata i antioksidansa prisutnih u prirodnom medu kad ga proizvode sakupljajući nektar u prirodi. 

Uzimljavanje na šećernom sirupu

Iako šećerni sirup osigurava pčelama potrebnu energiju za prezimljavanje, on baš sam po sebi i nije idealna zamena za med. Med sadrži vitamine, minerale, enzime i antioksidanse koji su važni za zdravlje i imunitet ovih insekata. Pčele koje zimuju na šećernom sirupu mogu biti osetljivije na bolesti i parazite i, prema nekim mišljenjima, imati nešto kraći životni vek.

Brže ga troše od meda, on im daje isključivo energiju

Mnogobrojne činjenice o prihrani šećernim sirupima mogu zbuniti pčelare, naročito one koji su tek počeli sa ovim poslom i koji se susreću s različitim savetima. Važno je istaći da može biti uspešna samo ako se ispravno izvede. Ipak, ključno je biti upoznat sa mogućim izazovima i preduzeti odgovarajuće korake kako bi se osiguralo zdravlje i opstanak pčelinjih zajednica tokom zimskih meseci.

Brojni su izazovi i pitanja koja ostaju otvorena poput pojave nozemoze. Pčele hranjene šećernim sirupom prema nekim tvrdnjama sklonije su nozemozi, bolesti probavnog sistema uzrokovanoj parazitom Nosema apis. To ako se uzme u obzir da je uzrok u kontaminiranoj vodi ili hrani i ne drži vodu u potpunosti, jer se ta bolest može javiti i ako pčele zimuju samo na medu. S druge strane ta je bolest nekad u vreme jakih zima bila prisutna zbog retkih izleta pčela što se danas, zavisno od mikrolokacija, najčešće ne događa. 

Kako suzbiti nozemozu pčela?

Nedostatak nutrijenata u šećernom sirupu može oslabiti imunološki sistem pčela, čineći ih podložnijima raznim bolestima. Ipak, uzmemo li u obzir da uz sirup kod prihrane unose i nektar, to se svodi na minimum.

Pčele brže troše šećerni sirup od meda, on im daje isključivo energiju, što može dovesti do nedostatka hrane tokom zime ako zalihe nisu dovoljne. Međutim to treba uzeti sa rezervom jer zavisi od brojnih faktora.

Može izazvati i proliv kod pčela, koji mnogi pčelari iz neznanja zamenjuju sa nozemozom, što je posebno problematično tokom zime kada ne mogu da izlaze iz košnice.

Šta raditi?

Upotrebite visokokvalitetni šećerni sirup koji ne sadrži strane aditive. Razmotrite obogaćivanje sirupa proteinima i vitaminima kako biste povećali njegovu hranjivu vrednost, ali pazite da ne preterate.

Spasite pčele sirupom na vreme, pre nego što iskoriste sve zalihe meda, dok još uvek postoji prirodni unos. Redovno ih proveravajte i lečite protiv varoe i drugih parazita koji dodatno oslabljuju pčelinje zajednice. Ako je moguće, ostavite im značajan deo prirodnog meda za zimu.


Tagovi

Šećerni sirup Prihrana pčela Prezimljavanje pčela Pojava nozemoze Proteini za pčele Proliv kod pčela


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjan... Više [+]